Οι Bank of Canada και Monetary Authority of Singapore χρησιμοποίησαν την τεχνολογία Blockchain και αντάλλαξαν με επιτυχία ποσότητες ψηφιακών νομισμάτων, σηματοδοτώντας με αυτή την κίνηση την έναρξη μίας νέας εποχής για τις συναλλαγές σε συνάλλαγμα μεταξύ κεντρικών τραπεζών.

Είναι η πρώτη φορά που κεντρικές τράπεζες συνεργάζονται απευθείας και χρησιμοποιούν την τεχνολογία διαμοιρασμένου καθολικού (Blockchain) και τα αποθεματικά τους σε ψηφιακά νομίσματα για να δοκιμάσουν κατά πόσο οι διακρατικές συναλλαγματικές συναλλαγές μπορούν να γίνουν ταχύτερες, ασφαλέστερες και φθηνότερες, χωρίς την “αναγκαστική” εμπλοκή διαφόρων ενδιάμεσων φορέων.

Οι επιτυχημένες δοκιμαστικές συναλλαγές με χρήση τεχνολογίας Blockchain, μεταξύ των κεντρικών τραπεζών Καναδά και Σιγκαπούρης, είναι το αποτέλεσμα της διασύνδεσης δύο καινοτόμων δημόσιων έργων ψηφιακών πληρωμών σε επίπεδο κράτους, του δικτύου Jasper στον Καναδά και του δικτύου Ubin στη Σιγκαπούρη. To Jasper χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Corda της R3, το Ubin το Quorum της JP Morgan και η διασύνδεσή τους έγινε με τη μέθοδο HTLC, επιτρέποντας τις απευθείας πληρωμές (PvP) χωρίς ενδιάμεσους. Στη διαδικασία διασύνδεσης των δύο δικτύων μετείχε σαν τεχνικός σύμβουλος η Accenture.

Μετά την έκδοση και διάθεση, πριν από μερικούς μήνες, του πρώτου κρατικού ομολόγου με χρήση μόνο τεχνολογίας Blockchain, βλέπουμε τη συγκεκριμένη τεχνολογία να διεισδύει – αργά αλλά σταθερά – στο διεθνές τραπεζικό σύστημα. Στη σκακιέρα των διεθνών συναλλαγματικών πράξεων χωρίς ενδιάμεσους, με αποκλειστική χρήση Blockchain, προσπαθεί να τοποθετηθεί τους τελευταίους μήνες και η Western Union δοκιμάζοντας την πλατφόρμα Ripple και τις εφαρμογές της.

ΣΧΟΛΙΑ