Σήμερα το βράδυ θα κυκλοφορήσει επίσημα το macOS Mojave 10.14 για τους υπολογιστές Mac

Ενημερωθείτε για τα νέα χαρακτηριστικά του λειτουργικού συστήματος της Apple, για τα συμβατά μοντέλα, καθώς και για τις εντυπώσεις μας μετά από μία τρίμηνη περίοδο δοκιμών.

1021

Η Apple θα διαθέσει απόψε (περίπου στις 20:05) προς όλους τους χρήστες τη νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για υπολογιστές, macOS Mojave 10.14, μετά από μια τρίμηνη περίοδο δοκιμών.

Συμβατά μοντέλα

  • MacBook (Early 2015 ή νεότερο)
  • MacBook Air (Mid 2012 ή νεότερο)
  • MacBook Pro (Mid 2012 ή νεότερο)
  • Mac mini (Late 2012 ή νεότερο)
  • iMac (Late 2012 ή νεότερο)
  • iMac Pro (2017)
  • Mac Pro (Late 2013, και τα μοντέλα mid 2010 και mid 2012 εάν φέρουν συμβατή με το Metal κάρτα γραφικών)

Αν έχετε παλαιότερο Mac δείξτε υπομονή, σίγουρα θα υπάρξει κάποιο ανεπίσημο workaround για την εγκατάσταση του Μοχάβη και στις δικές σας συσκευές

Τα κυριότερα νέα χαρακτηριστικά

Dark Mode

εικόνα: tecky

Μπορεί να μην είδαμε σκούρο θέμα στο iOS, αλλά θα το απολαύσουμε στη νέα έκδοση του macOS. Υπολογίστε όμως πως το dark mode δείχνει καλύτερα όταν τα apps μας ή οι ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε έχουν βελτιστοποιηθεί για αυτό.

εικόνα: tecky

Για να το ενεργοποιήσετε, πλοηγηθείτε Μηλαράκι > Προτιμήσεις συστήματος > Γενικά. Στην κορυφή υπάρχει η επιλογή Εμφάνιση από όπου επιλέγουμε «Ανοιχτόχρωμη» ή «Σκουρόχρωμη».

Dynamic Desktop

Πλέον, τα χρώματα του περιβάλλοντος χρήστη αλλάζουν ανάλογα με τη χρονική στιγμή.

εικόνα: tecky

Για να ενεργοποιήσετε το Dynamic desktop πλοηγηθείτε Μηλαράκι > Προτιμήσεις συστήματος > Γραφείο εργασίας και προφύλαξη οθόνης. Από το drop down menu στα δεξιά της εικόνας του γραφείου εργασίας επιλέγουμε «Δυναμικό».

Στοίβες

Οι στοίβες (Stacks) μας βοηθούν να έχουμε ένα πιο καθαρό γραφείο εργασίας. Για να τις ενεργοποιήσετε (αν δεν είναι ήδη ενεργοποιημένες από προεπιλογή) κάντε δεξί κλικ σε ένα από τα εικονίδια στο γραφείο εργασίας και επιλέξτε «Χρήση στοίβων».

εικόνα: tecky

Τα αρχεία μας θα ομαδοποιηθούν ανά τύπο αρχείου. Αν θέλουμε να αποκαλύψουμε το σύνολο των εγγράφων μίας στοίβας κάνουμε αριστερό κλικ επάνω της.

εικόνα: tecky

Οικία

Αν και η Apple έπραξε ορθώς και συμπεριέλαβε και στο macOS την εφαρμογή Οικία, έκανε μισή δουλειά. Δυστυχώς, οι υπολογιστές Mac δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο του HomeKit hub. Ίσως το χαρακτηριστικό αυτό προστεθεί στο macOS 10.15.

Εργαλεία επεξεργασίας στο Quick view

εικόνα: tecky

Ένα από τα πολύ βολικά χαρακτηριστικά του macOS είναι η γρήγορη προεπισκόπηση ενός αρχείου που γίνεται με το πάτημα του space. Πλέον, θα μπορούμε να επεξεργαζόμαστε τα αρχεία που ανοίγουμε κατ΄ αυτόν τον τρόπο, όπως ακριβώς και στην Προεπισκόπηση.

Στιγμιότυπα οθόνης όπως στο iOS

Πλέον, όταν λαμβάνουμε ένα στιγμιότυπο οθόνης το macOS συμπεριφέρεται όπως το iOS. Δηλαδή, το στιγμιότυπό μας παραμένει για λίγο στο κάτω δεξί άκρο της οθόνης.

εικόνα: tecky

Αν δεν κάνουμε τίποτα η μικρογραφία θα εξαφανιστεί και το στιγμιότυπό μας θα αποθηκευθεί. Αν όμως το επιλέξουμε αποκαλύπτονται τα γνωστά μας εργαλεία επεξεργασίας.

εικόνα: tecky

App Store

Το App Store έχει υποστεί τις ίδιες σχεδιαστικές αλλαγές του iOS App Store (οι οποίες ομολογουμένως είναι εξαιρετικές).

εικόνα: tecky

Το App Store (πλέον και στο macOS) μπροστά στο κατάστημα της Google θυμίζει καλόγουστο κατάστημα φτιαγμένο με μεράκι.

Σημειώστε επίσης πως πλέον οι αναβαθμίσεις του macOS αποσυνδέθηκαν από το App Store, όπως και στο iOS. Μετά την εγκατάσταση του Mojave, προκειμένου να ελέγξετε αν υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις, θα πρέπει να πλοηγηθείτε στις Ρυθμίσεις > Προτιμήσεις συστήματος και να επιλέξτε «Ενημέρωση λογισμικού».

εικόνα: tecky

APFS

Το σύστημα αρχείων της Apple, APFS, πλέον υποστηρίζει υβριδικούς (Fusion) και HDD δίσκους. Δεν αναμένουμε όμως κάποια βελτίωση στην περίπτωση των HDD δίσκων, εκτιμάμε πως η Apple απλά «πρόσθεσε υποστήριξη». Στους υβριδικούς δίσκους αναμένουμε βελτίωση ως προς το SSD σκέλος τους.

Ομαδικές FaceTime κλήσεις

Πρώτα θα πρέπει να αναφέρουμε πως το χαρακτηριστικό αυτό θα προστεθεί μέσω αναβάθμισης λογισμικού σε 1-2 μήνες.

εικόνα: apple.com

Όταν η Apple παραδώσει τη φθινοπωρινή ενημέρωση που μας έχει υποσχεθεί, θα μπορούμε να μιλάμε (audio ή video & audio) με έως 32 άτομα ταυτόχρονα. Με έξυπνα animations μεγαλώνει η εικόνα του συνομιλητή μας που έχει το λόγο. Ανυπομονούμε.

Προστασία ιδιωτικότητας

Η ιδιωτικότητα των χρηστών προστατεύεται πιο σθεναρά. Με ειδικές τεχνικές η Apple εντοπίζει τα διάφορα πεδία (σχόλια, κλπ) των ιστοσελίδων τα οποία πολλές φορές συλλέγουν στοιχεία του χρήστη χωρίς καν να έχει «πατήσει» σε αυτά. Ο χρήστης θα ενημερώνεται και θα αποφασίζει για τις επόμενες ενέργειές του.

Μαγνητόφωνο, Μετοχές & Apple News

εικόνες: apple.com

Εκτός από την εφαρμογή Οικία, η Apple μετέφερε από το iOS και τις εφαρμογές Μαγνητόφωνο, Μετοχές & Apple News. Η υπηρεσία Apple News δεν υποστηρίζεται προς το παρόν στη χώρα μας.

Τελευταία έκδοση με υποστήριξη εφαρμογών στα 32bit

Η Apple έχει ανακοινώσει πως το macOS Mojave θα είναι η τελευταία έκδοση που θα υποστηρίζει 32μπιτες εφαρμογές. Έχουμε ένα χρόνο μπροστά μας για να αντικαταστήσουμε κάποια παλιά apps που είναι πιθανό να μην ενημερωθούν, ας δούμε και τον τρόπο που τα εντοπίζουμε πιο εύκολα:

Μηλαράκι > Πληροφορίες για αυτό το Mac

εικόνα: tecky

Αναφορά Συστήματος

εικόνα: tecky

Στα αριστερά επιλέγουμε Εφαρμογές (στην ενότητα Λογισμικό) και στο δεξί πάνελ εμφανίζονται όλες οι εφαρμογές μας. Αν δεν είναι άμεσα ορατή η στήλη 64-bit (Intel), πλοηγηθείτε προς τα δεξιά για να την εντοπίσετε. Κάνοντας αριστερό κλικ στην ονομασία της στήλης οι εφαρμογές σορτάρονται (τακτοποιούνται) ως προς το «ναι» ή το «όχι». Όλες οι εφαρμογές που έχουν την ένδειξη «όχι» δεν θα τρέχουν στην επόμενη έκδοση του macOS.

εικόνα: tecky

Οι εντυπώσεις μας

Σε αντίθεση με το περσινό φιάσκο των δοκιμαστικών εκδόσεων του macOS High Sierra, το Mojave ήταν εξαιρετικά σταθερό από την πρώτη δοκιμαστική έκδοση. Ταχύτατη απόκριση (σε iMac του 2013), κανένα πρόβλημα συμβατότητας και πανέμορφο dark mode που όμως πρέπει να υποστηριχθεί από τους developers και τις ιστοσελίδες.

Οι στοίβες, αν και στην αρχή μας μπέρδεψαν, κατέληξαν ως ένα απαραίτητο εργαλείο για το γραφείο εργασίας μας. Αν μπερδευτείτε, επιμείνετε, αξίζει η μετάβαση στο νέο τρόπο απεικόνισης του dekstop μας.

Σε γενικές γραμμές είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη νέα έκδοση του macOS.

Φυσικά, όπως πάντα, θα επανέλθουμε με οτιδήποτε νεότερο και αξιοσημείωτο συναντήσουμε.

 

ΣΧΟΛΙΑ