Ο Dara Khosrowshahi, ο νέος CEO που πήρε τα ηνία της Uber τον περασμένο Αύγουστο, σκοπεύει να κάνει μεγάλες αλλαγές στην εταιρεία προκειμένου να θεραπεύσει πολλές από τις αμαρτίες του παρελθόντος. Προάγγελος των αλλαγών αυτών ήταν η απόφαση που πήρε πριν ένα μήνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Uber να δημοπρατήσει το 20% των μετοχών ώστε να προσελκύσει απευθείας το ενδιαφέρον επενδυτών, αφού η εταιρεία δεν έχει εισαχθεί ακόμα σε κάποιο χρηματιστήριο.

Η προσπάθεια εύρεσης επενδυτών απέδωσε λοιπόν καρπούς και – όπως ανακοινώθηκε χθες – υπάρχει συμφωνία με κοινοπραξία Ιαπώνων επενδυτών τεχνολογίας οι οποίοι θα καταβάλλουν περίπου $10 δις για να αποκτήσουν το 20% της Uber. Το μεγαλύτερο μέρος, το 15%, αγοράστηκε από τον κολοσσό των επενδύσεων τεχνολογίας SoftBank που ήταν ο επικεφαλής του ιαπωνικού σχήματος. Θυμίζουμε ότι η SoftBank συμμετέχει επίσης με πλειοψηφικά ή μειοψηφικά πακέτα σε Alibaba, Nvidia, Sprint, WeWork, Fortress, ARM και πολλές άλλες.

Masayoshi Son, CEO της SoftBank

Με την υπογραφή της συμφωνίας και την ολοκλήρωση της πώλησης στους Ιάπωνες, αλλάζουν πολλά από τα δεδομένα στην Uber. Οι σοβαρότερες αλλαγές που φαίνονται αυτή τη στιγμή είναι:

  • η μείωση της αξίας της εταιρείας κατά 30% περίπου (από τα $70 δις της προηγούμενης αποτίμησης έπεσε στα $48 δις σύμφωνα με την αποτίμηση της SoftBank)
  • η αύξηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από 11 σε 18 (η ομάδα των ιδρυτών χάνει τον αποκλειστικό έλεγχο της εταιρείας)
Dara Khosrowshahi, CEO της Uber

Σύμφωνα με όσες πληροφορίες παρέχονται μέχρι τώρα, φαίνεται ότι ο στόχος του Khosrowshahi – που προέρχεται από τον ταξιδιωτικό γίγαντα Expedia –  δεν ήταν τόσο η χρηματοδοτική ένεση της SoftBank όσο η αλλαγή των ισορροπιών και των κέντρων εξουσίας μέσα στην Uber ώστε να μπορέσει να διοικήσει τις αλλαγές χωρίς τις παρεμβάσεις της ομάδας του συνιδρυτή και προηγούμενου CEO Travis Kalanick. Πολλά στελέχη της αγοράς έχουν καταλογίσει ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση του Kalanick για πολλά οικονομικά και ηθικά σκάνδαλα που προκάλεσαν ζημιά στην Uber, από οικονομικές παραβάσεις και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας μέχρι διαρροές προσωπικών δεδομένων και απόπειρες βιασμών.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ