30.2 C
Athens
Πέμπτη, 24 Σεπ 2020
ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Πόσο πολύ είναι το πάρα πολύ;

Πόσο πολύ είναι το πάρα πολύ;

Η Mary Meeker μας δείχνει πού θα βαδίσει ο κόσμος του Internet το 2018

-

Και όμως, πέρασε ένας χρόνος από το προηγούμενο σχετικό άρθρο μας και έφτασε πάλι εκείνη η εποχή που η γκουρού του Διαδικτύου και των επενδύσεων Mary Meeker ξαναχτυπά με την ετήσια αναφορά της και τις προβλέψεις της.

Για 15η συνεχή χρονιά λοιπόν η Mary Meeker, μεγαλομέτοχος της Kleiner Perkins και αυθεντία στις επενδύσεις νέων τεχνολογιών, εμφανίστηκε χθες στο Code Conference στην California με μία παρουσίαση 294 διαφανειών. Η αναφορά της συμπυκνώνει όλες τις τάσεις όχι μόνο του internet αλλά και της τεχνολογίας και των αγορών γενικότερα αφού πλέον τα πάντα σχεδόν λειτουργούν και διαδικτυακά.

Όπως και πέρσι, η Mary επανέλαβε ότι η παρουσίασή της έχει φτιαχτεί περισσότερο για να διαβάζεται και η ίδια περιορίστηκε σε ένα γρήγορο “πέρασμα” των στοιχείων, διάρκειας 33 λεπτών. Εμείς επιλέξαμε τα σημαντικότερα – κατά τη γνώμη μας – σημεία της φετινής παρουσίασης και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω:

 • Οι πωλήσεις καινούργιων smartphones μειώθηκαν το 2017, σύμφωνα με τον αριθμό συσκευών που παραδόθηκαν. Ο αριθμός των κατόχων smartphone έχει αυξηθεί σε όλο τον κόσμο οπότε οι κατασκευαστές δυσκολεύονται να πουλήσουν νέες συσκευές.
 • Οι συσκευές Android διατήρησαν και το 2017 την κυριαρχία στην αγορά και το μερίδιο που κατείχαν. Η δεύτερη κατηγορία, τα iPhone, διατηρεί σχεδόν το ίδιο μερίδιο αγοράς και το 2017 ενώ σχεδόν εξαφανίζονται από τον παγκόσμιο χάρτη όλες οι υπόλοιπες συσκευές.
 • Η μέση λιανική τιμή των smartphones μειώνεται σε όλο τον κόσμο και δεν επηρεάζεται από την κυκλοφορία νέων πολύ ακριβών μοντέλων από τις Apple και Samsung. Η τιμή πώλησης φαίνεται να υπερισχύει των χαρακτηριστικών της συσκευής στα κριτήρια επιλογής, ειδικά στις αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη.
 • Ο ρυθμός επέκτασης του Διαδικτύου μειώθηκε περίπου στο μισό το 2017, όμως εξακολουθεί να είναι θετικός και ο αριθμός των χρηστών του Internet είναι τώρα σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης. Όσο το Internet αναπτύσσεται σε όλο τον πλανήτη, τόσο θα πέφτει ο ρυθμός επέκτασής του.
 • Ο μέσος ημερήσιος χρόνος χρήσης του Διαδικτύου αυξήθηκε και άλλο το 2017. Για λίγο παραπάνω από το μισό ημερήσιο χρόνο, η πρόσβαση στο Internet γίνεται από smartphones και tablets με κυριότερο σκοπό την παρακολούθηση ψηφιακών μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Παρατηρείται αναλογική αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους κλάδους.
 • Η Κίνα εξελίσσεται σε παγκόσμιο κόμβο για τις μεγάλες επιχειρήσεις του Διαδικτύου. Οι 9 από τις 20 μεγαλύτερες εταιρείες του Internet εδρεύουν αυτή τη στιγμή στην Κίνα και οι υπόλοιπες 11 στις ΗΠΑ. Πριν πέντε χρόνια, η αντίστοιχη σχέση ήταν 2 προς 9.
 • Το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να αναπτύσσεται και να αντικαθιστά τα φυσικά σημεία πώλησης και τα “παραδοσιακά” κανάλια διανομής, με το 13% των παγκόσμιων πωλήσεων λιανικής να πραγματοποιείται σήμερα μέσω Διαδικτύου. Οι μεγαλύτερες εταιρείες επεκτείνονται συνεχώς σε περισσότερους κλάδους. Η Amazon μπαίνει στο χώρο της διαδικτυακής διαφήμισης την ίδια στιγμή που η Google δοκιμάζει το ηλεκτρονικό εμπόριο.
 • Τα προϊόντα που χρησιμοποιούν τεχνολογίες λειτουργίας με φωνητικές εντολές επεκτείνονται σε περισσότερες αγορές με εξωφρενικούς ρυθμούς, τα τελευταία δύο χρόνια.
 • Συνεχίζεται η άνοδος των ψηφιακών πορτοφολιών για τις καθημερινές πληρωμές. Πρωταθλητής των πληρωμών με smartphones, tablets και φορετές συσκευές αναδείχτηκε το 2017 η Κίνα με σχεδόν 500 εκατ χρήστες.
 • Το ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα έχει περίπου τετραπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο (Ιαν 2017-Ιαν 2018).
 • Εντείνεται το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τις υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης. Οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου συνδυάζουν τα “παραδοσιακά” σημεία εξυπηρέτησης με νέες ψηφιακές υπηρεσίες και τεχνολογίες για να βελτιώσουν την επαφή με τους πελάτες τους.
 • Παρατηρείται μεγάλη σύγχυση ως προς τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων, ειδικά στην Ευρώπη, τα οποία κρίνονται μεν απαραίτητα για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας χρήσης του Διαδικτύου αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητα όσον αφορά στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών.
 • Οι νέες τεχνολογίες εισβάλλουν με ταχύτατους ρυθμούς στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Η υιοθέτηση τεχνολογικών λύσεων τα τελευταία τριάντα χρόνια είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του ανθρώπινου είδους.
 • Η τεχνολογία επηρεάζει σημαντικά την εργασία και την επιμόρφωση. Στις αναπτυγμένες χώρες, αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να σημειωθεί σοβαρή μετατόπιση σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με διαδικτυακές τεχνολογικές εφαρμογές ή/και εργασία από απόσταση (π.χ. σπίτι), παρόμοια με αυτή που σημειώθηκε τον 20ο αιώνα από την πρωτογενή παραγωγή στις υπηρεσίες. Οι χρήστες αναζητούν περισσότερο εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα που προσφέρονται μέσω Διαδικτύου.
 • Εταιρείες με ηγετική θέση στο Διαδίκτυο, όπως οι Amazon και Google, επεκτείνονται ακόμα περισσότερο σε υπηρεσίες που σχετίζονται ή χρησιμοποιούν βαθιά Τεχνητή Νοημοσύνη. Περισσότερα κεφάλαια αναμένεται να επενδυθούν στην Έρευνα & Ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης και εκτιμάται ότι θα είναι οι μεγαλύτερες δημόσιες ή ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ στο χώρο της Τεχνολογίας.
 • Οι μετανάστες 1ης και 2ης γενιάς εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγοράς της τεχνολογίας των ΗΠΑ, με περισσότερες από τις μισές μεγάλες επιχειρήσεις να έχουν ιδρυθεί από μετανάστες. Εταιρείες όπως οι Tesla, Uber, WeWork και Wish έχουν ιδρυθεί από μετανάστες 1ης γενιάς.

Ακολουθεί το video της παρουσίασης της Mary Meeker

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

Ευάγγελος Αργυρός
Business mentor, start-up evaluator, υποστηρικτής της καινοτομίας και λάτρης των τεχνολογικών προϊόντων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Προστίθεται νέα πλατφόρμα για τα μέτρα τοπικής εμβέλειας στο covid19.gov.gr

Κατά τη διάρκεια της σημερινής προγραμματισμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την προσθήκη στο...

Έξυπνα γυαλιά: Facebook και Ray-Ban ενώνουν τις δυνάμεις τους

Άλλοι δύο κολοσσοί ανακοίνωσαν την ένταξή τους στη βιομηχανία των έξυπνων γυαλιών. Το βράδυ της Τετάρτης στο Facebook Connect, το ετήσιο συνέδριο του Facebook,...

Time Flies.

Το ετήσιο φθινοπωρινό ραντεβού της Apple με τους πιστούς καταναλωτές της, αυτό που περιμένουν κάθε χρόνο με αγωνία όλοι όσοι αυτοπροσδιορίζονται σαν μέλη της...

Ηλεκτρική κάψουλα διαλογισμού για ανώτερα επίπεδα συνειδητότητας

Μπορεί τα τεχνολογικά επιτεύγματα να έχουν διευκολύνει απίστευτα την καθημερινότητα και τη ζωή του ανθρώπινου είδους αλλά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά νεο-χίπι και...

Το TikTok παραδέχεται ότι λογοκρίνει ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο

Στα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αποκαλύπτεται - μεταξύ άλλων - ότι το κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok...

Lucid, ο εξολοθρευτής της Tesla

Ιδρύθηκε το 2007 με το όνομα Atieva και σκοπό να σχεδιάζει και να παράγει μπαταρίες και συστήματα μετάδοσης κίνησης για κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το...

Σχετικάάρθρα