Την ώρα που τα σωματεία των ταξί διαμαρτύρονται οργανωμένα για να κρατήσουν κλειστό το επάγγελμά τους στην Ελλάδα, μία ακόμα έκπληξη περιμένει τους επισκέπτες στο 88ο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης και ενισχύει τις προβλέψεις ότι το αυτοκίνητο και οι μεταφορές μας μέσα στις πόλεις θα αποκτήσουν εντελώς διαφορετική μορφή μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια. Μετά τη Volkswagen που μας εξέπληξε με το Vizzion, έρχεται η Renault με το EZ-GO να μας τονίσει επίσης ότι το μέλλον της αυτοκίνησης είναι αμιγώς ηλεκτρικό και δεν περιλαμβάνει τον οδηγό.

Το πρωτότυπο EZ-GO που παρουσιάζει η Renault είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα με αυτονομία οδήγησης Επιπέδου 4 που έχει σχεδιαστεί για “δημόσια” χρήση, για να μπορούν δηλαδή να το μοιράζονται διαφορετικοί επιβάτες. Αυτό σημαίνει ότι οι επιβάτες θα μπορούν να επιβιβάζονται στο όχημα από κάποιο σημείο της διαδρομής του (αφού το επιλέξουν μέσω ειδικής εφαρμογής για smartphone) ή σε κάποια σταθερά σημεία μέσα στην πόλη, κάτι ανάλογο με τις σημερινές “πιάτσες” των ταξί.

Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η διαφορά με τα άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παρουσιάστηκαν στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Το Renault EZ-GO φιλοδοξεί να ενταχθεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς και να διεκδικήσει το χώρο του κάπου μεταξύ λεωφορείου, ταξί και Uber. Διαθέτει 6 θέσεις επιβατών σε διάταξη Π, η μοναδική πόρτα εισόδου-εξόδου βρίσκεται στο μπροστά μέρος, όπου υπάρχει αυτόματη ράμπα για αμαξίδιο ΑμΕΑ και οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες επιτρέπουν στους επιβάτες να έχουν πανοραμική άποψη του εξωτερικού χώρου.

Το Renault EZ-GO είναι σχεδιασμένο για την πόλη και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι 50km/h. Έχει εγκατεστημένο το σύστημα 4Control που επιτρέπει σε όλους τους τροχούς του να στρίβουν και σε περίπτωση που υπάρχει κάποια επιπλοκή ή σοβαρό ατύχημα σε κοντινή απόσταση, το όχημα μπορεί μόνο του ή μέσω τηλεχειρισμού να απομακρυνθεί και να σταθμεύσει σε ασφαλές σημείο. Το EZ-GO αναμένεται να βγει στην παραγωγή το 2022.

 

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ