Διαβάζουμε σε αφιέρωμα lifestyle website για τις γκαλερί της Αθήνας ”ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει μία διαφορετικού τύπου σχέση με το έργο, πιο ερωτική, ενώ η παρουσία του προσθέτει στη δεξαμενή αναγνώρισης τόσο του καλλιτέχνη όσο και τoυ έργου του” και συνειρμικά θυμόμαστε τη γκαλερίστα Εμανουέλλα Γρουμπουλάκη των Δέκα Μικρών Μήτσων και τις (σχεδόν) εμμονικές αναφορές της στον Κώστα Τσόκλη.

Η άφιξη της Artlimes δείχνει ότι μάλλον έφτασε η ώρα για το παραδοσιακό κανάλι διανομής των έργων τέχνης – που έχει ονόματα όπως γκαλερί, πολυχώρος, στούντιο τέχνης και άλλα ευφάνταστα ανάλογα με το ψώνιο του επιχειρηματία – να ακολουθήσει τη μοίρα των καναλιών διανομής άλλων προϊόντων. Να αφήσει δηλαδή χώρο για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Γιατί τα έργα τέχνης είναι προϊόντα που ακολουθούν όλους τους κλασσικούς κανόνες του εμπορίου και συνήθως με αρκετά πιο προσοδοφόρα αποτελέσματα.

Η Artlimes είναι μία νέα ψηφιακή πλατφόρμα αγοραπωλησιών που ειδικεύεται στα έργα τέχνης. Απευθύνεται σε καλλιτέχνες και καταναλωτές που ενδιαφέρονται για τα εικαστικά, τη σύγχρονη τέχνη και το design και έχει σαν στόχο να τους φέρει σε επαφή έξω από το παραδοσιακό φυσικό κανάλι της γκαλερί. Φανταστείτε την Artlimes σαν ένα ψηφιακό ανοιχτό “παζάρι” πρωτότυπων και μοναδικών έργων τέχνης.

Η επιχείρηση Artlimes ιδρύθηκε τον περασμένο Μάιο στο Λονδίνο από το Lorenzo Campanis. Σκοπός του Lorenzo, όντας και ο ίδιος λάτρης των εικαστικών, είναι να βοηθήσει την επαφή μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού, χωρίς τα εμπόδια και τους σκληρούς εμπορικούς όρους που τις περισσότερες φορές επικρατούν στα φυσικά κανάλια διανομής. Στο project συμμετέχουν αρκετοί Έλληνες και η καρδιά του μοιράζεται μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας.

Η παγκόσμια αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου τέχνης είναι πάρα πολύ ανταγωνιστική με ήδη καθιερωμένους παίκτες. Μπορούμε ενδεικτικά να αναφέρουμε τους Saatchi Art, Etsy και Cargoh. Σύμφωνα με το Lorenzo, για να διαφοροποιηθεί η Artlimes και να προσφέρει επιπρόσθετη αξία στους συνεργάτες και πελάτες της, πρόκειται να παρέχει προσωποποιημένες υπηρεσίες κορνιζών, συσκευασίας, ασφάλισης και online παρακολούθησης της μεταφοράς. Επίσης, θα κυκλοφορήσει σύντομα εφαρμογή για κινητά Android και iOS.

ΣΧΟΛΙΑ