30.2 C
Athens
Παρασκευή, 18 Σεπ 2020
ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ WINDOWS Πώς λαμβάνουμε στιγμιότυπα οθόνης (screenshots) σε Windows PC

Πώς λαμβάνουμε στιγμιότυπα οθόνης (screenshots) σε Windows PC

Περιγράφουμε τρεις τρόπους λήψης στιγμιότυπων οθόνης χωρίς την εγκατάσταση εφαρμογών τρίτων

-

Πολλές φορές χρειάζεται να δείξουμε σε κάποιον συνεργάτη, φίλο ή τεχνικό ένα στιγμιότυπο οθόνης (screenshot) του συστήματός μας. Είτε πρόκειται για αναζήτηση βοήθειας, είτε για παροχή βοήθειας, είτε απλά για να γίνουμε πιο περιγραφικοί, τα screenshots είναι ο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να δείξουμε αυτό που βλέπουμε στην οθόνη μας.

Σήμερα θα δούμε τρεις τρόπους καταγραφής στιγμιότυπων οθόνης, οι οποίοι δεν απαιτούν την εγκατάσταση προγράμματος τρίτου κατασκευαστή.

Μέθοδος πρώτη: συντόμευση πληκτρολογίου και επικόλληση στη Ζωγραφική

Κάθε πληκτρολόγιο έχει το πλήκτρο print screen, το οποίο συχνά αναγράφεται για λόγους συντομίας και ως PrtScn. Πατώντας το πλήκτρο print screen αντιγράφεται στο πρόχειρο ένα στιγμιότυπο οθόνης (το οποίο περιλαμβάνει ό,τι βλέπουμε εκείνη τη στιγμή).

Σε μερικά laptops είναι πιθανό να χρειαστεί να πατήσετε ταυτόχρονα και το πλήκτρο fn (function).

Έχουμε λοιπόν πατήσει το πλήκτρο print screen. Αναζητούμε την εφαρμογή Ζωγραφική (το παλιό, καλό, παραδοσιακό Paint) και την ανοίγουμε.

Επιλέγουμε Επικόλληση

Το στιγμιότυπο οθόνης μας θα εμφανιστεί εντός της εφαρμογής

Φυσικά, μπορούμε να προσθέσουμε βελάκια για να δείξουμε το επίμαχο σημείο ή γενικότερα να “πειράξουμε” τη φωτογραφία. Όταν είμαστε έτοιμοι, επιλέγουμε από το μενού Αρχείο το Αποθήκευση ως και από το πάνελ στα δεξιά τον τύπο του αρχείου που θα μετατραπεί το στιγμιότυπο οθόνης μας. Αν δηλαδή επιλέξουμε jpeg, θα δημιουργηθεί ένα στιγμιότυπο οθόνης σε αρχείο jpeg κ.ο.κ.

Στη συνέχεια από το αριστερό πάνελ επιλέγουμε το πού θα αποθηκευθεί το στιγμιότυπο οθόνης και στα δεξιά πληκτρολογούμε την επιθυμητή ονομασία του. Πατάμε Αποθήκευση.

Tip: Εάν έχουμε ένα ανοικτό, ενεργό παράθυρο και θέλουμε να δείξουμε μόνο αυτό, πατάμε Alt+Print Screen. Έτσι, θα καταγραφεί στο στιγμιότυπο οθόνης μας μόνο το περιεχόμενο του ενεργού παραθύρου.

Μέθοδος δεύτερη: OneDrive

Οι περισσότεροι χρήστες των Windows κάνουν χρήση της υπηρεσίας OneDrive της Microsoft. Αν έχετε και εσείς εγκατεστημένο το OneDrive στον υπολογιστή σας, θα μπορείτε να καταγράφετε πιο εύκολα, screenshots.

Κατά την εγκατάσταση του OneDrive ένα μήνυμα μας προτρέπει να ενεργοποιήσουμε την αυτόματη αποθήκευση των στιγμιοτύπων οθόνης, όποτε πατάμε το πλήκτρο print screen. Εάν απαντήσουμε καταφατικά, κάθε φορά που πατάμε το πλήκτρο print screen, το screenshot θα αποθηκεύεται αυτόματα στο OneDrive.

Τα στιγμιότυπα οθόνης αποθηκεύονται στη διαδρομή: OneDrive/Pictures/Screenshots

Μέθοδος τρίτη: Εργαλείο Αποκομμάτων (Snipping tool)

Αναζητούμε την προ-εγκατεστημένη εφαρμογή Εργαλείο Αποκομμάτων (Snipping tool)

Ένα πολύ μικρό, αλλά εξαιρετικά λειτουργικό παράθυρο θα ανοίξει. Από το βελάκι στα δεξιά του Λειτουργία επιλέγουμε τον τύπο του στιγμιοτύπου οθόνης που θέλουμε να καταγράψουμε. Οι επιλογές μας είναι τέσσερις:

  1. Απόκομμα ελεύθερου σχήματος
  2. Απόκομμα τετραγωνικού σχήματος
  3. Απόκομμα παραθύρου
  4. Απόκομμα πλήρους οθόνης

Εάν για παράδειγμα έχουμε επιλεγμένο στη Λειτουργία το Απόκομμα τετραγωνικού σχήματος, κάθε φορά που θα επιλέγουμε Νέο, θα καλούμαστε με το ποντίκι να ορίσουμε την επιφάνεια του στιγμιοτύπου οθόνης που θα λάβουμε.

Εάν έχουμε επιλέξει Απόκομμα πλήρους οθόνης θα λαμβάνεται στιγμιότυπο με ολόκληρο το περιεχόμενο της οθόνης μας κ.ο.κ.

Το screenshot θα ανοίξει εντός της εφαρμογής και από το μενού Αρχείο μπορούμε να επιλέξουμε Αποθήκευση ως.

Προσοχή, αναλόγως της έκδοσης του Εργαλείου Αποκομμάτων που είναι εγκατεστημένη, υπάρχει περίπτωση να διαφέρει η διεπαφή χρήστη. Υπάρχει περίπτωση λοιπόν να δείτε στην επιλογή Νέο να ενσωματώνονται οι επιλογές της λειτουργίας. Δεν αλλάζει κάτι, η λογική παραμένει η ίδια. Πατάμε στο βελάκι στα δεξιά του Νέο και επιλέγουμε τον τύπο του screenshot.

Και σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να επιλέξουμε διαφορετικό τύπο εικόνας κατά την αποθήκευση του screenshot.

Κλείνοντας

Είδαμε τρεις τρόπους καταγραφής στιγμιότυπων οθόνης σε ένα Windows PC. Ασφαλώς, υπάρχουν και εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών που “κάνουν τη δουλειά”, επιλέξαμε όμως σε αυτό το κείμενο να περιοριστούμε στους τρόπους που δεν απαιτούν εγκατάσταση λογισμικού τρίτου κατασκευαστή.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Time Flies.

Το ετήσιο φθινοπωρινό ραντεβού της Apple με τους πιστούς καταναλωτές της, αυτό που περιμένουν κάθε χρόνο με αγωνία όλοι όσοι αυτοπροσδιορίζονται σαν μέλη της...

Ηλεκτρική κάψουλα διαλογισμού για ανώτερα επίπεδα συνειδητότητας

Μπορεί τα τεχνολογικά επιτεύγματα να έχουν διευκολύνει απίστευτα την καθημερινότητα και τη ζωή του ανθρώπινου είδους αλλά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά νεο-χίπι και...

Το TikTok παραδέχεται ότι λογοκρίνει ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο

Στα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αποκαλύπτεται - μεταξύ άλλων - ότι το κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok...

Lucid, ο εξολοθρευτής της Tesla

Ιδρύθηκε το 2007 με το όνομα Atieva και σκοπό να σχεδιάζει και να παράγει μπαταρίες και συστήματα μετάδοσης κίνησης για κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το...

IFA 2020: οι καλύτερες παρουσίες

Το σημαντικότερο ραντεβού του τεχνολογικού κόσμου της Ευρώπης, η διεθνής έκθεση IFA (Internationale Funkausstellung Berlin), δόθηκε για μία ακόμη χρονιά στο Βερολίνο. Κατασκευαστές προϊόντων...

Το νέο έξυπνο ρολόι της Huawei θα φορτίζεται ασύρματα

Το επόμενο μοντέλο έξυπνου ρολογιού της Huawei θα είναι το Watch GT2 Pro και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ευρωπαϊκή αγορά το Νοέμβριο. Όμως ήδη...

Σχετικάάρθρα