34.8 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Πώς κάνουμε format σε υπολογιστή Mac

Δώστε στον υπολογιστή σας τη φρεσκάδα και τη σπιρτάδα του πρώτου boot Βήμα προς βήμα οδηγός για τις διαδικασίες του format και της αρχικής διαμόρφωσης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 6 λεπτά

Εισαγωγή

Όπως συμβαίνει και στα Windows, έτσι και στους υπολογιστές Mac με την πάροδο των ετών το σύστημά μας “βαραίνει”. Μπορεί να μη συμβαίνει στο βαθμό που συμβαίνει με τα Windows, αλλά, με μια καθαρή εγκατάσταση του macOS θα δείτε τεράστια διαφορά στην απόκριση και την ταχύτητα του συστήματος.

Συστήνεται περισσότερο σε όσους έχουν κάνει κάνει αναβάθμιση σε πολλές εκδόσεις του macOS. Με την καθαρή εγκατάσταση στον υπολογιστή σας θα μείνει “καθαρή” μόνο η τελευταία έκδοση του macOS.

Επίσης συστήνεται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσλειτουργίας του macOS. Στη δική μας περίπτωση, μετά την αναβάθμιση στο macOS High Sierra αντιμετωπίζαμε kernel panics και μόνο μέσω του format το σύστημα “πήρε τα ίσια του”.

Τι χάνουμε

Μετά την εγκατάσταση θα έχουμε ένα καθαρό σύστημα. Αυτό σημαίνει πως όλες οι εφαρμογές μας, οι ρυθμίσεις μας, οι φωτογραφίες μας, η μουσική μας κλπ, θα εξαφανιστούν.

Τι δεν χάνουμε

Οτιδήποτε σχετίζεται με το iCloud θα επανέλθει αυτόματα. Επαφές, Σημειώσεις, Bookmarks κλπ θα επανέλθουν. Πλοηγηθείτε: Μηλαράκι > Προτιμήσεις Συστήματος > iCloud. Ό,τι αφορά πλαίσιο που είναι επιλεγμένο (τικαρισμένο), θα επανέλθει.

Δείξτε όμως λίγη προσοχή στις φωτογραφίες. Πατήστε το Επιλογές δίπλα από τις Φωτογραφίες. Εάν δεν έχετε ενεργοποιημένη τη Βιβλιοθήκη Φωτογραφιών iCloud, οι φωτογραφίες σας θα χαθούν. Οπότε, μη δείτε “τικαρισμένο” το πλαίσιο των φωτογραφιών και μείνετε ήσυχοι πως αυτές δεν θα χαθούν, γιατί θα χαθούν.

Προεργασία

Αντίγραφα των αρχείων μας

Συνδέουμε ένα εξωτερικό δίσκο και αντιγράφουμε σε αυτόν όλα τα αρχεία μας που θέλουμε να διασωθούν και να τα επαναφέρουμε μετά. Τις εφαρμογές που κατεβάσατε από το Mac App Store δεν χρειάζεται να τις αποθηκεύσετε, τις κατεβάζετε μετά εκ νέου από το κατάστημα.

Όμως, για τις εφαρμογές εκτός App Store, θα πρέπει να βρείτε (εάν υπάρχει) τον installer, το αρχικό δηλαδή αρχείο που κάνατε διπλό κλικ προκειμένου να γίνει η εγκατάσταση. Οι περισσότερες εφαρμογές στο macOS δεν έχουν installer, κάποιες όμως (όπως το Microsoft Office) έχουν, οπότε, δείξτε προσοχή.

Άρση εξουσιοδότησης iTunes

Κάθε Apple ID μπορεί να συσχετίζεται με το πολύ πέντε υπολογιστές που έχουν ενεργοποιημένο το iTunes. Μετά το format θα έχουμε στην ουσία ένα νέο υπολογιστή, οπότε είναι κρίμα να “κάψουμε” αυτή τη “θέση”. Ανοίγουμε το iTunes και επιλέγουμε Λογαριασμός > Εξουσιοδοτήσεις > Κατάργηση εξουσιοδότησης αυτού του υπολογιστή.

Μετά το format, θα ανοίξουμε το iTunes και θα επιλέξουμε Λογαριασμός > Εξουσιοδοτήσεις > Εξουσιοδότηση αυτού του υπολογιστή.

Έξοδος από το iCloud (πλέον, Apple ID)

Πλοηγούμαστε Μηλαράκι > Προτιμήσεις Συστήματος > iCloud και πατάμε ΑποσύνδεσηΛογικά είναι αρκετή και η απενεργοποίηση της λειτουργίας Εύρεση Mac, αλλά δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα με την ολική αποσύνδεση.

Format

Τώρα, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία του format.

  • Κλείνουμε τον υπολογιστή.
  • Αποσυνδέουμε όλα τα περιφερειακά (δίσκοι, USB κλπ). Αφήνουμε μόνο το ποντίκι και το πληκτρολόγιο εάν είναι ενσύρματα. 
  • Πατάμε το πλήκτρο έναρξης και αμέσως μετά τα πλήκτρα cmd και R (ταυτόχρονα). Τα κρατάμε πατημένα έως να εμφανιστεί το μηλαράκι. Σημείωση: με τον προηγούμενο συνδυασμό πλήκτρων εγκαθίσταται το λειτουργικό σύστημα που «φοράει» ήδη ο υπολογιστής μας. Αν θέλουμε να εγκαταστήσουμε την πιο πρόσφατη επίσημα υποστηριζόμενη έκδοση θα πρέπει να κρατάμε κατά την εκκίνηση πατημένα τα option(alt) + cmd + R

Ο υπολογιστής θα εκκινήσει, αυτή τη φορά όμως θα οδηγηθούμε σε ένα μενού επιλογών. Μην ανησυχήσετε εάν αργήσει, συνήθως απαιτείται παραπάνω χρόνος από όσο διαρκεί μία τυπική εκκίνηση. Υπολογίστε περίπου 1-3 λεπτά, αναλόγως το μοντέλο του υπολογιστή.

Εμείς επιλέγουμε Βοήθημα δίσκων και Συνέχεια.

Στο αριστερό πάνελ επιλέγουμε τον δίσκο μας και πατάμε επάνω την επιλογή Σβήσιμο.

Δίνουμε μία ονομασία στο δίσκο μας και επιλέγουμε το filesystem. Εάν ο δίσκος μας είναι SSD μας δίνεται πλέον μόνο η επιλογή του νέου filesystem της Apple, APFS, που είναι και η καλύτερη.

Εάν ο δίσκος σας είναι παλαιάς τεχνολογίας (HDD), ακολουθήστε την προεπιλογή της Apple. Είναι πιθανό να προτείνεται το APFS, αλλά είναι πιθανό να προτείνεται και το HFS.

Το APFS σύστημα αρχείων περιέχει βελτιώσεις που αφορούν κυρίως τους SSD δίσκους

Οπότε, πληκτρολογούμε όνομα δίσκουεπιλέγουμε filesystem και πατάμε Σβήσιμο.

Όταν το φορμάτ του δίσκου ολοκληρωθεί, επιλέγουμε Τέλος.

Για να μεταφερθούμε στις αρχικές μας επιλογές θα πρέπει να κάνουμε έξοδο από το Βοήθημα δίσκων. Επιλέγουμε Βοήθημα δίσκων > Τερματισμός Βοηθήματος δίσκων.

Τώρα βρισκόμαστε στην αρχική οθόνη. Πατάμε επάνω δεξιά στο εικονίδιο του Wi-Fi και επιλέγουμε το δίκτυό μας (και εισάγουμε τον κωδικό).

Τώρα που έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο, επιλέγουμε Εκ νέου εγκατάσταση macOS.

Επιλέγουμε Συνέχεια

“Συμφωνούμε” δύο φορές…

Στην επόμενη οθόνη κάνουμε αριστερό κλικ στο δίσκο που θα εγκατασταθεί το macOS και μετά επιλέγουμε Εγκατάσταση.

Η εγκατάσταση του macOS έχει ξεκινήσει. Πρώτα θα “κατέβει” το λειτουργικό σύστημα από τους servers της Apple και στη συνέχεια θα εγκατασταθεί. Κατά τη διαδικασία θα δείτε πως ο υπολογιστής σας θα επανεκκινήσει. Μην ανησυχήσετε, μετά την επανεκκίνηση θα συνεχιστεί η εγκατάσταση.

Διαμόρφωση

Μετά από αρκετή ώρα και 1-2 επανεκκινήσεις θα δούμε την κάτωθι εικόνα:

Αυτό σημαίνει πως ξεμπερδέψαμε με την εγκατάσταση και μας μένει μόνο η αρχική διαμόρφωση. Επιλέγουμε Ελλάδα και Συνέχεια.

Στην επόμενη οθόνη, επιλέγουμε Ελληνικό και Συνέχεια. (και σκέτο “Συνέχεια” να πατήσουμε είναι το ίδιο)

Επιλέγουμε το Wi-Fi μας (κάναμε φορμάτ και το έχει “ξεχάσει”), εισάγουμε τον κωδικό και πατάμε Συνέχεια.

Επιλέγουμε Να μη μεταφερθούν δεδομένα τώρα και πατάμε Συνέχεια.

Στην επόμενη “οθόνη” επιλέγουμε Συνδεθείτε με το Apple ID σας και εισάγουμε τα διαπιστευτήριά μας. Μετά, πατάμε Συνέχεια. Προσοχή, εάν δείτε πως πληκτρολογείτε ελληνικούς χαρακτήρες, μπορείτε να αλλάξετε τη γλώσσα στο ρυθμιστικό επάνω δεξιά στο παράθυρο.

Εάν έχετε ενεργοποιημένη την πιστοποίηση δύο παραγόντων, θα σας αποσταλεί σε μια άλλη συσκευή σας (π.χ. στο iPhone) ένα pin το οποίο και θα πρέπει να εισάγετε. Μετά την εισαγωγή του pin πατήστε Συνέχεια.

Επιλέγουμε Συμφωνώ, δύο φορές.

Στην επόμενη “οθόνη” θα δημιουργήσουμε το χρήστη / διαχειριστή.

Συμπληρώνουμε το πλήρες όνομά μας και στο πεδίο Όνομα Λογαριασμού βάζουμε κάτι “σύντομο”. Πληκτρολογούμε δύο φορές το επιθυμητό συνθηματικό μας και αφήνουμε τικαρισμένο το πεδίο Να επιτρέπεται στο Apple ID μου να επαναφέρει αυτό το συνθηματικό (ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα μας χρειαστεί). Πατάμε Συνέχεια

Η διαμόρφωση προχωράει…

Στην επόμενη οθόνη επιλέγουμε Συνέχεια.

Στο επόμενο βήμα δείξτε προσοχή. Αν αφήσετε “τικαρισμένη” την επιλογή Αποθήκευση αρχείων στο iCloud Drive, οποιοδήποτε αρχείο βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας και στο φάκελο των εγγράφων σας θα αντιγράφεται και στο iCloud Drive.

Με τις ταχύτητες επιφόρτωσης (upload) που έχουμε στην Ελλάδα δεν το προτείνουμε, αλλά η επιλογή είναι δική σας.

Και στην επόμενη οθόνη θα πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή. Εμείς προτιμάμε να ΜΗΝ είναι ο δίσκος μας κρυπτογραφημένος με το σύστημα FileVault. Η επιλογή είναι δική σας, συνυπολογίστε όμως πως αν ξεχάσετε των κωδικό κλειδώματος του δίσκου σας δεν υπάρχει κανένας τρόπος για την πρόσβαση στα δεδομένα σας, αλλά και το γεγονός πως εάν το επιλέξετε υπάρχει ένα μικρό πέναλτι στην απόδοση του συστήματος (η CPU μονίμως κωδικοποιεί και αποκωδικοποιεί δεδομένα).

Εμείς το απενεργοποιήσαμε. Πατάμε Συνέχεια.

Η διαμόρφωση ολοκληρώνεται και μεταφερόμαστε στο γραφείο εργασίας.

Επόμενες ενέργειες

Το format και η αρχική διαμόρφωση ολοκληρώθηκαν. Τα mail μας και οτιδήποτε σχετίζεται με το iCloud έχει μεταφερθεί στο φρέσκο σύστημά μας, ή ακόμη μεταφέρεται (ανάλογα την ταχύτητα του δικτύου σας).

Πρώτα, ανοίγουμε το Mac App Store και πλοηγούμαστε στην καρτέλα των ενημερώσεων. Στην περίπτωσή μας υπήρχαν διαθέσιμες δύο ενημερώσεις. Μία συμπληρωματική ενημέρωση ασφαλείας του macOS και μία αναβάθμιση του iTunes.

Αμέσως μετά, “εξουσιοδοτούμε” τον υπολογιστή μας στο iTunes.

iTunes > Λογαριασμός > Εξουσιοδοτήσεις > Εξουσιοδότηση αυτού του υπολογιστή

Το μόνο που μένει είναι να επαναφέρετε τα αρχεία σας από τον εξωτερικό δίσκο.

Κλείνοντας

Προσπαθήσαμε να σας περιγράψουμε βήμα-βήμα τη διαδικασία του format σε υπολογιστή Mac. Πραγματικά, η διαδικασία είναι πάρα πολύ εύκολη. Αν έχετε κάποια απορία επί της διαδικασίας είμαστε στη διάθεσή σας.

Kostthem
Kostthem
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ