Ενημέρωση 24 Ιουλίου 2019

Είναι πλέον επίσημο, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε το συμβιβασμό με το facebook. Το πρόστιμο ανέρχεται στα 5 δις δολάρια και αντιστοιχεί στο 9% του τζίρου της εταιρείας κατά το 2018.

Έναρξη αρχικού κειμένου

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) επέβαλε στο κοινωνικό δίκτυο facebook μέσω της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού πρόστιμο που πλησιάζει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για πρόστιμο ρεκόρ από τη συγκεκριμένη αρχή, καθώς έως και σήμερα το μεγαλύτερο είχε επιβληθεί στη Google το 2012 και ήταν αξίας 22,5 εκατ. δολαρίων.

Αν και η συγκεκριμένη υπόθεση είχε ανοίξει αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου της Cambridge Analytica, έκτοτε, προέκυψαν πολλά λάθη και παραλείψεις [sic] από μέρους του δικτύου ως προς τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Η απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου η οποία ελήφθη με πλειοψηφία 3 προς 2 τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ωστόσο με βάση το έως τώρα ιστορικό δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια αλλαγή.

Από καιρό αναμέναμε το πρόστιμο ρεκόρ από τη συγκεκριμένη αρχή, ενώ οι οικονομικές υπηρεσίες του δικτύου είχαν εγγράψει στα βιβλία τους πρόβλεψη έκτακτων εξόδων ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αμέσως μετά το δημοσίευμα της WSJ – το οποίο και δεν σχολιάστηκε από την Αρχή ή το δίκτυο αλλά αναμεταδόθηκε από όλα τα έγκυρα διεθνή μέσα – η τιμή της μετοχής του facebook κινήθηκε ανοδικά. Οι επενδυτές κρίνουν πως έκλεισε ένα σοβαρό εκκρεμές κεφάλαιο για την εταιρεία.

 

Διαβάστε επίσης: Το σκάνδαλο της Cambridge Analytica σε 300 λέξεις

ΣΧΟΛΙΑ