Στο macOS μπορούμε να ορίσουμε την προτεραιότητα του κάθε δικτύου, είτε επιλέγουμε μεταξύ ασύρματης ή ενσύρματης μετάδοσης, είτε μεταξύ πολλών ασύρματων δικτύων. Υπάρχουν και οι προφανείς λύσεις, όπως το να κλείσουμε το Wi-Fi όταν είμαστε συνδεδεμένοι ενσύρματα, αλλά έτσι δεν απολαμβάνουμε τον υπολογιστή μας στο 100%.

Για παράδειγμα, έχουμε ένα υπολογιστή Mac που είναι συνδεδεμένος στο ρούτερ / διαδίκτυο και μέσω καλωδίου ethernet και μέσω Wi-Fi. Εμείς θέλουμε τη σταθερότητα του ενσύρματου δικτύου, αλλά και τις Wi-Fi λειτουργίες, όπως για παράδειγμα το AirDrop. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να ορίσουμε ως προτιμώμενη σύνδεση, την ενσύρματη. Τα δεδομένα θα πηγαινοέρχονται μέσω του καλωδίου, όταν όμως μία λειτουργία απαιτεί Wi-Fi θα χρησιμοποιείται το ασύρματο δίκτυο.

Ορισμός προτεραιότητας μεταξύ ενσύρματου και ασύρματου δικτύου

Πλοηγούμαστε: Μηλαράκι > Προτιμήσεις συστήματος > Δίκτυο

Επιλέγουμε το γραναζάκι κάτω αριστερά και Καθορισμός σειράς υπηρεσιών

Με συνεχές αριστερό κλικ «πιάνουμε» την κάθε υπηρεσία και την «αφήνουμε» στην επιθυμητή θέση, αφήνοντας το mouse / trackpad. Όσο πιο ψηλή η θέση, τόσο πιο υψηλή η προτεραιότητα. Στο παράδειγμά μας, ο υπολογιστής είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο μέσω καλωδίου ethernet και αν χρειαστεί, μπορεί να κάνει χρήση και ασύρματου δικτύου.

Αν τοποθετήσουμε το Wi-Fi πάνω από το Ethernet ο υπολογιστής μας θα κάνει χρήση του ασύρματου δικτύου.

Όταν έχουμε ορίσει τις προτεραιότητες των δικτύων, πατάμε OK

Πατάμε Εφαρμογή

Ορισμός προτεραιότητας μεταξύ ασύρματων δικτύων

Η δεύτερη περίπτωση αφορά τα προτιμώμενα ασύρματα δίκτυα. Πολλές φορές έχει τύχει ο υπολογιστής μας να συνδέεται με ένα ελεύθερο δίκτυο αντί με το δικό μας. Ή, μπορεί στο σπίτι να έχουμε δύο routers. Μπορούμε να ορίσουμε ποιος υπολογιστής θα συνδέεται ασύρματα με ποιο router, χωρίς να «ξεχάσει» τον κωδικό των άλλων ασύρματων δικτύων.

Λόγοι λοιπόν υπάρχουν πολλοί, ας δούμε και πώς γίνεται.

Πλοηγούμαστε: Μηλαράκι > Προτιμήσεις συστήματος > Δίκτυο

Στα αριστερά, επιλέγουμε με αριστερό κλικ το ασύρματο δίκτυο και κάτω δεξιά πατάμε στο Προηγμένα

Αν στο αριστερό πάνελ το Wi-Fi εμφανίζεται με κόκκινο λαμπάκι, κάνετε αριστερό κλικ στο σχετικό εικονίδιο στη μπάρα μενού και επιλέγετε Ενεργοποίηση Wi-Fi

Επιλέγουμε επάνω αριστερά την καρτέλα Wi-Fi. Βλέπουμε τα «γνωστά» στον υπολογιστή μας ασύρματα δίκτυα και με τον ίδιο τρόπο με πριν, δηλαδή με συνεχές αριστερό κλικ «πιάνουμε» το κάθε δίκτυο και το «αφήνουμε» στην επιθυμητή θέση, αφήνοντας το mouse / trackpad.

Και πάλι, όσο πιο ψηλά τοποθετήσουμε ένα δίκτυο Wi-Fi, τόσο πιο υψηλή και η προτεραιότητα σύνδεσης. Εάν μέχρι τώρα ο υπολογιστής σας συνδεόταν πρώτα με άλλο δίκτυο, είναι πιθανό να το δείτε στην πρώτη θέση. Απλά, βάλτε στην υψηλότερη θέση το οικιακό σας Wi-Fi.

Όταν έχουμε ορίσει τις προτεραιότητες των δικτύων, πατάμε OK

Πατάμε Εφαρμογή

Κλείνοντας

Είδαμε πώς μπορούμε να έχουμε τον Mac μας συνδεδεμένο στο internet ενσύρματα, αλλά ταυτόχρονα να έχουμε διαθέσιμες και τις Wi-Fi only λειτουργίες. Είδαμε επίσης πώς μπορούμε να επιλέξουμε τη σειρά προτεραιότητας σύνδεσης στα διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα.

Εάν έχετε απορίες, είμαστε στη διάθεσή σας.

 

ΣΧΟΛΙΑ
Προηγούμενο άρθροΗ Nova ανανέωσε τη συνεργασία της με την HBO
Επόμενο άρθροΧαράτσι σε κινητά, tablets και υπολογιστές
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.