Μετά από τέσσερα χρόνια ερευνών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο στην Qualcomm αξίας 242 εκατ. ευρώ. Η έρευνα αφορούσε στις πρακτικές της εταιρείας κατά την περίοδο μεταξύ του 2009 και του 2011. Η Επιτροπή έκρινε πως η Qualcomm πωλούσε baseband chipsets για έξυπνες φορητές συσκευές κάτω του κόστους.

Όπως τόνισε η επίτροπος για ζητήματα Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, ενώ σε πρώτη ανάγνωση αυτό δείχνει να είναι θετικό για τους καταναλωτές καθώς τα συγκεκριμένα εξαρτήματα πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές, σε βάθος χρόνου φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Στην αρχή η εταιρεία πουλάει κάτω του κόστους με σκοπό να βγάλει από την κούρσα τους ανταγωνιστές της. Όταν το επιτύχει, μπορεί να αυξήσει τις τιμές λόγω έλλειψης ανταγωνισμού και στη συνέχεια να «κάνει παιχνίδι» μόνη της.

Τα baseband chipsets επιτρέπουν στα smartphones και στα tablets να συνδεθούν σε κυψελοειδή δίκτυα για μετάδοση φωνής και δεδομένων. Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά τα chipsets που συμμορφώνονται με το πρότυπο 3ης γενιάς (3G) UMTS.

Το πρόστιμο αντιπροσωπεύει το 1,27% του κύκλου εργασιών της Qualcomm κατά το 2018.

Η επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, η οποία και αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας της έδειξε σκληρή στάση απέναντι σε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google και η Apple. Επίσης, προχθές ξεκίνησε μία νέα έρευνα σε βάρος της Amazon, προκειμένου να αξιολογηθεί αν η συλλογή ευαίσθητων δεδομένων από ανεξάρτητους λιανοπωλητές που δραστηριοποιούνται στο δίκτυο της εταιρείας συνιστά παραβίαση του αντιμονοπωλιακού δικαίου.

ΣΧΟΛΙΑ