16.5 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Πως αλλάζει η τεχνολογία τις αγροτικές καλλιέργειες

Τέσσερεις τεχνολογίες που θα επηρεάσουν δραματικά το τοπίο της γεωργίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Όταν ξυπνάς το πρωί και φοράς το βαμβακερό μπλουζάκι σου και αργότερα τρως τα δημητριακά σου, το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι είναι η αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού αυτών των προϊόντων και η μέθοδος διαχείρισης των πρώτων υλών τους. Είναι αλήθεια ότι η ανθρωπότητα έχει κάνει τεράστια βήματα εξέλιξης από την εποχή που εφευρέθηκαν το πρώτο αλέτρι στην Αίγυπτο και το πρώτο αρδευτικό σύστημα στη Μεσοποταμία. Ελάχιστα όμως τονίζεται ότι μεγάλο μέρος αυτής της εξέλιξης οφείλεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών για τη βελτίωση της φυτικής και ζωικής παραγωγής ώστε να υπάρχει επαρκής ποσότητα τροφής για τους ανθρώπους.

Καθώς ο πληθυσμός της Γης συνεχίζει να αυξάνεται, οι επιστήμονες καλούνται να βρουν νέες τεχνολογικές λύσεις για τις ανάγκες της εποχής που ζούμε. Ταυτόχρονα, γίνεται ολοένα και πιο έντονη η τάση για κατανάλωση “καθαρής” τροφής σε λογική τιμή, πράγμα που αποτελεί ακόμα μία πρόκληση για όσους εμπλέκονται στον κύκλο της αγροτικής παραγωγής. Σκοπός του κλάδου της τεχνολογίας που ασχολείται με τη γεωργία είναι να παρουσιάσει καινοτόμες ιδέες που θα αυξήσουν την απόδοση των καλλιεργειών και θα σταθεροποιήσουν – αν όχι μειώσουν – το κόστος. Συγκεντρώσαμε τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις σε αυτό τον τομέα και τις παρουσιάζουμε παρακάτω.

Γενετική Μηχανική

Η διατροφή του μεγαλύτερου μέρους του ανθρώπινου πληθυσμού βασίζεται στην καλλιέργεια τριών μόνο φυτών: του σιταριού, του καλαμποκιού και του ρυζιού. Φαντάσου τι θα γίνει αν μία “επιδημία” εξαφανίσει μία από αυτές τις καλλιέργειες. Οι τεχνολογίες Γενετικής Μηχανικής, όπως η μέθοδος επεξεργασίας φυτικού γονιδιώματος CRISPR, υπόσχονται φυτά που θα αντέχουν περισσότερο στα βακτήρια και θα αποδίδουν καλύτερα σε δύσκολες συνθήκες καλλιέργειας καθώς επίσης και εμπορική εκμετάλλευση φυτών που ως τώρα θεωρούνταν “άχρηστα”.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Η αυτοματοποίηση της γεωργικής παραγωγής έχει ξεκινήσει αιώνες πριν, τελευταία όμως εμφανίζει μία άλλη διάσταση με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Τα ρομπότ – επίγεια ή ιπτάμενα –  αντικαθιστούν τους εργάτες στα χωράφια και μπορούν να σπείρουν, φυτέψουν, ψεκάσουν και ακόμη να παρακολουθήσουν την ανάπτυξη και την υγεία των φυτών. Επίσης, εφαρμογές επαγγελματικού Διαδικτύου των Πραγμάτων (IIoT) μπορούν να είναι οι βοηθοί των γεωπόνων που συλλέγουν και αναλύουν δείγματα εδάφους και φυτών, προβάλλουν τρισδιάστατες εικόνες των χωραφιών, ρυθμίζουν το πότισμα και τη λίπανση και καθοδηγούν μη επανδρωμένα γεωργικά μηχανήματα από απόσταση.

Δορυφορικά συστήματα

Η εξάπλωση της τεχνολογίας των δορυφόρων έκανε τη χρήση συναφών συστημάτων πιο προσιτή. Χρησιμοποιούνται πλέον αρκετά χρόνια όχι μόνο από τους στρατούς αλλά και για επαγγελματικές εφαρμογές, το τελευταίο καιρό και στη γεωργία. Τα επίγεια και εναέρια συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου επικοινωνούν με δορυφόρους και μεταφέρουν εύκολα και γρήγορα τεράστιο όγκο πληροφοριών για τον καιρό, τις μεταβολές στο έδαφος και τα φυτά, τις μετακινήσεις πουλιών και εντόμων και πολλά άλλα. Μέσω δορυφόρων επίσης μεταφέρονται πολλές φορές και οι απομακρυσμένες εντολές στα συστήματα άρδευσης και λίπανσης που βρίσκονται στα χωράφια.

Κάθετη καλλιέργεια

Το εμβαδόν των εκτάσεων που είναι κατάλληλες για αποδοτικές καλλιέργειες μειώνεται ολοένα και περισσότερο ή επιλέγεται – μάλλον κακώς – για άλλες χρήσεις. Οι εγκαταστάσεις κάθετης καλλιέργειας εμφανίστηκαν πρώτη φορά στην Ιαπωνία και κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Στην αστική γεωργία, τα φυτά καλλιεργούνται μέσα σε πολυώροφα κτίρια ή ουρανοξύστες, με 100% τεχνητές συνθήκες φωτισμού, εξαερισμού και ύδρευσης. Αρκετά δημοφιλή είναι και τα κάθετα θερμοκήπια, για επαγγελματική ή οικιακή χρήση. Η κάθετη καλλιέργεια αποτελεί μία βιώσιμη λύση για τις αστικές περιοχές, ιδιαίτερα για κτίρια με περιορισμένη ή ανύπαρκτη εμπορική εκμετάλλευση, που (εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων) περιορίζει το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι τεχνολογίες που παρουσιάζονται παραπάνω δεν είναι απαραίτητα νέες αλλά η εφαρμογή τους στη γεωργία ξεκινάει ουσιαστικά τώρα. Ίσως να μη σημαδέψουν την ανθρωπότητα όπως το αλέτρι ή τα οικόσιτα ζώα αλλά φαίνεται ότι θα έχουν θετική επίδραση στη βελτίωση της γεωργικής παραγωγής.

Ευάγγελος Αργυρός
Ευάγγελος Αργυρός
Business mentor, start-up evaluator, υποστηρικτής της καινοτομίας και λάτρης των τεχνολογικών προϊόντων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ