14.3 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Σημαντικές απώλειες για την τεχνολογία στη δεκαετία των 10s

Ερευνητές, εφευρέτες, αστροναύτες, επιχειρηματίες της τεχνολογίας και άλλοι που έφυγαν από κοντά μας τα τελευταία δέκα χρόνια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 7 λεπτά
Περισσότερο γνωστοί ή περίπου άγνωστοι στο ευρύ κοινό, ήταν αρκετοί οι άνθρωποι που αφού συνεισέφεραν πολλά στην παγκόσμια τεχνολογική ανάπτυξη, έφυγαν από αυτό τον κόσμο μέσα στη δεκαετία που τελειώνει σε λίγο.

 

 

Η ομάδα του Tecky γράφει δύο λόγια για αυτούς:

 

Steve Jobs (1955 – 2011)

Γεννήθηκε στις ΗΠΑ από Σύρο πατέρα και Ελβετίδα μητέρα και λίγο αργότερα δόθηκε για υιοθεσία. Συνιδρυτής της Apple, έχει αναγνωριστεί σαν πρωτοπόρος της εξέλιξης των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών και των έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Είχε την εξαιρετική ικανότητα να “διαβάζει” τις μελλοντικές ανάγκες των καταναλωτών και να προσαρμόζει ανάλογα τα προϊόντα που σχεδίαζε, παίρνοντας πολλές φορές επιχειρηματικές αποφάσεις υψηλού ρίσκου. Οι σταθεροί και φορητοί υπολογιστές Mac είναι σημείο αναφοράς και πολλοί έχουν επιχειρήσει – όχι πάντα επιτυχημένα – να τους αντιγράψουν. Επίσης, ό,τι ξέρουμε και χρησιμοποιούμε σήμερα σαν smartphone έχει αφετηρία το iPhone 2G που παρουσίασε ο Steve Jobs το 2007 και λίγοι κατάλαβαν τότε τη σημασία του.

 

Neil Armstrong (1930 – 2012)

Αμερικανός αεροναυπηγός, πιλότος, αστροναύτης, καθηγητής πανεπιστημίου, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης το 1969, σαν μέλος της αποστολής Apollo 11. Τότε ήταν που είπε “Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα”.

 

Amar Bose (1929 – 2013)

Αμερικανός ινδικής καταγωγής, ακαδημαϊκός, επιχειρηματίας, ίδρυσε την εταιρεία συστημάτων ήχου Bose Corporation. Υπήρξε καθηγητής της Σχολής Μηχανικών του MIT για περισσότερο από 45 χρόνια.

 

Ray Dolby (1933 – 2013)

Βρετανός φυσικός, ιδρυτής των Dolby Laboratories και εφευρέτης του συστήματος επεξεργασίας ηχητικών σημάτων Dolby Noise Reduction, το οποίο συναντάμε πλέον σε όλα τα συστήματα αναπαραγωγής ήχου. Το πρώτο “εμπορικό” αναλογικό σύστημα Dolby-B κυκλοφόρησε το 1968 όταν το υιοθέτησε η δισκογραφική εταιρεία Decca στη Μεγ. Βρετανία.

 

Douglas Engelbart (1925 – 2013)

Είναι παγκόσμια γνωστός για το Νόμο του Engelbart που αφορά στη διάδραση ανθρώπου-υπολογιστή και για την παρουσίαση Mother of All Demos το 1968. Σε αυτό το τόσο σημαντικό event, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό τα περισσότερα από αυτά που σήμερα γνωρίζουμε σαν περιφερειακά και εφαρμογές των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών: ποντίκι, παράθυρα εργασίας, υπερκείμενο, γραφικά, εισαγωγή εντολών, περιήγηση, επεξεργασία κειμένου και βιντεοεπικοινωνία.

 

Jack Harker (1926 – 2013)

Αμερικανός μηχανολόγος μηχανικός, υψηλόβαθμο στέλεχος για πάρα πολλά χρόνια της IBM και μέλος της ομάδας που εφηύρε τους δίσκους αποθήκευσης δεδομένων. Ήταν για πολλά χρόνια επικεφαλής των προϊόντων IBM Direct Access Storage.

 

Aaron Swartz (1986 – 2013)

Αμερικανός προγραμματιστής, παιδί-θαύμα της τεχνολογίας και ακτιβιστής του ελεύθερου και δωρεάν Internet. Συνιδρυτής των Reddit και Creative Commons, συμμετείχε επίσης στην αρχική ανάπτυξη του RSS και του Markdown. Το 2011 συνελήφθη την ώρα που είχε συνδέσει παράνομα ένα φορητό υπολογιστή στο δίκτυο του MIT και προσπαθούσε να αποσπάσει τεράστιο όγκο ακαδημαϊκού περιεχομένου από την ψηφιακή βιβλιοθήκη JSTOR. Καταδικάστηκε για ηλεκτρονική απάτη και του επιβλήθηκε πρόστιμο $1 εκατ και 35 χρόνια φυλάκιση. Ο ίδιος αντιπρότεινε στο Δικαστήριο να εκτίσει φυλάκιση 6 μηνών. Αυτοκτόνησε στο διαμέρισμα του δύο μέρες μετά την απόρριψη της αντιπρότασης του από το Δικαστήριο.

 

Hiroshi Yamauchi (1927 – 2013)

Ιάπωνας επιχειρηματίας και τρίτος κατά σειρά CEO της Nintendo. Ανέλαβε το 1949 τη Nintendo όταν αυτή ήταν εταιρεία παραγωγής κάποιου είδους τραπουλόχαρτων με πωλήσεις μόνο στην Ιαπωνία και την παρέδωσε, μετά από 53 χρόνια, σαν παγκόσμιο παίκτη της βιομηχανίας των βιντεοπαιχνιδιών.

 

Ralph Baer (1922 – 2014)

Γερμανός εβραϊκής καταγωγής, μετακόμισε όταν ήταν έφηβος στις ΗΠΑ. Σπούδασε μηχανικός τηλεπικοινωνιών και θεωρείται ο πατέρας των βιντεοπαιχνιδιών. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 συνέλαβε πρώτος την ιδέα των ηλεκτρονικού παιχνιδιού που μπορεί να παίζεται σε οθόνη τηλεόρασης. Το “καφέ κουτί” που κατασκεύασε το 1966 ήταν ουσιαστικά η πρώτη οικιακή κονσόλα βιντεοπαιχνιδιού.

 

Roger Easton (1921 – 2014)

Αμερικανός φυσικός και εφευρέτης του Παγκόσμιου Συστήματος Θεσιθεσίας, περισσότερο γνωστού σαν GPS. Στη δεκαετία του 1950 είχε ξεκινήσει να εργάζεται πάνω σε συστήματα εντοπισμού με χρήση δορυφόρων αλλά το GPS όπως το γνωρίζουμε σήμερα ξεκίνησε το 1973 από το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας.

 

Stephanie Kwolek (1923 – 2014)

Αμερικανίδα πολωνικής καταγωγής, χημικός με ειδίκευση στα πολυμερή. Εργάστηκε στις ερευνητικές ομάδες της DuPont όπου ανακάλυψε το 1965 την πρώτη συνθετική ίνα. Το Kevlar, όπως ονομάστηκε αυτό το συνθετικό υλικό, αναπτύχθηκε για να αντικαταστήσει τα χαλύβδινα σύρματα στα ελαστικά αυτοκινήτων και υπήρξε η αφορμή για να αναπτυχθούν εκατοντάδες νέα υλικά στη συνέχεια.

 

Satoru Iwata (1959-2015)

Ιάπωνας προγραμματιστής με ειδίκευση στα βιντεοπαιχνίδια, ήταν ο τέταρτος κατά σειρά CEO της Nintendo. Φανατικός παίκτης βιντεοπαιχνιδιών, συνέβαλλε καθοριστικά στην επιτυχία της Nintendo δίνοντας περισσότερο βάρος στην εμπειρία που αποκομίζει ο παίκτης και λιγότερο στην τεχνολογία του hardware. Με την καθοδήγηση του η Nintendo ανέπτυξε τα DS και Wii και εφάρμοσε στρατηγικές Blue Ocean.

 

Joseph Lechleider (1933 – 2015)

Ο πατέρας της τεχνολογίας DSL, απέδειξε to 1984 ότι είναι δυνατή η αποστολή ευρυζωνικών σημάτων μέσω των παραδοσιακών χάλκινων τηλεφωνικών γραμμών. Με τη δική του τεχνολογία, που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, το Internet υψηλών ταχυτήτων έγινε προσιτό για όλα τα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο.

 

Bill Campbell (1940 – 2016)

Επιτυχημένο στέλεχος σε μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές επιχειρήσεις, επιχειρηματίας και πάνω από όλα φημισμένος business mentor του κλάδου της τεχνολογίας. “Προπονούσε” – μεταξύ άλλων – τους Bill GatesJeff BezosJohn Danahoe και Steve Jobs.

 

Wesley A. Clark (1927 – 2016)

Αμερικανός φυσικός και σχεδιαστής υπολογιστών, σχεδίασε το 1961 τον μικροϋπολογιστή LINC ο οποίος κατασκευάστηκε ένα χρόνο αργότερα και θεωρείται ο πρώτος προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

 

Andy Grove (1936 – 2016)

Γεννημένος στην Ουγγαρία με το όνομα András István Gróf, απέδρασε στα είκοσι του από το ολοκληρωτικό κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας του, πήγε στις ΗΠΑ, έγινε ο τρίτος αρχαιότερος εργαζόμενος της Intel και για πολλά χρόνια ο CEO της. Η συνεισφορά του στην αγορά της τεχνολογίας ήταν καθοριστική και οι ειδικοί της πληροφορικής θεωρούν ότι αυτός βρίσκεται πίσω από την αλματώδη ανάπτυξη της Silicon Valley στα 90s.

 

Marvin Minsky (1927 – 2016)

Αμερικανός εβραϊκής καταγωγής, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες και πρωτοπόρος της Γνωσιακής Επιστήμης και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Καθηγητής του MIT από το 1958 έως το θάνατο του, ήταν ένας από τους δύο καθηγητές που ίδρυσαν το Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης το 1959.

 

Vera Rubin (1928 – 2016)

Αμερικανίδα αστρονόμος. Η μακροχρόνια έρευνα της για την πραγματική περιστροφή των γαλαξιών περιέχει στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη της Σκοτεινής Ύλης στο Διάστημα. Η συμβολή της στην εξέλιξη της επιστήμης της αστρονομίας θεωρείται από τους συναδέλφους της ισάξια με αυτή του Κοπέρνικου.

 

Joe Sutter (1921 – 2016)

Κορυφαίος αεροναυπηγός της Boeing και επικεφαλής της σχεδιαστικής και κατασκευαστικής ομάδας του αεροπλάνου Boeing 747. Το 747 άλλαξε το τοπίο των εμπορικών αερομεταφορών όταν λανσαρίστηκε το 1969 καθώς ήταν το μοναδικό αεριωθούμενο αεροσκάφος εκείνη την εποχή που μπορούσε να μεταφέρει μεγάλο αριθμό επιβατών, σε μεγάλες αποστάσεις.

 

Victor Scheinman (1942 – 2016)

Μηχανολόγος μηχανικός, ακαδημαϊκός και πρωτοπόρος της ρομποτικής. Το 1969 εφηύρε τον πρώτο ρομποτικό βραχίονα για εφαρμογή σε γραμμές παραγωγής στη βιομηχανία. Ο βραχίονας αυτός ήταν ηλεκτρικός, μπορούσε να εκτελέσει κινήσεις σε 6 άξονες και δεχόταν εντολές μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το 1977 σχεδίασε και κατασκεύασε για τη General Motors την πρώτη ρομποτική γραμμή συναρμολόγησης.

 

Ray Tomlinson (1941 – 2016)

Αμερικανός μηχανικός υπολογιστών. Θεωρείται ο εφευρέτης του e-mail. Το 1971 χρησιμοποίησε το ARPANET, τον πρόγονο του Internet, για να στείλει με επιτυχία το πρώτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

 

Paul Allen (1953 – 2018)

Ίδρυσε σε ηλικία 22 ετών μαζί με τον Bill Gates τη Microsoft, την εταιρεία που έμελλε να αλλάξει τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών από τη δεκαετία του ’80 και μετά.

 

Stephen Hawking (1942 – 2018)

Βρετανός μαθηματικός, αστροφυσικός, κορυφαίος ερευνητής και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge. Στην έρευνα του συνδύασε με μοναδικό τρόπο τη Θεωρία της Σχετικότητας με την κβαντική μηχανική. Υποστήριξε ότι οι μαύρες τρύπες του διαστήματος εκπέμπουν ακτινοβολία που – προς τιμή του – ονομάζεται ακτινοβολία Hawking. Έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα, τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν σχεδόν ολοκληρωτικά παράλυτος και επικοινωνούσε με συσκευή παραγωγής ομιλίας.

 

Gary Burrel (1937 – 2019)

Του οφείλουμε το προϊόν που όλοι σήμερα αποκαλούμε “GPS”. Στα 80s η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει τη χρήση του Global Positioning System από πολίτες, ο Burrel είδε τη μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία και ίδρυσε τη Garmin. Η Garmin ήταν η πρώτη εταιρεία που λάνσαρε το 1989 καταναλωτικές συσκευές πλοήγησης με τη βοήθεια δορυφόρων.

 

Alexei Leonov (1934 – 2019)

Ρώσος πτέραρχος και αστροναύτης, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έκανε “διαστημικό περίπατο” το 1965, βγαίνοντας έξω από το σοβιετικό διαστημόπλοιο Voshkod 2 για 12 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα. Το 1975 ήταν ο κυβερνήτης του σοβιετικού διαστημοπλοίου Soyuz το οποίο συνδέθηκε στο διάστημα για δύο μέρες με το αμερικανικό διαστημόπλοιο Apollo.

 

George Rosenkranz (1916 – 2019)

Ούγγρος εβραϊκής καταγωγής, μετανάστευσε στο Μεξικό για να γλυτώσει από τους Ναζί. Βιοτεχνολόγος με εξειδίκευση στη χημεία των στεροειδών, ήταν επικεφαλής της ομάδας που κατάφερε να παράγει την πρώτη συνθετική ορμόνη προγεστερόνη η οποία αποτέλεσε τη βάση για την παραγωγή των πρώτων αντισυλληπτικών χαπιών. Η έρευνα του είχε σαν αποτέλεσμα μερικές από τις πιο γνωστές συνθετικές ορμόνες που εφαρμόζονται σε θεραπείες μέχρι και σήμερα.

Ευάγγελος Αργυρός
Ευάγγελος Αργυρός
Business mentor, start-up evaluator, υποστηρικτής της καινοτομίας και λάτρης των τεχνολογικών προϊόντων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Amazon: περικοπή σε ακόμα 9.000 θέσεις εργασίας

Ο κολοσσός διαδικτυακών λιανικών πωλήσεων Amazon, σχεδιάζει να περικόψει άλλες 9.000 θέσεις εργασίας, καθώς προσπαθεί να εξοικονομήσει χρήματα. Η εταιρεία, η οποία απασχολεί 1,5 εκατομμύριο...