Στην τελική ευθεία η πώληση της Forthnet

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών

1020

Η Nomura, ο σύμβουλος στον οποίο έχουν αναθέσει οι πιστώτριες τράπεζες Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Αττικής την εύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη Forthnet, θα έχει παραλάβει μέχρι σήμερα το απόγευμα τις δεσμευτικές προσφορές από το ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα.

Ο αριθμός των προσφορών δεν φαίνεται να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της διαδικασίας για τη Forthnet γιατί οι τράπεζες – μετά την συγκέντρωση των προσφορών – θα απορρίψουν κάποιους επενδυτές και θα καταρτίσουν μία μικρή λίστα με τους υπόλοιπους, με τους οποίους θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Οι τράπεζες προσφέρουν το 32,7% της Forthnet που απέκτησαν το περασμένο φθινόπωρο μέσω άσκησης δικαιώματος μετατροπής ομολογιών οι οποίες αν ασκηθούν συνολικά οδηγούν σε έλεγχο του 71,5% της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της αγοράς, θεωρείται σίγουρη η υποβολή δεσμευτικής προσφοράς από τα σχήματα Vodafone-Wind και Providence-Κυριακού.

Το ενδιαφέρον των στρατηγικών επενδυτών για τη Forthnet δείχνει – σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους – να έχει καμφθεί λόγω της δυσμενούς θέσης της Nova που αποτελούσε πάντα το δυνατό σημείο αυτού του deal. Οι αναταράξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο και οι ανακατατάξεις στην αγορά των συνδρομητικών υπηρεσιών video έχουν αποδυναμώσει την – κάποτε – δεσπόζουσα θέση της Nova στην ελληνική αγορά. Έτσι, αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση άλλων επενδυτικών σχημάτων όπως οι Apollo, Cyrus, Golden Tree, Odyssey και Pillarstone.

Από την πλευρά των τραπεζών, το σημαντικότερο ρόλο στην επιλογή του στρατηγικού επενδυτή θα παίξει η τυχόν απαίτησή του για “κούρεμα” των δανειακών υποχρεώσεων της Forthnet. Έχει γίνει σαφές πλέον ότι η προτίμηση των τραπεζών καθορίζεται περισσότερο από την επιθυμία ανάληψης του συνόλου των υποχρεώσεων που στην περίπτωση της Forthnet αγγίζουν €600 εκατ. και όχι από την ουσία του επιχειρηματικού σχεδίου ως προς τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ