30.2 C
Athens
Παρασκευή, 07 Αυγ 2020
APPLE iOS Πώς κάνουμε format στο iPhone και στο iPad

Πώς κάνουμε format στο iPhone και στο iPad

Μέσω της καθαρής εγκατάστασης επαναφέρουμε στο maximum τις επιδόσεις της συσκευής μας

-

έκδοση iTunes κατά τη δημιουργία του οδηγού: 12.7.2

έκδοση iOS κατά τη δημιουργία του οδηγού: 11.2.2

το κείμενο ενημερώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου ως προς το συγχρονισμό των μηνυμάτων μας μέσω του iCloud

Η Apple με την κυκλοφορία του iPhone έκανε εύκολη για όλους τη διαδικασία της μεταφοράς των δεδομένων μας από συσκευή σε συσκευή. Λαμβάνουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας στην “παλιά” συσκευή μας, το επαναφέρουμε στη νέα και έχουμε ένα πανομοιότυπο σύστημα.

Όμως, με την πάροδο των ετών, το σύστημά μας “κουβαλάει” και “σκουπίδια”, τα οποία δεν αφορούν μόνο τις εφαρμογές, αλλά και το ίδιο το iOS. Σας συνιστούμε, τουλάχιστον μία φορά τα δύο χρόνια να κάνετε μία καθαρή εγκατάσταση στη συσκευή σας. Μπορεί να σας ξεβολέψει λίγο, αλλά πραγματικά, αξίζει.

Μέσω της καθαρής εγκατάστασης (format) το iOS εγκαθίσταται από την αρχή στη συσκευή μας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ειδικά εάν σε κάθε συσκευή σας κάνετε επαναφορά από εφεδρικό αντίγραφο, η διαφορά στην ταχύτητα και στην απόκριση του συστήματος είναι τεράστια. Πιο απλά, μέσω του format επιτυγχάνουμε το maximum της απόδοσης της συσκευής μας.

Προσοχή, μην συγχέετε το ζήτημα του υποχρονισμού με τη μεγιστοποίηση της απόδοσης. Θεωρούμε πως έχουμε να κάνουμε με μία συσκευή που δεν φέρει “πεσμένη” μπαταρία.

Τι δεν χάνουμε

Οτιδήποτε σχετίζεται με το iCloud (επαφές, μηνύματα, ημερολόγια, κωδικοί, Βιβλιοθήκη Φωτογραφιών iCloud, τις εγγραφές Δραστηριότητας και Υγείας κλπ). Ελέγξτε τους ανοικτούς “διακόπτες” στις Ρυθμίσεις > Apple ID > iCloud.

Τι χάνουμε

Τις Ρυθμίσεις μας και τις εφαρμογές μας.

Πώς κάνουμε format στο iPhone και στο iPad

  1. Πλοηγούμαστε από τον υπολογιστή μας στην ιστοσελίδα ipsw.me και κατεβάζουμε την έκδοση του iOS που αντιστοιχεί στη συσκευή μας. Προσοχή, εάν για τη συσκευή μας υπάρχουν δύο εκδόσεις του iOS, GSM και Global, επιλέγουμε την Global.

 

 

2. Απενεργοποιούμε την Εύρεση iPhone στη συσκευή μας: Ρυθμίσεις > Apple ID (στην κορυφή της σελίδας) > iCloud > Εύρεση iPhoneκλείνουμε τον εικονικό διακόπτη “Εύρεση iPhone”

3. Όταν θα ολοκληρωθεί η μεταφόρτωση (download), θέτουμε τη συσκευή μας σε DFU mode (λειτουργία ανάκτησης) και συνεχίζουμε να την έχουμε συνδεδεμένη με τον υπολογιστή μας (έχοντας και το iTunes ανοικτό).

4. Όταν θα εμφανιστεί το σχετικό μήνυμα στο iTunes επιλέγουμε “ok”

Επιλέγουμε με αριστερό κλικ Επαναφορά iPhone έχοντας πατημένο στο πληκτρολόγιο το:

  • Alt/Option (Mac)
  • Shift (Windows)

Θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο διαλόγου. Επιλέγουμε το αρχείο ipsw που κατεβάσαμε πριν λίγο

Ακολουθεί το μήνυμα ενημέρωσης / επαλήθευσης και πατάμε Επαναφορά

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει

Το iOS εγκαθίσταται στη συσκευή μας

Όταν το iTunes ολοκληρώσει την εξαγωγή του λογισμικού θα δούμε αυτό το μήνυμα

Αποσυνδέουμε τη συσκευή από το PC/Mac/iTunes (και ας αναφέρει το μήνυμα να την κρατήσουμε συνδεδεμένη) και περιμένουμε να ολοκληρωθεί η επανεκκίνηση στο iPhone / iPad (διαρκεί λίγο παραπάνω από μια συνηθισμένη επανεκκίνηση).

5. Η συσκευή μας έχει εκκινήσει με ένα φρεσκο-εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα

Ξεκινάμε κανονικά τη διαδικασία ενεργοποίησης. Προσοχή, επιλέγουμε “ως νέα συσκευή” και όχι επαναφορά από αντίγραφο ασφαλείας. Όταν όμως θα ερωτηθούμε για τα διαπιστευτήρια της Apple ID μας (ή του iCloud) τα εισάγουμε κανονικά.

Τονίζουμε πως είναι εντελώς διαφορετικό το αντίγραφο ασφαλείας iCloud και το ίδιο το iCloud. Δεν επιλέγουμε επαναφορά από αντίγραφο ασφαλείας, όταν όμως ερωτηθούμε, εισάγουμε τα διαπιστευτήρια του iCloud μας.

Κλείνοντας

Εάν έχετε συσκευή iPhone ή iPad η οποία “κουβαλάει σκουπίδια” από αντίγραφα ασφαλείας ετών, η διαφορά που θα δείτε στην ταχύτητα και στην απόκριση είναι τεράστια. Επίσης, καθαρή εγκατάσταση επιλέγουμε όταν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία που δεν επιδιορθώνεται μέσω του force restart.

πώς κάνουμε force restart σε όλα τα μοντέλα έως και το iPhone 7

πώς κάνουμε force restart στα iPhone 8, iPhone 8 Plus και iPhone X

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το YouTube έκλεισε χιλιάδες κινεζικά, ρωσικά και ιρανικά κανάλια

Η Alphabet ανακοίνωσε χθες ότι το YouTube έκλεισε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 χιλιάδες κανάλια από την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν....

Στον αέρα η πλατφόρμα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Πιστό στο χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ανέβασε σήμερα τη νέα πλατφόρμα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. Το...

Απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ εξετάζει ο Trump

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ότι πρόκειται να απαγορεύσει τη δημοφιλή εφαρμογή TikTok στις ΗΠΑ. Η εφαρμογή επιτρέπει στους...

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου» ( Business Email Compromise –...

Εκατοντάδες επιχειρήσεις αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το Facebook

Μερικοί από τους κολοσσούς του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών στηρίζουν τη διεθνή καμπάνια Stop Hate For Profit, διαμαρτυρόμενοι για τη ρητορική μίσους που...

Apple Silicon (ARM) ready Mac apps

Η Apple πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη μετάβαση των υπολογιστών Mac στην ARM τεχνολογία. Στους παλιούς αυτό ξυπνά μνήμες από την πρώτη έκδοση...

Σχετικάάρθρα