17.4 C
Athens
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Πόσο ψηφιακή είναι η χώρα σας; Στην προτελευταία θέση της ΕΕ η Ελλάδα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 7 λεπτά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε χθες Παρασκευή Δελτίο Τύπου στο οποίο δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα για το 2018 του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI). Με τη μέτρηση αυτή, η Επιτροπή καταγράφει τις επιδόσεις των 28 κρατών μελών ως προς την ψηφιακή συνδεσιμότητα, τις ψηφιακές δεξιότητες, τη διαδικτυακή δραστηριότητα, την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.

Αν και το χάσμα μεταξύ των λιγότερο και περισσότερο προηγμένων ψηφιακά χωρών μειώθηκε από τις 36 στις 34 μονάδες, η Κομισιόν εκτιμά πως υπάρχει ακόμα απόσταση που πρέπει να διανυθεί και από τις λιγότερο προηγμένες χώρες αλλά και από το σύνολο της ΕΕ προκειμένου να είναι ανταγωνιστική στην παγκόσμια σκηνή.

Την υψηλότερη βαθμολογία πέτυχαν η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία και οι Κάτω Χώρες, ενώ τη μεγαλύτερη πρόοδο (πάνω από 15%) την τελευταία τετραετία σημείωσαν η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ισπανία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση.

Ακολουθεί το επίσημο δελτίο τύπου:

Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Δελτίο Τύπου
Πόσο ψηφιακή είναι η χώρα σας; Η Ευρώπη χρειάζεται μια Ψηφιακή Ενιαία Αγορά για να βελτιώσει τις ψηφιακές της επιδόσεις

Βρυξέλλες, 18 Μαΐου 2018

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τα αποτελέσματα για το 2018 του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), ενός εργαλείου που παρακολουθεί τις επιδόσεις των 28 κρατών μελών όσον αφορά την ψηφιακή συνδεσιμότητα, τις ψηφιακές δεξιότητες, τη διαδικτυακή δραστηριότητα, την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον εν λόγω δείκτη, η ΕΕ γίνεται περισσότερο ψηφιακή, αλλά η πρόοδος δεν επαρκεί ώστε η Ευρώπη να φθάσει τους παγκόσμιους πρωτοπόρους και να μειώσει τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών. Το γεγονός αυτό επιτάσσει την ταχεία ολοκλήρωση της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς και την αύξηση των επενδύσεων στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία.

Ο Άντρους Άνσιπ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, δήλωσε: “Πρόκειται για μια στροφή, αν και μικρή, προς τη σωστή ψηφιακή κατεύθυνση. Η ΕΕ, συνολικά, σημειώνει πρόοδο αλλά αυτή δεν είναι ακόμη αρκετή. Εν τω μεταξύ, άλλες χώρες και περιφέρειες σε όλον τον κόσμο βελτιώνονται ταχύτερα. Γι΄ αυτό, θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στον ψηφιακό τομέα όπως και να ολοκληρώσουμε την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά το συντομότερο δυνατό: για να τονώσουμε τις ψηφιακές επιδόσεις της Ευρώπης, να προσφέρουμε πρώτης τάξης συνδεσιμότητα, διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες και έναν ευημερούντα τομέα ηλεκτρονικού εμπορίου.”

Η Μαρίγια Γκαμπριέλ, επίτροπος αρμόδια για θέματα ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, δήλωσε: «Προσβλέπουμε σε ταχεία πρόοδο όσον αφορά τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις όπως ο Ευρωπαϊκός Ηλεκτρονικός Κώδικας που στοχεύει στην τόνωση των επενδύσεων για ενίσχυση της συνδεσιμότητας. Ο Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας για εφέτος αποδεικνύει ότι πρέπει να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων στους πολίτες μας. Με τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών και την απόκτηση συναφών δεξιοτήτων, θα ενισχύσουμε τη θέση των πολιτών, των επιχειρήσεων και των δημόσιων διοικήσεων. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κοινωνιών μας.»

Τη χρονιά που μας πέρασε, η ΕΕ εξακολούθησε να βελτιώνει τις ψηφιακές της επιδόσεις, και το χάσμα μεταξύ των περισσότερο και των λιγότερο ψηφιακών χωρών μειώθηκε ελαφρά (από 36 σε 34 μονάδες). Η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία και οι Κάτω Χώρες πέτυχαν την υψηλότερη βαθμολογία του DESI 2018 και κατατάσσονται μεταξύ των παγκόσμιων πρωτοπόρων στην ψηφιοποίηση. Ακολουθούν το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, το ΗΒ, το Βέλγιο και η Εσθονία. Η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ισπανία σημείωσαν τη μεγαλύτερη πρόοδο (πάνω από 15%) την τελευταία τετραετία. Ωστόσο, ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ έχουν ακόμη μεγάλη απόσταση να καλύψουν, ενώ και η ΕΕ στο σύνολό της πρέπει να βελτιωθεί προκειμένου να είναι ανταγωνιστική στην παγκόσμια σκηνή.

Ο DESI 2018 δείχνει τα εξής:

Η συνδεσιμότητα έχει βελτιωθεί, αλλά δεν αρκεί για να καλύψει τις ταχύτατα αυξανόμενες ανάγκες

  • Η συνδεσιμότητα υπερυψηλής ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps διατίθεται για το 58% των νοικοκυριών και ο αριθμός των συνδρομών αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς. Το 15% των νοικοκυριών χρησιμοποιεί ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλής ταχύτητας: πρόκειται για ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με δύο χρόνια πριν και πενταπλάσιο απ΄ ό,τι το 2013.
  • Το 80% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών καλύπτεται από ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας τουλάχιστον 30 Μegabits ανά δευτερόλεπτο (Mbps) (76% πέρυσι) και ένα τρίτο (33%) των ευρωπαϊκών νοικοκυριών έχουν συνδρομή (23% αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι, και 166% σε σύγκριση με το 2013).

Οι συνδρομές για κινητά δεδομένα αυξήθηκαν κατά 57% από το 2013, για να φθάσουν τις 90 συνδρομές ανά 100 κατοίκους της ΕΕ. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4G καλύπτουν κατά μέσο όρο το 91% του πληθυσμού της ΕΕ (84% πέρυσι).

Με βάση τους δείκτες, η ζήτηση για ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής και υπερυψηλής ταχύτητας αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, και αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο στο μέλλον. Η Επιτροπή πρότεινε μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες ώστε να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες συνδεσιμότητας των Ευρωπαίων και να τονωθούν οι επενδύσεις.

Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την επικοινωνία τους

Η υψηλότερη αύξηση στη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών σημειώθηκε στις τηλεφωνικές κλήσεις και τις βιντεοκλήσεις: περίπου οι μισοί Ευρωπαίοι (46%) χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να κάνουν τηλεφωνικές κλήσεις, που σημαίνει αύξηση κατά 20% σχεδόν σε σύγκριση με πέρυσι, και πάνω από 40% σε σύγκριση με το 2013. άλλοι δείκτες δείχνουν ότι το 81% των Ευρωπαίων χρησιμοποιεί το διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (79% πέρυσι).

Για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στο διαδικτυακό περιβάλλον, θα τεθούν σε ισχύ στις 25 Μαΐου 2018 νέοι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την προστασία των δεδομένων.

Η ΕΕ διαθέτει σήμερα περισσότερους ειδικούς ψηφιακής τεχνολογίας αλλά το ψηφιακό χάσμα παραμένει

  • Στην ΕΕ έχει σημειωθεί ελάχιστη αύξηση των πτυχιούχων θετικών επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών (STEM) (19,1 πτυχιούχοι ανά 1.000 άτομα ηλικίας 20 έως 29 ετών το 2015, σε σύγκριση με 18,4 το 2013)·
  • Το 43% των Ευρωπαίων εξακολουθεί να μη διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες (44% πέρυσι).

Παράλληλα με τον Συνασπισμό για τις ψηφιακές δεξιότητες και θέσεις εργασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης «Ψηφιακή ευκαιρία» για την κάλυψη του χάσματος ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο της πιλοτικής πρωτοβουλίας, μέχρι το 2020 θα προσφερθούν θέσεις πρακτικής άσκησης στον ψηφιακό τομέα σε έως και 6.000 φοιτητές και νέους πτυχιούχους σε μια άλλη χώρα της ΕΕ.

Οι επιχειρήσεις είναι πιο ψηφιακές, το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξάνεται με αργό ρυθμό

Παρότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις εκδίδουν ηλεκτρονικά τιμολόγια (18% σε σύγκριση με 10% το 2013), ή χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για επικοινωνία με πελάτες και εταίρους (21% σε σύγκριση με 15% το 2013), ο αριθμός των ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο παραμένει στάσιμος τα τελευταία χρόνια (17%).

Για να τονωθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο στην ΕΕ, η Επιτροπή έχει προτείνει μια σειρά μέτρων, από τη διαφάνεια στις τιμές παράδοσης δεμάτων μέχρι την απλούστευση των κανόνων για τον ΦΠΑ και τις ψηφιακές συμβάσεις. Από τις 3 Δεκεμβρίου 2018, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να βρίσκουν στο διαδίκτυο τις καλύτερες προσφορές σε ολόκληρη την ΕΕ, χωρίς να υφίστανται διακριτική μεταχείριση λόγω της εθνικότητας ή του τόπου κατοικίας τους.

Οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν περισσότερες διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες

Το 58% των χρηστών του διαδικτύου που υπέβαλαν έντυπα σε δημόσιες υπηρεσίες προτίμησε τη διαδικτυακή τους υποβολή (52% το 2013).

  • Το 18% των πολιτών χρησιμοποιεί διαδικτυακές υπηρεσίες υγείας.

Τον Απρίλιο του 2018, η Επιτροπή ενέκρινε πρωτοβουλίες για την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα και για την ηλεκτρονική Υγεία, οι οποίες θα βελτιώσουν σημαντικά τις διαδικτυακές διασυνοριακές δημόσιες υπηρεσίες στην ΕΕ.

Ιστορικό

Ο Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) είναι ένας ετήσιος δείκτης για τη μέτρηση της προόδου των κρατών μελών της ΕΕ προς μια ψηφιακή οικονομία και κοινωνία. Βοηθά τις χώρες της ΕΕ να ορίσουν τους τομείς όπου απαιτούνται κατά προτεραιότητα επενδύσεις και ανάληψη δράσης. Ο DESI είναι επίσης ένα σημαντικό εργαλείο για τις ψηφιακές αναλύσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το οποίο δίνει στις χώρες της ΕΕ τη δυνατότητα να συζητούν τα οικονομικά και δημοσιονομικά τους σχέδια και να παρακολουθούν την πρόοδο σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές εντός του έτους.

Εφέτος, ο DESI και η λεπτομερέστερη ανάλυση των εθνικών ψηφιακών πολιτικών, που παρέχουν επισκόπηση της προόδου και της υλοποίησης της πολιτικής από τα κράτη μέλη (παλαιότερα γνωστή ως έκθεση ψηφιακής προόδου της Ευρώπης) δημοσιεύονται μαζί υπό την ονομασία DESI. Ένα λεπτομερέστερο κεφάλαιο για τις τηλεπικοινωνίες επισυνάπτεται για κάθε κράτος μέλος στις εκθέσεις. Για να γίνει καλύτερη σύγκριση μεταξύ των κρατών μελών, ο DESI εκπονεί επίσης διακρατικές αναλύσεις όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, τις δεξιότητες, τη χρήση του διαδικτύου, την υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας από τις επιχειρήσεις, την παροχή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, τις επενδύσεις σε ΤΠΕ, Ε&Α και καινοτομία, καθώς και τη χρήση από τα κράτη μέλη των κονδυλίων του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» για την έρευνα και την καινοτομία.

Η Επιτροπή έχει παρουσιάσει 29 νομοθετικές προτάσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά και κάλεσε, σε πρόσφατη ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη να εγκρίνουν αυτές τις προτάσεις μέχρι τα τέλη του 2018.

NewsDesk
NewsDesk
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Έδωσαν τα χέρια ΔΥΠΑ με Huawei στο Mobile World Congress για προγράμματα εκπαίδευσης εργατικού δυναμικού

Έμφαση στην επανεκπαίδευση και επανα-κατάρτιση του εγχώριου εργατικού δυναμικού με στόχευση στον τομέα της τεχνολογίας έδωσε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, στο πλαίσιο...