Αν και τα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την προστασία των δεδομένων των πολιτών κέρδισαν την προσοχή των χρηστών μόλις πρόσφατα, το πρόβλημα ήταν ορατό χρόνια πριν. Ο σκηνοθέτης Cullen Hoback κυκλοφόρησε το 2013 την ταινία – ντοκιμαντέρ Terms and Conditions May Apply, η οποία εμβαθύνει στις πρακτικές των πολυεθνικών ως προς τους όρους χρήσης των δεδομένων των επισκεπτών των ιστοσελίδων τους ή των συνδρομητών των υπηρεσιών τους.

Είναι αλήθεια – και μέσω του ντοκιμαντέρ θα το διαπιστώσετε και εσείς – πως έχουμε ήδη δώσει την έγκρισή μας στις εταιρείες να κάνουν κυριολεκτικά ό,τι θέλουν με τα προσωπικά μας δεδομένα, το χειρότερο όμως είναι πως τους έχουμε δηλώσει πως αποδεχόμαστε και όλες τις μετέπειτα αλλαγές.

Μπορεί από τότε να μπήκε το GDPR στη ζωή μας, στην πράξη όμως ελάχιστοι χρήστες ήραν τις εγκρίσεις / εξουσιοδοτήσεις τους προς τις εταιρείες κολοσσούς όπως η Google και το Facebook.

Το επίσημο logo του ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει γραφιστικά στοιχεία από γνωστά brands (Amazon, facebook, Google κλπ).

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται προσωπικότητες όπως ο (πολύ αγαπητός στη χώρα μας) Moby και ο Mark Zuckerberg. Ο Moby μας μεταφέρει τη δική του οπτική επί του θέματος, ενώ ο Zuckerberg αποκαλύπτει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο όταν (νομίζει πως) οι κάμερες δεν «γράφουν».

Η ταινία έχει διάρκεια μία ώρα και δεκαεννέα λεπτά. Η βαθμολογία της στο IMDB είναι 7,4 και 72% στο Rotten Tomatoes (κοινό). Είναι διαθέσιμη στο Netflix και στις «γνωστές γωνιές» του διαδικτύου (έχουν κυκλοφορήσει ανεπίσημοι ελληνικοί υπότιτλοι).

Original τίτλος: Terms and Conditions May Apply

Επίσημος Ελληνικός τίτλος: Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις

Βαθμολογία: 8/10

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ