Αφού η νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση των social media σε παιδιά κάτω των 13 ετών, ο Mark σκέφτηκε να δημιουργήσει μία ειδική εφαρμογή που συνδέεται με το Facebook και θα δικτυώσει τα παιδάκια του Δημοτικού, ίσως και τα μικρότερα. Το Messenger Kids είναι η παιδική έκδοση του γνωστού Messenger που ανακοινώθηκε χθες και έχει σχεδιαστεί ώστε να χρησιμοποιείται από πολύ μικρά παιδιά αλλά με τη συνεχή συγκατάθεση των γονιών τους.

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι γονείς δεν θέλουν τα παιδιά τους να χρησιμοποιούν τα social media αλλά ταυτόχρονα τους αγοράζουν tablets και smartphones. Είναι επίσης γεγονός ότι – παρόλες τις αποτρεπτικές προσπάθειες των γονέων – περισσότερα από 20 εκατ παιδιά κάτω των 13 ετών μπαίνουν καθημερινά στα social media.

Οι δημιουργοί του Messenger Kids υποστηρίζουν ότι παρεμβαίνουν στον τρόπο χρήσης του Messenger, αναγκάζοντας τους γονείς να συναινούν στη δημιουργία λογαριασμού του παιδιού τους και εγκρίνουν όλα τα αιτήματα φιλίας που αφορούν στα παιδιά τους, άσχετα αν προέρχονται από άλλα παιδιά ή από ενήλικες. Οι δημιουργοί του Messenger Kids επίσης διαβεβαιώνουν ότι δεν θα περιέχει διαφημίσεις και ακατάλληλα GIF/stickers και δεν θα συγκεντρώνει μη απαραίτητα δεδομένα των παιδιών ώστε να τα προετοιμάζει σαν ενήλικες πελάτες του Facebook.

Είναι προφανές ότι υπάρχει εμπορικό όφελος σε όλη αυτή την ιστορία, όπως άλλωστε σε κάθε κίνηση του Mark. Το Messenger Kids θα συλλέγει πολλά δεδομένα των παιδιών και βέβαια θα τα προωθεί σε τρίτους, αλλά μόνο σε όσους από αυτούς σέβονται τη διεθνή νομοθεσία περί προστασίας των ιδιαίτερα ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Το εμπορικό όφελος δεν εξαντλείται στις παιδικές διαφημίσεις, όπως συμβαίνει στο Facebook και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά σε αυτές που απευθύνονται στοχευμένα στους γονείς και προωθούν προϊόντα για τα οποία εκτιμάται ότι ενδιαφέρονται τα παιδιά τους.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ