11.9 C
Athens
Τετάρτη, 25 Νοέ 2020
ΟΔΗΓΟΙ | ΚΟΛΠΑ | ΜΥΣΤΙΚΑ Πως καθαρίζουμε εύκολα το πληκτρολόγιο του laptop

Πως καθαρίζουμε εύκολα το πληκτρολόγιο του laptop

Καθαρισμός και απολύμανση σε έξι γρήγορα βήματα

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτάΌσο και να ακούγεται παράξενο, τα πληκτρολόγια των ηλεκτρονικών υπολογιστών συναγωνίζονται σε ποσότητα βακτηρίων τις δημόσιες τουαλέτες. Μάλιστα, μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το πληκτρολόγιο του laptop έχει 20.000 φορές περισσότερα βακτήρια από το καπάκι της τουαλέτας του σπιτιού μας.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που θυμάστε ότι καθαρίσατε καλά το πληκτρολόγιο του laptop σας; Αν δεν είναι μέσα στις τελευταίες 2-3 εβδομάδες, να είστε σίγουροι ότι τα gram-αρνητικά βακτήρια και οι βάκιλοι, που ευθύνονται π.χ. για πολλές τροφικές δηλητηριάσεις, κάνουν πάρτι στο πληκτρολόγιο σας.

Σκόνη, υπολείμματα τροφών, ανθρώπινο DNA, τρίχες κατοικιδίων, μετατρέπουν το πληκτρολόγιο του laptop σε εστία μόλυνσης, όχι μόνο για εσάς αλλά και για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο το χρησιμοποιήσει. Και όμως, μπορείτε να καθαρίσετε και να απολυμάνετε το πληκτρολόγιο του laptop σας εύκολα, μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, με μέσα και υλικά που έχετε όλοι στο σπίτι σας.

Πάμε να δούμε πως καθαρίζουμε το πληκτρολόγιο του laptop σε έξι απλά βήματα:

Θα χρειαστούμε

  • Αντιβακτηριδιακά υγρά μαντηλάκια
  • Μπατονέτες
  • Ύφασμα μικροϊνών
  • Καθαρό οινόπνευμα
  • Σεσουάρ μαλλιών
  • Ηλεκτρική σκούπα

Βήμα 1: Δημιουργούμε αντίγραφο ασφάλειας (back-up)

Πριν ξεκινήσουμε, παίρνουμε back-up των δεδομένων που έχουμε στο laptop. Κανονικά, αυτό το κάνουμε σε όλους τους υπολογιστές μας σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανεξάρτητα από τη χρήση τους.

Βήμα 2: Απενεργοποιούμε το laptop

Επιλέγουμε από το κεντρικό μενού την εντολή “Shut Down / Τερματισμός Λειτουργίας” και βγάζουμε το καλώδιο τροφοδοσίας από την πρίζα. Έτσι θα αποφύγουμε να πατήσουμε κάποια πλήκτρα τα οποία θα εκτελέσουν ανεπιθύμητες εντολές και δεν θα διακινδυνεύσουμε ένα πιθανό βραχυκύκλωμα.

Βήμα 3: Απομακρύνουμε τα ψίχουλα

Με ανοιχτή την οθόνη του laptop, το γυρίζουμε με προσοχή ανάποδα και χτυπάμε ελαφρά το κάτω μέρος του με την παλάμη μας, ώστε να πέσουν στο πάτωμα τα στερεά υπολείματα των τροφών και άλλα μικρά σκουπιδάκια.

Βήμα 4: Σεσουάρ

Τοποθετούμε το laptop σε σταθερή επιφάνεια, π.χ. τραπέζι, πάντα με ανοιχτή την οθόνη. Συνδέουμε το σεσουάρ μαλλιών στο ρεύμα, επιλέγουμε τη λειτουργία κρύου αέρα και τη μεγαλύτερη ένταση και φυσάμε πάνω στο πληκτρολόγιο ώστε να απομακρυνθούν οι τρίχες και η σκόνη. Δύο-τρία λεπτά είναι αρκετά. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπρέι πεπιεσμένου αέρα.

Βήμα 5: Ηλεκτρική σκούπα

Συνδέουμε την ηλεκτρική σκούπα στο ρεύμα, τοποθετούμε το εξάρτημα καθαρισμού ευαίσθητων επιφανειών (συνήθως μοιάζει με στρογγυλή ή τετράγωνη βούρτσα με μαλακές τρίχες) και επιλέγουμε μέτρια προς χαμηλή ένταση π.χ. αν η σκούπα έχει επιλογές έντασης 1-5, επιλέγουμε 2. Περνάμε προσεκτικά τη σκούπα πάνω από όλα τα σημεία του πληκτρολογίου ώστε να απομακρυνθούν και οι τελευταίες στερεές βρωμιές π.χ. τρίχες και ανθρώπινο DNA.

Βήμα 6: Απολυμαίνουμε το πληκτρολόγιο

Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ νερό ή υγρό καθαριστικό απευθείας πάνω στο πληκτρολόγιο. Καθαρίζουμε ένα-ένα τα πλήκτρα του laptop, τρίβοντας απαλά με αντιβακτηριδιακό υγρό μαντηλάκι. Προσοχή: επιλέγουμε πάντα μαντηλάκια χωρίς χλώριο. Για την απολύμανση των κενών ανάμεσα στα πλήκτρα, χρησιμοποιούμε μπατονέτες αυτιών βουτηγμένες ελάχιστα σε οινόπνευμα (κατά προτίμηση ισοπροπυλική αλκοόλη). Επαναλαμβάνουμε μέχρι να μη βλέπουμε ίχνη βρωμιάς πάνω στα μαντηλάκια και τις μπατονέτες. Τέλος, σκουπίζουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του πληκτρολογίου με ένα στεγνό και μαλακό ύφασμα μικροϊνών (τύπου wettex) και έχουμε ένα καθαρό και απολυμασμένο πληκτρολόγιο στο laptop μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Κίνα πιέζει για παγκόσμια παρακολούθηση των μετακινήσεων

Με αφορμή την πανδημία του Covid-19, η Κίνα ξαναρίχνει στο τραπέζι το θέμα της παγκόσμιας παρακολούθησης και ενημέρωσης των προσωπικών δεδομένων υγείας. Ο Πρόεδρος...

35 χρόνια Windows

Με μερίδιο που αγγίζει το 90% στην παγκόσμια αγορά, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Microsoft με το λειτουργικό σύστημα Windows, στους...

Εφαρμογή γυμναστικής μετατρέπει το καθημερινό τρέξιμο σε περιπέτεια

Διανύοντας τη δεύτερη εβδομάδα του δεύτερου πανελλαδικού lockdown, η αγορά μπήκε πάλι σε ρυθμούς καραντίνας μετά από μισό σχεδόν χρόνο. Οι συνήθειες των πολιτών...

Oι καλύτερες φωτογραφίες του 2020

Οι κριτές του φημισμένου διεθνούς διαγωνισμού φωτογραφίας International Photography Awards (IPA) είχαν δύσκολο έργο φέτος. Παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας,  οι συμμετοχές 120...

Το macOS Big Sur και η παρασκηνιακή καταγραφή των δεδομένων σας

Δεν έχει περάσει ούτε μία εβδομάδα από τη διάθεση του macOS Big Sur, του νέου λογισμικού των υπολογιστών της Apple και εμφανίστηκε το πρώτο...

Τι πρέπει να προσέχουμε στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές

Τα  περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 έχουν αυξήσει τη χρήση των τραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών από τους καταναλωτές. Με αφορμή  τον...

Σχετικάάρθρα