Η Ρυθμιστική Αρχή της Γαλλίας για τον ανταγωνισμό, την καταπολέμηση της απάτης και την προστασία των καταναλωτών επέβαλλε πρόστιμο 25 εκατ ευρώ στην Apple επειδή – σύμφωνα με την απόφαση – συνεχώς και σκόπιμα μειώνει την ταχύτητα λειτουργίας παλιών συσκευών iPhone, χωρίς να ενημερώνει με σαφήνεια τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της DGCCRF, η Apple συμφώνησε με την Εισαγγελία του Παρισιού να εξαγοράσει με 25 εκατ ευρώ το ποινικό αδίκημα που συντελέστηκε το 2017. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες iPhone δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα και με σαφήνεια από την Apple ότι οι ενημερώσεις 10.2.1. και 11.2 του iOS που εγκατέστησαν το 2017, περιλάμβαναν ένα σύστημα διαχείρισης ισχύος το οποίο μπορούσε να επιβραδύνει τη λειτουργία των iPhone 6, SE και 7.

Το πρόβλημα της αργής λειτουργίας των iPhone μπορούσε να γίνει πιο έντονο όταν η μπαταρία του τηλεφώνου ήταν αρκετά χρησιμοποιημένη. Οι ιδιοκτήτες των iPhone δεν μπορούσαν να επαναφέρουν την προηγούμενη ενημέρωση του iOS και σε πολλές περιπτώσεις ήταν αναγκασμένοι να αλλάξουν μπαταρία ή να αγοράσουν νέο τηλέφωνο.

Οι ερευνητές της DGCCRF υποστήριξαν – και έγινε δεκτό από τον Εισαγγελέα – ότι η ελλιπής πληροφόρηση σχετικά με τα παραπάνω αποτελούσε σχεδιασμένη παραπλανητική εμπορική πρακτική της Apple, η οποία ήταν επιζήμια για τους καταναλωτές. Μάλιστα ο Εισαγγελέας επέβαλε στην Apple να ανεβάσει για 30 μέρες στην κεντρική ιστοσελίδα της την ανακοίνωση για την ποινή και το πρόστιμο στα γαλλικά. Παρόλα αυτά, η Apple συνεχίζει να εφαρμόζει αυτή την πρακτική στα iPhone:

  • 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus
  • SE
  • 7, 7 Plus
  • 8, 8 Plus με εγκατεστημένη την ενημέρωση iOS 12.1 ή νεότερη
  • X με εγκατεστημένη την ενημέρωση iOS 12.1 ή νεότερη
  • XS, XS Max, XR με εγκατεστημένη την ενημέρωση iOS 13.1 ή νεότερη

Σύμφωνα με την Appleτα αποτελέσματα της διαχείρισης της απόδοσης στα νεότερα μοντέλα ίσως είναι λιγότερο αισθητά λόγω του προηγμένου σχεδιασμού των συσκευών και του λογισμικού“.

ΣΧΟΛΙΑ