Ενημέρωση 7 Μαΐου 2019: η υπηρεσία είναι πλέον διαθέσιμη και στα Ελληνικά

Έναρξη αρχικού κειμένου

Πολλές φορές χρειάζεται να στείλουμε ένα αρχείο σε κάποιο φίλο ή συνεργάτη μας. Αν πρόκειται για κάποιο αρχείο μικρού μεγέθους ή για αρχείο που δεν μας νοιάζει αν διαρρεύσει, όλα καλά. Έχουμε το mail και αρκετές άλλες υπηρεσίες. Έχουμε επίσης και ιστοσελίδες για αυτή τη δουλειά, όπως το wetransfer. Τι γίνεται όμως αν το αρχείο είναι μεγάλο σε μέγεθος ή αν αυτό περιλαμβάνει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα;

Το Mozilla Foundation ανακοίνωσε την έναρξη της υπηρεσίας Firefox Send. Πρόκειται για μία ιστοσελίδα από την οποία μπορούμε να στείλουμε αρχεία μεγέθους έως 1GB ή έως 2,5 GB αν έχουμε λογαριασμό Firefox. Σε κάθε περίπτωση, ο παραλήπτης δεν χρειάζεται να έχει λογαριασμό.

Το αρχείο προστατεύεται από άκρη σε άκρη κρυπτογράφηση, δηλαδή δεν μπορεί να το «ανοίξει» κανείς άλλος εκτός από τον παραλήπτη.

Επιπροσθέτως, ο αποστολέας μπορεί να επιλέξει μέγιστο αριθμό μεταφορτώσεων (downloads), μέγιστο χρόνο αποθήκευσης του αρχείου στους servers της Mozilla, αλλά και την προστασία του αρχείου μέσω κωδικού. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε όλους τους browsers. Ας δούμε όμως πώς λειτουργεί:

Επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα Firefox Send πατώντας εδώ.

Για να επιλέξουμε το αρχείο που θα στείλουμε επιλέγουμε + ή Select files to upload

Όταν το αρχείο μας «ανέβει» εμφανίζονται οι εξής επιλογές:

Πατώντας στο drop down menu των μεταφορτώσεων επιλέγουμε πόσες φορές θα επιτρέψουμε το κατέβασμα του αρχείου μας (από 1 έως 100 φορές).

Μπορούμε επίσης να περιορίσουμε το χρόνο διαθεσιμότητας του αρχείου από το σχετικό ρυθμιστικό (5 λεπτά έως 7 ημέρες).

Επιπροσθέτως, μπορούμε να προστατεύσουμε το αρχείο μας με τη χρήση κωδικού. Τικάρουμε το checkbox Protect with password και επιλέγουμε πληκτρολογώντας στο πεδίο κειμένου που θα εμφανιστεί στα δεξιά τον επιθυμητό κωδικό.

Πατάμε Upload για να ανέβει το αρχείο μας στους servers της Mozilla.

Αμέσως θα εμφανιστεί ο σύνδεσμος διαμοιρασμού. Τον επιλέγουμε (Copy link) και τον αποστέλλουμε με όποιο τρόπο θέλουμε στον παραλήπτη του αρχείου.

Όταν ο παραλήπτης πατήσει πάνω στον σύνδεσμο (link) θα ανοίξει ο προ-επιλεγμένος περιηγητής ιστού του (browser). Το μόνο που έχει να κάνει είναι να επιλέξει Download.

Σημειώστε επίσης πως ανά πάσα στιγμή μπορείτε να αντιγράψετε και πάλι το σύνδεσμο διαμοιρασμού ενός αρχείου, σε περίπτωση που τον έχετε ξεχάσει. Απλά επισκεφθείτε τη σελίδα και επιλέξτε από τα δεξιά Copy link.

Είδαμε πώς μπορούμε να στείλουμε με ασφάλεια ένα μεγάλο αρχείο μέσω της νέας υπηρεσίας Firefox Send. Ελπίζουμε η σελίδα να μεταφραστεί σύντομα και στα Ελληνικά.

ΣΧΟΛΙΑ