Μετά τις λίστες των πωλήσεων των κατασκευαστών smartphone, ήρθε η στιγμή να ρίξουμε μια ματιά και στις αντίστοιχες λίστες που σχετίζονται με τα tablets. Εδώ βέβαια τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, καθώς η Apple ουδέποτε απειλήθηκε από οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή. Επιπροσθέτως, στο συγκεκριμένο τρίμηνο – το δεύτερο του 2017 – η Apple κατάφερε να αυξήσει τη διείσδυσή της κατά περίπου 5% (!), επιτυγχάνοντας αύξηση πωλήσεων πέριξ του 15%.

Οι εκτιμήσεις της Strategy Analytics

 

Οι εκτιμήσεις της IDC

H Αpple συνεχίζει να κατέχει την πρωτιά, διαθέτοντας στην αγορά σχεδόν τον διπλάσιο αριθμό συσκευών από τη Samsung που ακολούθησε στη δεύτερη θέση. Οι πωλήσεις της Samsung εμφανίζονται στάσιμες (IDC) ή ελαφρώς μειωμένες (Strategy Analytics).

Στην τρίτη θέση ακολουθεί η Huawei, η οποία πέτυχε αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 42-47%, αποσπώντας μερίδιο αγοράς κοντά στο 8%. Φαίνεται πως το timing για τη Huawei είναι κορυφαίο.

Στην τέταρτη και πέμπτη θέση εναλλάσσονται (αναλόγως την εταιρεία) η Amazon και η Lenovo με πωλήσεις κοντά στις δύο εκατομμύρια συσκευές και μερίδια αγοράς μεταξύ 4 και 6%.

Σχετικά με τις πωλήσεις της Amazon, θα πρέπει να δείξουμε υπομονή πριν τοποθετηθούμε. Η απόκλιση που παρουσιάζουν οι δύο λίστες μεταξύ τους ως προς τις πωλήσεις της Amazon δεν μας επιτρέπουν να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Δυο λόγια

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά. Στην αγορά των tablets δεν υπήρχε, δεν υπάρχει και δύσκολα θα υπάρξει κάποιος κατασκευαστής που να ανταγωνιστεί το iPad. Σε μία αγορά που κινείται καθοδικά, η Apple κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της και το μερίδιο αγοράς της.

Ως προς τη Huawei, η μεγάλη αύξηση των πωλήσεών της δεν αποτελεί έκπληξη. Το είδαμε να συμβαίνει στην αγορά των smartphones, το βλέπουμε και στην αγορά των tablets. Η Samsung «κινδυνεύει» περισσότερο από αυτή την εξέλιξη και λογικά, η απώλεια της δεύτερης θέσης είναι απλά θέμα χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ