Πριν λίγες ώρες ξεκίνησε η σταδιακή ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το έτος 2019. Για να δείτε, να κατεβάσετε ή να εκτυπώσετε τις πληροφορίες του φόρου που σας αφορούν – όπως το ποσό, τις δόσεις και την ταυτότητα οφειλής – δεν χρειάζεται να πληρώσετε το λογιστή σας. Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε πώς μπορούμε με απλά βήματα να δούμε τη φετινή οφειλή μας για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. καθώς και τις σχετικές πληροφορίες.

Τι χρειαζόμαστε:

  • ηλεκτρονικό υπολογιστή (σταθερό ή φορητό), smartphone ή tablet
  • σύνδεση στο διαδίκτυο
  • να γνωρίζουμε τα διαπιστευτήριά μας στο taxisnet (ή στην ΑΑΔΕ, ή στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων – είναι τα ίδια)

Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να δούμε τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Από υπολογιστή (σταθερό ή φορητό)

Ανοίγουμε οποιονδήποτε περιηγητή ιστού (browser) όπως τον Chrome, τον Edge, τον Firefox ή τον Safari και πληκτρολογούμε την ηλεκτρονική διεύθυνση aade.gr. Ή απλά, πατήστε εδώ.

Πλοηγηθείτε προς το κάτω μέρος της σελίδας και εντοπίστε την ενότητα Πολίτες. Πατήστε στο Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ.

Πατήστε στο ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Στην επόμενη οθόνη εισάγουμε τα διαπιστευτήριά μας. Εάν δεν τα γνωρίζετε, ζητήστε από το λογιστή σας το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας. Πατάμε ok.

Αν σας τα εμφανίζει στα Αγγλικά όπως (για κάποιο λόγο) στην περίπτωσή μας, το όνομα χρήστη είναι το username και στο πεδίο password συμπληρώνουμε τον κωδικό μας. 

Ακολουθούν κάποιες πληροφορίες για το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου. Εμείς πατάμε Είσοδος στο κάτω μέρος της σελίδας.

Πατάμε στο πεδίο του έτους προκειμένου να επιλέξουμε το 2019 από το σχετικό ρυθμιστικό.

Στα αριστερά της οθόνης εμφανίζονται οι επιλογές μας. Αν θέλουμε να εμφανίσουμε (και στη συνέχεια να τυπώσουμε ή να αποθηκεύσουμε) το εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή πιο σωστά την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α, πατάμε στο Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2019 (σε αρχείο .pdf).

Καλό είναι να γνωρίζετε το συγκεκριμένο «έντυπο», ζητείται συχνά από τράπεζες και άλλους οργανισμούς.

Το έντυπο της Πράξης Διοικητικού προσδιορισμού είναι αυτό (έχουμε αποκρύψει κάποια προσωπικά στοιχεία):

Αν θέλουμε το πινάκιο των δόσεων (δεν είναι απαραίτητο, θα το δούμε στη συνέχεια), επιλέγουμε Στοιχεία δόσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Το έντυπο των δόσεων είναι αυτό (η πρώτη του σελίδα, υπάρχει και δεύτερη με τις υπόλοιπες δόσεις):

Για να προβάλλουμε την πιο βολική φόρμα η οποία περιέχει και όλες τις χρήσιμες πληροφορίες επιλέγουμε Εκτύπωση ειδοποίησης πληρωμής φόρου.

Άμεσα θα ξεκινήσει η λήψη του αρχείου pdf. Κοιτάξτε στο φάκελο που αποθηκεύονται οι λήψεις σας ή στην επιφάνεια εργασίας προκειμένου να δείτε την ειδοποίηση που μόλις κατεβάσατε. Κατά πάσα πιθανότατα το αρχείο θα ανοίξει αυτόματα με το που κατέβει στον υπολογιστή μας. Η μορφή του είναι η ακόλουθη (έχουμε αποκρύψει κάποια προσωπικά στοιχεία):

Σας αναφέραμε πιο πριν πως η ειδοποίηση πληρωμής φόρου είναι και ο πιο βολικός τρόπος. Ο λόγος είναι πως κατεβάζουμε ένα απλό έντυπο το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο του ποσού (116,15€), τις πέντε δόσεις μαζί με τις ημερομηνίες λήξης τους αλλά και την ταυτότητα οφειλής. Δηλαδή, όλα όσα χρειαζόμαστε, σε μία ευανάγνωστη σελίδα.

Η ταυτότητα οφειλής είναι ίδια για κάθε δόση.

Ως προς την πληρωμή (όλου του ποσού ή δόσης), ακολουθεί ένα ενδεικτικό παράδειγμα:

Στο web banking (ή ebanking) της τράπεζάς μας επιλέγουμε την κατηγορία της πληρωμής που θέλουμε να εκτελέσουμε.

Αντιγράφουμε τις τρεις ομάδες αριθμών της ταυτότητας οφειλής, στα σχετικά πεδία. Φυσικά, θα πρέπει να επιλέξουμε και από ποιο λογαριασμό θα αντληθεί το ποσό. Κάθε υπηρεσία web banking έχει διαφορετική διεπαφή χρήστη (περιβάλλον χρήστη), αλλά τα βασικά είναι σε όλες ίδια.

Αν είστε παραδοσιακοί και πληρώνετε στα γκισέ των τραπεζών, να έχετε απλά μαζί σας τη σελίδα που κατεβάσατε εκτυπωμένη ή αποθηκευμένη στο κινητό σας (ή στο φορητό υπολογιστή κ.λπ.) για να τη δείξετε στον εκπρόσωπο της τράπεζας.

Από smartphone

Ανοίγουμε οποιονδήποτε περιηγητή ιστού (browser) όπως τον Chrome, τον Firefox ή τον Safari και πληκτρολογούμε την ηλεκτρονική διεύθυνση aade.gr. Ή απλά, πατήστε εδώ.

Πλοηγηθείτε προς το κάτω μέρος της σελίδας και εντοπίστε την ενότητα Πολίτες. Πατήστε στο Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ.

Πατήστε στο ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Στην επόμενη οθόνη εισάγουμε τα διαπιστευτήριά μας. Εάν δεν τα γνωρίζετε, ζητήστε από το λογιστή σας το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας. Πατάμε ok.

Ακολουθούν κάποιες πληροφορίες για το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου. Εμείς πατάμε Είσοδος στο κάτω μέρος της σελίδας.

Πατάμε στο πεδίο του έτους προκειμένου να επιλέξουμε το 2019 από το σχετικό ρυθμιστικό.

Όπως και στην περίπτωση της χρήσης υπολογιστή, μπορούμε να κατεβάσουμε ή να τυπώσουμε το πινάκιο δόσεων [επιλογή Στοιχεία δόσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α] ή και το εκκαθαριστικό / Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού [επιλογή Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2019 (σε αρχείο .pdf)].

Εμείς σας προτείνουμε να πλοηγηθείτε απευθείας στο ειδοποιητήριο το οποίο είναι απλό και περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Επιλέξτε Εκτύπωση ειδοποίησης πληρωμής φόρου.

Ανάλογα το λογισμικό της συσκευής και τον περιηγητή που χρησιμοποιείτε το ειδοποιητήριο μπορεί να «κατέβει» άμεσα στη συσκευή σας, μπορεί όμως και να ανοίξει σε μια νέα καρτέλα στον browser. Στην πρώτη περίπτωση απλά πλοηγήστε στο φάκελο των λήψεων και ανοίγετε (και στη συνέχεια αποθηκεύετε, στέλνετε με mail, τυπώνετε ή κάνετε ό,τι θέλετε) το αρχείο.

Στη δεύτερη περίπτωση πλοηγούμαστε στην καρτέλα του περιηγητή ιστού που εμφανίζει το ειδοποιητήριο και επιλέγουμε από τις ρυθμίσεις / την κοινή χρήση (το μενού διαφέρει από σύστημα σε σύστημα) την αποθήκευση, την αποστολή ή την εκτύπωση του αρχείου.

Το ειδοποιητήριο περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες: το συνολικό ποσό, τις δόσεις και τις ημερομηνίες λήξης τους καθώς και την ταυτότητα οφειλής η οποία είναι ίδια για πληρωμή ολόκληρου του ποσού αλλά και για όλες τις δόσεις ξεχωριστά.

ΣΧΟΛΙΑ