κεντρική εικόνα: tecky

Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο του podcast Connected στο Relay FM, ο αρχισυντάκτης του MacStories, Federico Viticci, αναφέρει πως η υποστήριξη USB mouse έρχεται στις συσκευές iPad Pro ως χαρακτηριστικό Προσβασιμότητας [accessibility feature].

«Αυτό που άκουσα είναι πως χωρίς αντάπτορες, θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε USB mouse στο iPad, ως αξεσουάρ / συσκευή προσβασιμότητας [accessibility device]», αναφέρει ο Viticci, συμπληρώνοντας «το iPad φέρει θύρα USB-C, οπότε θα αρκεί η σύνδεση ενός USB mouse σε λειτουργία προσβασιμότητας από τα άτομα που έχουν κινητικά ή άλλα προβλήματα».

εικόνα: MacRumors

Μέχρι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης προσαρμοζόμενων εξαρτημάτων (joysticks ή trackballs) υπό τη λειτουργία προσβασιμότητας AssistiveTouch για τον έλεγχο των συσκευών iPhone, iPad και iPod Touch, η υποστήριξη του mouse όμως θα μπορούσε σε μερικές περιπτώσεις να εξαλείψει την ανάγκη για εξειδικευμένο υλισμικό ή αντάπτορες.

Ενώ ο αρχισυντάκτης του MacStories τονίζει πως δεν γνωρίζει με σιγουριά αν η λειτουργία αυτή θα υλοποιηθεί τελικά από την Apple, ο γνωστός developer Troughton-Smith τουίταρε πως από όσο γνωρίζει, πρόκειται για κάτι που όντως ετοιμάζεται, εκτιμώντας πως θα ενεργοποιηθεί από όλους τους Pro χρήστες, από την πρώτη μέρα [αν τελικά υλοποιηθεί].

Ο Troughton-Smith υποθέτει πως στο iOS ίσως να μη δούμε το κλασικό mouse pointer, αλλά αντ’ αυτού ένα μικρό κύκλο ή μία κουκκίδα.

Αν και κανείς δεν ανέφερε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή έστω εκτίμηση, αν τελικά η πληροφορία αυτή ευσταθεί, είναι πιθανό να δούμε την υποστήριξη mouse να ενεργοποιείται στις συσκευές iPad στο iOS 13, το οποίο και θα παρουσιαστεί από την Apple στις αρχές του Ιούνη κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου keynote του φετινού Παγκόσμιου Συνεδρίου των Προγραμματιστών (WWDC).

Τέλος, αν το report επιβεβαιωθεί ως έχει (δηλαδή υποστήριξη χωρίς αντάπτορα), η λειτουργία αυτή θα αφορά μόνο τα USB-C iPad Pros και όχι τις προγενέστερες Pro εκδόσεις.

Αν αποφασίσετε να ακούσετε το podcast, την αναφορά θα τη βρείτε στο 1:08:35.

ΣΧΟΛΙΑ