η κεντρική φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα Digital Trends

Κατά την αγορά μίας συσκευής τεχνολογίας ερχόμαστε αντιμέτωποι με δεκάδες χαρακτηριστικά (τα γνωστά μας specs). Σε ποια από αυτά τα χαρακτηριστικά όμως πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση και ποια «μπορούμε» να αφήσουμε – σε πρώτο χρόνο – στην άκρη; Αυτό σίγουρα εξαρτάται από το είδος της συσκευής και τη χρήση που σκοπεύουμε να κάνουμε. Όμως, η RAM, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να εξετάζουμε με προσοχή πριν την αγορά σχεδόν κάθε συσκευής. Είτε σκοπεύουμε να αγοράσουμε desktop PC, είτε Mac, είτε smartphone κλπ, η RAM πρέπει να είναι άφθονη. Μπορεί κάθε λειτουργικό σύστημα να διαχειρίζεται διαφορετικά (αποτελεσματικότερα ή λιγότερο αποτελεσματικά) τη RAM, σε κάθε περίπτωση όμως είναι σημαντικό το μέγεθος της μνήμης. Ας δούμε και το γιατί.

Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε πως το «μνήμη RAM» είναι λάθος. Ή μνήμη, ή RAM, αλλιώς είναι σαν να λέμε «μνήμη μνήμη τυχαίας προσπέλασης». Σε αυτό το κείμενο δεν θα ασχοληθούμε καθόλου με όρους, απλά να το έχετε στο νου σας.

Τι είναι η RAM

Είναι ένας αποθηκευτικός χώρος «μικρής διάρκειας» στον οποίο αποθηκεύονται προσωρινά οι πληροφορίες στις οποίες το σύστημά μας υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί άμεση πρόσβαση. Η πρόσβαση στη RAM είναι κατά πολύ γρηγορότερη από ότι σε οποιοδήποτε άλλο αποθηκευτικό μέσο.

Έχουμε λοιπόν ένα Windows PC. Οι φωτογραφίες μας, τα έγγραφά μας, τα εκατοντάδες αρχεία μας, τα videos μας κλπ είναι αποθηκευμένα σε σκληρούς δίσκους, φλασάκια USB ή κάρτες SD. Το σύστημα (τα Windows στη συγκεκριμένη περίπτωση) «αποφασίζει» ποια δεδομένα είναι σημαντικά για τη γρήγορη και σωστή λειτουργία του και ποια όχι.

Όταν ανοίγουμε μία εφαρμογή στα Windows (και σε κάθε σύστημα) αυτή εμφανίζεται με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο στην οθόνη μας. Στο iOS 12 με animation (κίνηση) από το κέντρο προς τις άκρες, σε κάποια συστήματα από κάτω προς τα πάνω κ.ο.κ. Την κίνηση του ανοίγματος της (κάθε) εφαρμογής το λειτουργικό σύστημα την αποθηκεύει στη RAM. Ακόμα και το τι εμφανίζεται όταν θα κάνουμε δεξί κλικ πάνω στα διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα, είναι αποθηκευμένο στη RAM (όχι το περιεχόμενο, αλλά το πλαίσιο). Δηλαδή, το σύστημα εγγράφει προσωρινά στη RAM τις λειτουργίες που γνωρίζει πως θα χρειαστεί να εκτελέσει. Αν αυτές οι πληροφορίες χρειάζεται να αντληθούν από άλλο αποθηκευτικό χώρο εκτός της RAM, θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος.

Άλλο παράδειγμα: ανοίγουμε τον Chrome. Το σύστημα θα φορτώσει στη RAM όλες τις βασικές λειτουργίες του. Όταν θα θελήσουμε να ανοίξουμε μία νέα καρτέλα, δεν θα χρειάζεται να αναζητείται η πληροφορία του τρόπου απεικόνισης σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο. Επειδή η λειτουργία / πληροφορία είναι εγγεγραμμένη στη RAM, θα εκτελεστεί / απεικονιστεί, άμεσα. Είπαμε, η RAM είναι με μεγάλη διαφορά ο γρηγορότερος τρόπος ανάκτησης πληροφοριών.

Πολλοί υπολογιστές δυσλειτουργούν επειδή έχει γεμίσει η RAM τους. Θα σας έχει τύχει σίγουρα να κάνετε διπλό κλικ σε μία εφαρμογή και να περιμένετε να ανοίξει αρκετή ώρα. Αν είχατε παραπάνω RAM, θα είχε ανοίξει αμέσως, ανεξάρτητα από την ισχύ του επεξεργαστή. Γι’ αυτό λοιπόν ο υπολογιστής που δυσλειτουργεί «στρώνει» μετά από μία επανεκκίνηση. Κατά την επανεκκίνηση οι πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στη RAM, διαγράφονται, άρα «δεν είναι γεμάτη η RAM», άρα ο υπολογιστής «πάει καλύτερα». Μέχρι φυσικά να ξαναγεμίσει η RAM.

Έχουμε λοιπόν αποθηκευτικούς χώρους δύο τύπων:

  1. RAM: προσωρινή μνήμη στην οποία μεταφέρονται οι πληροφορίες που χρειαζόμαστε πιο συχνά. Τα δεδομένα διαγράφονται όταν δεν υπάρχει παροχή ενέργειας.
  2. HDD, SSD (σκληροί δίσκοι), USB sticks, SD cards: αποθηκευτικοί χώροι στους οποίους αποθηκεύονται όλες οι πληροφορίες, μόνιμα.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε πως κατά βάση η RAM αντλεί τις πληροφορίες από τους λοιπούς αποθηκευτικούς χώρους. Δηλαδή, χρειάζεται ένας χρόνος για να «φορτωθούν στη RAM» τα δεδομένα από το δίσκο μας. Θα το έχετε παρατηρήσει σίγουρα κατά την έναρξη των Windows. Άλλο το πότε θα εισέλθουμε στην επιφάνεια εργασίας, άλλο το πότε είμαστε πραγματικά έτοιμοι να δουλέψουμε γρήγορα (όταν θα έχουν φορτωθεί οι βασικές πληροφορίες και λειτουργίες στη RAM).

Παράδειγμα

Τώρα θα δούμε με ένα απλό παράδειγμα τη σημασία της RAM:

Στην κουζίνα αυτή έχουμε τους αποθηκευτικούς χώρους (ντουλάπια κλπ), το τραπέζι και τον πάγκο. Ας δούμε τώρα τι αντιπροσωπεύει τη RAM και τι τους λοιπούς αποθηκευτικούς χώρους.

Όλα τα ντουλάπια και τα συρτάρια είναι οι αποθηκευτικοί μας χώροι.

Στον πάγκο και στο τραπέζι όμως έχουμε τοποθετήσει κάποια αντικείμενα ή εγκαταστήσει κάποια αξεσουάρ (βρύση) στα οποία χρειαζόμαστε άμεση πρόσβαση, συχνά. Αυτά τα αντικείμενα (καφές, ζάχαρη, μπαχαρικά, επιφάνεια κοπής κλπ) στα οποία έχουμε άμεσα τη γρηγορότερη πρόσβαση, είναι οι εγγραφές μας στη RAM.

Μπορεί κάποια αντικείμενα να μην είναι χρηστικά, αλλά διακοσμητικά. Έτσι και στις συσκευές τεχνολογίας στη RAM μεταφέρονται και πληροφορίες που αφορούν την απεικόνιση της πληροφορίας ή λειτουργίας (animations, γραφικά κλπ).

Άρα;

Άρα, όσο πιο μεγάλο το μέγεθος της RAM τόσο πιο γρήγορα η συσκευή μας θα αποκρίνεται στις βασικές εργασίες μας. Φανταστείτε τη μεγαλύτερη RAM, ως μεγαλύτερο πάγκο εργασίας στην κουζίνα του παραδείγματός μας. Πολύ γρήγορη πρόσβαση σε περισσότερα δεδομένα. Η γρήγορη απόκριση – συνήθως – δεν είναι ζήτημα επεξεργαστικής ισχύος, αλλά πρόσβασης σε εξαιρετικά γρήγορη και άφθονη μνήμη.

Ναι αλλά οι δίσκοι SSD είναι ταχύτατοι…

Δεν θέλουμε να σας μπλέξουμε με όρους. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι πως η ταχύτητα της άντλησης της πληροφορίας από τη RAM είναι κατά πολλές φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα άντλησης πληροφορίας ακόμα και από σύγχρονους δίσκους SSD.

Όταν η RAM «γεμίσει» το λειτουργικό μας σύστημα εκκινεί τη λειτουργία της εικονικής μνήμης. Στην ουσία, χρησιμοποιεί το σκληρό μας δίσκο ως υποκατάστατο της μνήμης. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ύπαρξη ενός SSD δίσκου επιταχύνει κατά πολύ τη διαδικασία της virtual memory (εικονικής μνήμης). 

Κλείνοντας

Προσπαθήσαμε να σας περιγράψουμε χωρίς τεχνικούς όρους το ρόλο της RAM σε μία συσκευή τεχνολογίας και πού επηρεάζεται ο τελικός χρήστης από το μέγεθός της. Κρατήστε στο μυαλό σας το παράδειγμα του πάγκου της κουζίνας: άμεση, γρήγορη πρόσβαση σε ό,τι χρειαζόμαστε. Όσο μεγαλύτερη η RAM, περισσότερες πληροφορίες και λειτουργίες μπορούν να «παρκάρουν» σε αυτή, άρα περισσότερες πληροφορίες και λειτουργίες ανακτώνται και εκτελούνται πιο γρήγορα.

 

ΣΧΟΛΙΑ