21.7 C
Athens
Τρίτη, 27 Οκτ 2020
BUSINESS ΛΙΑΝΙΚΗ Ψηφιακές εφαρμογές στα καταστήματα λιανικής

Ψηφιακές εφαρμογές στα καταστήματα λιανικής

Η Sephora χρησιμοποιεί υψηλή τεχνολογία για να οδηγήσει την εμπειρία του πελάτη στο μέλλον

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτάΗ πιο συνηθισμένη εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας από ένα μεγάλο κατάστημα καλλυντικών είναι κυρίως γυναίκες που δοκιμάζουν αρώματα, κραγιόν, μάσκαρα και άλλα προϊόντα μέικ απ. Όμως, στα νέα καταστήματα Sephora σε Γαλλία και ΗΠΑ αυτή η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική. Όπως και ο ήχος. Ο θόρυβος από το άνοιγμα της συσκευασίας διάφορων προϊόντων ομορφιάς έχει αντικατασταθεί από χιλιάδες αγγίγματα σε οθόνες υψηλής ευκρίνειας.

Η νέα εποχή για τη Sephora σηματοδοτείται από το άνοιγμα του πρώτου πιλοτικού καταστήματος στη Νάντη τον περασμένο Μάρτιο. Ακολούθησε το δεύτερο στο Παρίσι και τα επόμενα στις ΗΠΑ, με προσωρινό αποκορύφωμα τη Ν. Υόρκη. Μάλιστα, το πιλοτικό κατάστημα της Ν. Υόρκης είναι το μεγαλύτερο Sephora στη Βόρεια Αμερική με συνολική επιφάνεια 1150 τετραγωνικά μέτρα.

Η ιδέα πάνω στην οποία σχεδιάζονται τα νέα καταστήματα Sephora ονομάζεται Beauty TIP, ακρωνύμιο των Teach (διδάσκω), Inspire (εμπνέω) και Play (παίζω). Ο στόχος είναι η απόλυτη διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό. H χρήση όσο το δυνατό περισσότερων τεχνολογικών εφαρμογών δημιουργεί μία “παιδική χαρά ομορφιάς” στο κατάστημα, στην οποία ο πελάτης αισθάνεται πιο όμορφα από ποτέ. Πρόκειται για μία εμπειρία την οποία ο πελάτης θυμάται, μοιράζεται και θέλει να την επαναλάβει.

Η ιδέα Beauty TIP περιλαμβάνει:

  • το Εργαστήριο Ομορφιάς. Θεωρείται η καρδιά του καταστήματος και εκεί οι πελάτες χρησιμοποιούν μόνο iPad για να παρακολουθήσουν μαθήματα μακιγιάζ, συμβουλές ομορφιάς και να περιηγηθούν ψηφιακά στο κατάστημα.
  • το Στούντιο Ομορφιάς. Βρίσκεται στο κέντρο του καταστήματος και επανδρώνεται με ειδικούς σε θέματα αλλαγής εικόνας του πελάτη.
  • το Μετρητή Υγρασίας. Εφαρμογή που μετράει το επίπεδο της υγρασίας στο δέρμα και προτείνει τα ανάλογα προϊόντα ενυδάτωσης.
  • το Στούντιο Φροντίδας Δέρματος. Με εφαρμογή που κάνει διαγνωστικό έλεγχο στο δέρμα του προσώπου, οθόνες αφής για διάφορους ελέγχους, δοκιμές και εκπαιδευτικά βίντεο και τέσσερεις θέσεις για μίνι περιποίηση προσώπου.
  • το Στούντιο Αρωμάτων. Χρησιμοποιείται η τεχνολογία αισθητήρων InstaScent για να δώσει τη δυνατότητα στον πελάτη να γνωρίσει 18 διαφορετικές οικογένειες αρωμάτων.

Όπως έχουμε ήδη πει, η εικόνα της λιανικής αλλάζει τόσο στα φυσικά καταστήματα όσο και στα ψηφιακά. Άλλωστε υπάρχει και ηλεκτρονικό κατάστημα Sephora. Οι εμπειρίες των δύο κόσμων συνδυάζονται για να αισθανθεί ο πελάτης ότι παίρνει τη μεγαλύτερη δυνατή αξία και αυτό έχει ήδη φανεί στις στρατηγικές κινήσεις κολοσσών του παραδοσιακού αλλά και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μπορείτε να ανατρέξετε σε παλιότερα άρθρα μας για τις αλλαγές που βλέπουμε στη στρατηγική των Ikea και Amazon. Το ότι οι αλλαγές αυτές δεν φαίνονται ακόμα στην Ελλάδα οφείλεται στο μέγεθος και τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά αλλά είναι σίγουρο ότι δεν αργήσουν να έρθουν.

SourceLVMH
Ευάγγελος Αργυρός
Business mentor, start-up evaluator, υποστηρικτής της καινοτομίας και λάτρης των τεχνολογικών προϊόντων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης προβλέπει την εμφάνιση Alzheimer

Η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην Ιατρική γίνεται ολοένα και περισσότερο ενεργό κομμάτι της περίθαλψης των ασθενών. Η Νευρολογία και ειδικότερα η μελέτη...

Plant Buggy: ο ρομποτικός αγρότης της Alphabet X

Η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, ενημέρωσε το κοινό για τις δοκιμές του πρωτότυπου γεωργικού μηχανήματος Plant Buggy, το οποίο σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε σαν...

Διασπορά κακόβουλου λογισμικού μέσω e-mail

Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα περιστατικά λήψης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails) που εμπεριέχουν αρχεία κακόβουλου λογισμικού (malware). Ειδικότερα, το θύμα λαμβάνει...

Οι influencers μπαίνουν στο χρηματιστήριο

Η Chiara Ferragni είναι 33 ετών, μένει στο Μιλάνο, δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Νομική, μετράει ήδη στο ενεργητικό της αρκετά ακριβοπληρωμένα συμβόλαια...

Το PayPal δέχεται συναλλαγές με Bitcoin

Το PayPal, η μεγαλύτερη αμιγώς ηλεκτρονική τράπεζα του κόσμου, ανακοίνωσε στους πελάτες του ότι θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους κρυπτονομίσματα. Η...

Οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 36 νέες περιοχές

Τριάντα έξι νέες περιοχές σε όλη την Ελλάδα έχουν πλέον πρόσβαση σε 100% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) μέσω του Cosmote Fiber. Από...

Σχετικάάρθρα