Ο Brian Acton παραιτήθηκε από το WhatsApp πριν από ένα χρόνο και μερικούς μήνες αργότερα τον ακολούθησε ο πρώην συνέταιρός του και συνιδρυτής Jan Koum. Πρώην στελέχη της Yahoo! και οι δύο, ίδρυσαν το WhatsApp το 2009 και το πούλησαν μετά από μία πενταετία στο Facebook για $22 δις, προσθέτοντας μία σειρά από μηδενικά στο υπόλοιπο των τραπεζικών λογαριασμών τους. Το #DeleteFacebook που ο Acton έκανε viral την περασμένη άνοιξη αποτελεί άραγε για εκείνον μία πράξη μετάνοιας;
Η έξοδος των Acton και Koum από τον Όμιλο Facebook οφείλεται κυρίως – σύμφωνα με κύκλους της αγοράς αλλά και με δηλώσεις των ιδίων – στην κάθετη διαφωνία τους με τον Mark Zuckerberg και τη Sheryl Sandberg ως προς τη στρατηγική απόλυτης εκμετάλλευσης των δεδομένων του WhatsApp για προσέλκυση περισσότερων και “διαφορετικών” διαφημιζόμενων. Η δημοσιοποίηση των λεπτομερειών του σκανδάλου Cambridge Analytica μάλλον δικαιώνει τους Acton και Koum.
Όπως κάθε επιχειρηματική κίνηση αποτιμάται σε χρήμα, έτσι και η ζημιά που υπέστη ο Brian Acton όταν αποχώρησε από το WhatsApp υπολογίζεται σε $850 εκατ. Όμως, ο ίδιος αισθάνεται περισσότερο άσχημα για την απόφασή του να πουλήσει το WhatsApp στο Facebook. Στην αποκλειστική συνέντευξη του Acton που δημοσιεύτηκε χθες στο Forbes, ο ίδιος λέει “Πούλησα την ιδιωτική ζωή των χρηστών μου για κάτι που θεώρησα μεγαλύτερο όφελος. Έκανα μία επιλογή και ένα συμβιβασμό. Και ζω με αυτά κάθε μέρα”.
Είναι γεγονός ότι η δημοφιλέστερη εφαρμογή μηνυμάτων, το WhatsApp με τη σοβαρή κρυπτογράφηση των δεδομένων και χωρίς διαφημίσεις, είναι πλέον άλλο ένα προϊόν στο χαρτοφυλάκιο του Facebook και αντιμετωπίζεται όπως τα υπόλοιπα προϊόντα του ομίλου. Άλλωστε, όταν πριν λίγες μέρες η Επιτροπή Πληροφοριών της Αμερικανικής Γερουσίας ρώτησε αν το WhatsApp χρησιμοποιεί end-to-end κρυπτογράφηση, η Sheryl Sandberg αρνήθηκε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση και αρκέστηκε να δηλώσει “Είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές της κρυπτογράφησης”.