30.2 C
Athens
Παρασκευή, 10 Ιούλ 2020
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ Πόσα δεδομένα καταναλώνουμε με τη χρήση του YouTube και...

Πόσα δεδομένα καταναλώνουμε με τη χρήση του YouTube και του Netflix;

-

Η online θέαση video μπήκε δυναμικά στη ζωή μας την τελευταία δεκαετία. Αρχικώς το YouTube “εκπαίδευσε” την πλειοψηφία των χρηστών και στη συνέχεια έκαναν την εμφάνισή τους νέες υπηρεσίες που τελικά κέρδισαν το κοινό.

Πλέον, σχεδόν όλοι βλέπουμε video online ή video ροής (stream) σχεδόν σε καθημερινή βάση. Οι συνήθεις οικιακές συνδέσεις internet στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνουν ογκοχρέωση, αλλά, τι γίνεται όταν βλέπουμε video online από το κινητό, το laptop, ή το tablet μας και πώς μπορούμε να υπολογίσουμε τον όγκο των δεδομένων που θα καταναλωθεί;

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μία, ακριβής απάντηση. Οι παράγοντες είναι πολλοί και οι παράμετροι για κάθε παράγοντα επίσης πάρα πολλοί. Για παράδειγμα, το ίδιο video, από την ίδια εφαρμογή μπορεί να σερβίρεται (ελληνικά: στριμάρεται) με διαφορετικό ρυθμό μετάδοσης σε μία Android συσκευή (VP9 Codec) και με διαφορετικό σε μία iOS συσκευή (H.264, H.265).

Όμως, οι μεγάλες διαφορές του όγκου που καταναλώνεται προκύπτουν σε αναλύσεις μεγαλύτερες από το 4Κ (8Κ). Σε αναλύσεις έως και 4K το codec της Google (VP9) δεν επιτυγχάνει τεράστια εξοικονόμηση δεδομένων (υπάρχουν και λίγες περιπτώσεις όπου το VP9 καταναλώνει ελαφρώς μεγαλύτερο όγκο δεδομένων).

Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε πως ο ρυθμός μετάδοσης τροποποιείται ανάλογα με την ταχύτητα και τη σταθερότητα της (εκάστοτε) σύνδεσής μας.

Ετοιμάσαμε για εσάς ένα πινακάκι με τις συνηθέστερες αναλύσεις video (με αναλογία 16:9) και τον όγκο των δεδομένων που καταναλώνεται ανά μία ώρα online θέασης. Επαναλαμβάνουμε πως είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογιστεί ο ακριβής όγκος των δεδομένων που καταναλώνουμε, όμως οι τιμές αυτές θα μας δώσουν τη γενική εικόνα.

Εάν λοιπόν η ταχύτητα της σύνδεσής σας είναι επαρκής, η κατανάλωση του όγκου δεδομένων θα είναι περίπου η ακόλουθη (είτε παρακολουθούμε μέσω VP9 codec, είτε μέσω H.264):

Formats με αναλογία 16:9 Ανάλυση Κατανάλωση ανά 1 ώρα θέασης
4K – 2160p 3840 x 2160 7.372MB (7,2GB)
2K – 1440p 2560 x 1440 3.072MB (3GB)
Full HD – 1080p 1920 x 1080 1.536MB (1,5GB)
HD – 720p 1280 x 720 922ΜΒ (0,9GB)
SD – 480p 854 x 480 717MB (0,7GB)
LQ – 360p 640 x 360 307MB (0,3GB)

 

Χονδρικά, με ένα πρόγραμμα δεδομένων 2GB, μπορούμε να κάνουμε streaming:

  • 17 ωρών μουσικής “υψηλής” ποιότητας (AAC@256kbps – Mp3@320kbps)
  • 3 ωρών βίντεο τυπικής ευκρίνειας
  • 1 ώρας και 20 λεπτών Full HD video
  • 15 λεπτών 4K video

Προσπαθήσαμε να σας δώσουμε μια εικόνα ως προς την κατανάλωση των δεδομένων κατά την online θέαση video. Εάν κάποια στιγμή απευθυνθείτε στον πάροχό σας για την αγορά κάποιου extra πακέτου αποκλειστικά για streaming, δείξτε προσοχή σε δύο παραμέτρους:

  • την επιτρεπτή ανάλυση (για παράδειγμα, υπάρχει πάροχος που στο πακέτο streaming του εμπεριέχει αναλύσεις έως 480p [απαράδεκτο] και αν ο χρήστης παρακολουθήσει video στα 720p, καταναλώνονται τα MB’s του προγράμματός του και όχι του extra πακέτου)
  • ρωτήστε εάν το πακέτο streaming υποστηρίζει και πρόσβαση μέσω browser ή παρέχεται αποκλειστικά μέσω των dedicated apps (YouTube, Netflix κλπ)

Είμαστε σίγουροι πως το νούμερο ένα ερώτημα πολλών αφορά την κατανάλωση των δεδομένων στα “live streams” ή στα “movie streams”…. Υπολογίστε πως είναι μικρότερη από τις τιμές του πίνακα, καθώς τα συγκεκριμένα βίντεο ροής συνήθως έχουν χαμηλό ρυθμό μετάδοσης.

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου» ( Business Email Compromise –...

Εκατοντάδες επιχειρήσεις αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το Facebook

Μερικοί από τους κολοσσούς του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών στηρίζουν τη διεθνή καμπάνια Stop Hate For Profit, διαμαρτυρόμενοι για τη ρητορική μίσους που...

Apple Silicon (ARM) ready Mac apps

Η Apple πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη μετάβαση των υπολογιστών Mac στην ARM τεχνολογία. Στους παλιούς αυτό ξυπνά μνήμες από την πρώτη έκδοση...

Η Apple παρουσίασε το macOS 11 Big Sur

Πριν από 20 περίπου χρόνια ο Steve Jobs είχε αναφέρει πως το επερχόμενο τότε OS Χ ήταν το λειτουργικό σύστημα των επόμενων 20 ετών....

Η Apple παρουσίασε το watchOS 7

Η Apple παρουσίασε το watchOS 7, τη νεότερη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για έξυπνα ρολόγια που θα κυκλοφορήσει περίπου κατά τα τέλη του...

Η Apple παρουσίασε το iPadOS 14

Εισαγωγή Η Apple σήμερα μας παρουσίασε το iOS 14, το watchOS 7, το tvOS 14, νέα χαρακτηριστικά στα AirPods, στο CarPlay, στο HomePod, την επερχόμενη...

Σχετικάάρθρα