Οι αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ ανακοίνωσαν χθες ότι μετά από πολλούς μήνες ερευνών κατάφεραν να ελέγξουν και να σταματήσουν τη λειτουργία σε δύο από τους μεγαλύτερους ιστότοπους παράνομου ηλεκτρονικού εμπορίου, τους AlphaBay και Hansa Market.

Οι δύο αυτοί ιστότοποι, που αποτελούσαν σημαντικό μέρος του σκοτεινού διαδικτύου (dark web), λειτουργούσαν σαν ψηφιακές αγορές με κύρια προϊόντα τα ναρκωτικά, παράνομα φάρμακα, όπλα, χημικά και κλεμμένα δεδομένα. Αξίζει να αναφερθεί ότι φέρονται να είχαν πάνω από 40.000 προμηθευτές και 200.000 πελάτες σε όλο τον κόσμο, με καθημερινές συναλλαγές εκατομυρίων ευρώ.

Οι διωκτικές αρχές έκλεισαν πρώτα το AlphaBay στις 4 Ιουλίου και συνέλαβαν στην Ταϊλάνδη τον 25χρονο Καναδό προγραμματιστή Alexandre Cazes που εμφανιζόταν σαν ιδρυτής του. Παρόλο που ο Cazes είχε λευκό ποινικό μητρώο, ήταν στο στόχαστρο των αρχών από το 2008 καθώς είχε αρχίσει να φλερτάρει με την παρανομία όταν ήταν ακόμη έφηβος στο Μόντρεαλ. Συνελήφθη με εκτέλεση εντάλματος που είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ για πολύ σοβαρά αδικήματα (διακίνηση ναρκωτικών, κλοπή προσωπικών δεδομένων, ξέπλυμα χρήματος κ.α.) και βρέθηκε νεκρός στο κελί του σε φυλακή της Ταϊλάνδης μία εβδομάδα μετά τη σύλληψή του.

Ο Alexandre Cazes, φερόμενος σαν ιδρυτής του AlphaBay

Μόλις έκλεισε το AlphaBay, πωλητές και πελάτες κατευθύνθηκαν στο Hansa Market για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Ωστόσο, εκεί τους περίμεναν οι ολλανδικές διωκτικές αρχές που είχαν αναλάβει στο παρασκήνιο τον έλεγχο του Hansa από τον Ιούνιο και συγκέντρωναν στοιχεία περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να δράσουν. Χθες ανακοινώθηκε επίσημα στο Hansa η κατάσχεσή του από τις αρχές.

Το κλείσιμο των AlphaBay και Hansa Market χαρακτηρίζεται από τις αρχές σαν η σοβαρότερη νίκη κατά του ψηφιακού εγκλήματος που κινείται στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web) και κυρίως κατά του εμπορίου ναρκωτικών ουσιών που μεγάλο μέρος του έχει μεταφερθεί στο internet τα τελευταία χρόνια.

Δείτε την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

ΣΧΟΛΙΑ