Η Apple αναμένεται να ξεκινήσει τη μετάβαση στη συνδεσιμότητα USB-C στις iOS συσκευές της αργότερα μέσα στο έτος μέσω ενός νέου φορτιστή στα 18W. Από το report του Μαΐου προέκυπτε πως στις νέες συσκευασίες θα υπάρχει ένα USB-C σε Lightning καλώδιο (ή αντάπτορας, όπως θέλετε πείτε το). Με αυτή της την κίνηση η Apple προετοιμάζει το έδαφος για την πλήρη υιοθέτηση του προτύπου USB-C και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες των νέων συσκευών να εκμεταλλευθούν το Type-C fast charging χωρίς την αγορά extra περιφερειακών.

Το νέο ρεπορτάζ προέρχεται από τη Digitimes και αναφέρει πως η Apple το 2019 θα προσθέσει θύρες USB-C στις συσκευές iPhone. Πρόκειται για μία τεράστια αλλαγή για την Apple η οποία θα σημάνει και την έναρξη του τέλους των καλωδίων και αξεσουάρ Lightning.

Το πρώτο iPhone που κυκλοφόρησε το 2007 έφερε τον 30πινο κονέκτορα του iPod, κάτι που συνεχίστηκε έως και το 2012. Τότε [2012], η Apple με την κυκλοφορία του iPhone 5 (έξοχο design τότε το iPhone 5, ειδικά το λευκό…) μας είχε συστήσει την τεχνολογία Lightning. Επρόκειτο για μία μετάβαση σημαντικής βαρύτητας, καθώς «έβγαιναν εκτός» πάρα πολλά αξεσουάρ του οικοσυστήματος. Μία πιθανή μετάβαση στο πρότυπο USB-C κατά το 2019 σημαίνει πως το πρότυπο Lightning θα έχει συμπληρώσει 7 χρόνια «ζωής» ως ο κυρίως μηχανισμός φόρτισης και μεταφοράς δεδομένων του iOS οικοσυστήματος.

Ωστόσο η μετάβαση από το Lighning στο USB-C αναμένεται να είναι πιο ομαλή. Το πρότυπο USB-C είναι ήδη καθιερωμένο στην αγορά και κυκλοφορούν εκατοντάδες αξεσουάρ για όλα τα βαλάντια. Το 2012 η μόνη μας επιλογή ήταν η Apple, ή η υπομονή για να «τρέξει» το MFi πρόγραμμα.

Δοθείσης της ευκαιρίας, στην πιάτσα ακούγεται πως η Apple δημιούργησε το πρότυπο Lightning επειδή οι άλλοι εταίροι στο project USB-C κωλυσιεργούσαν και η κατάσταση «δεν προχωρούσε».

Ήδη βέβαια η Apple έχει υιοθετήσει την τεχνολογία USB-C στους υπολογιστές Mac, οπότε μάλλον έρχεται η ώρα που το σύνολο των αξεσουάρ μας θα υποστηρίζει το συγκεκριμένο πρότυπο. Επιτέλους, ένα τεχνολογικά προηγμένο πρότυπο, για όλους.

Αν και το ιστορικό των Digitimes περιλαμβάνει και αποτυχημένες προβλέψεις, η συγκεκριμένη αναφορά «στέκει» και θεωρείται ήδη από το διεθνή τύπο, έγκυρη. 

Ανακεφαλαιώνοντας, εάν ισχύουν οι έως τώρα αναφορές, αναμένουμε οι τρεις φετινές συσκευές iPhone να φέρουν στη συσκευασία τους ένα νέο USB-C 18W φορτιστή και ένα αντάπτορα από USB-C σε Lightning. Από του χρόνου, οι νέες συσκευές iPhone θα διαθέτουν τη συγκεκριμένη θύρα και το καλώδιο θα είναι ένα απλό USB-C σε USB-C.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΠΗΓΗDigitimes
Προηγούμενο άρθροΤέλος από σήμερα η διαδικτυακή ουδετερότητα
Επόμενο άρθροΠρόστιμο €285.000 στη Yahoo
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.