Σε ψήφισμά του σήμερα 17 Ιανουαρίου, το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να τονίσει ότι η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει την αδικία στον εν πολλοίς ανεξέλεγκτο τομέα της ψηφιακής μουσικής, στηρίζοντας τους καλλιτέχνες.
Η πλειονότητα των καλλιτεχνών λαμβάνει πολύ χαμηλά έσοδα από τη διανομή του έργου τους, αναφέρει το σχέδιο κειμένου. Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν αναθεώρηση των απαρχαιωμένων ποσοστών δικαιωμάτων και να καταδικάσουν τα συστήματα «payola» που αναγκάζουν τους δημιουργούς να δέχονται χαμηλότερα ή μηδενικά έσοδα με αντάλλαγμα μεγαλύτερη προβολή.
Η νομοθεσία της ΕΕ θα πρέπει επίσης να διασφαλίζει την προβολή των ευρωπαϊκών έργων και τη διαφάνεια των αλγορίθμων, την πρόληψη των αθέμιτων πρακτικών και τη διασφάλιση της πολυμορφίας.
Σχετικές πληροφορίες
Οι ψηφιακές μουσικές πλατφόρμες και οι υπηρεσίες ανταλλαγής μουσικής παρέχουν επί του παρόντος πρόσβαση σε έως και 100 εκατομμύρια κομμάτια, είτε δωρεάν είτε έναντι συγκριτικά χαμηλού μηνιαίου τέλους συνδρομής. Το «streaming» αντιπροσωπεύει το 67% των παγκόσμιων εσόδων του τομέα της μουσικής, με ετήσια έσοδα 22,6 δισ. δολαρίων.