Πωλήσεις κατασκευαστών PC, Β’ τριμ. 2018 (Q2/’18)

Είναι η πρώτη φορά που οι πωλήσεις αυξάνονται (σε year-over-year σύγκριση τριμήνων) από το πρώτο τρίμηνο του 2012

476

Η εταιρεία ερευνών Gartner έδωσε στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών κατά το δεύτερο τρίμηνο έφτασαν τις 62,1 εκατ. συσκευές σημειώνοντας άνοδο 1,4% σε σύγκριση με αυτές του δεύτερου τριμήνου του 2017. Είναι η πρώτη φορά που οι πωλήσεις αυξάνονται (σε year-over-year σύγκριση τριμήνων) από το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Οι ερευνητές της Gartner σημειώνουν πως η αύξηση των πωλήσεων – έστω και σε αυτό το μικρό βαθμό – προήλθε από το σύνολο των αγορών. Ωστόσο τονίζουν πως η άνοδος αυτή δεν σηματοδοτεί και την ανάκαμψη του κλάδου.

«Η αύξηση των αποστολών PC κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018 οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση από την αγορά των επιχειρήσεων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την πτώση των αποστολών στον τομέα των καταναλωτών,» δήλωσε η Mikako Kitagawa, κύρια αναλύτρια της Gartner. «Στο χώρο των καταναλωτών, η βασική δομή της αγοράς, λόγω αλλαγών στη συμπεριφορά των χρηστών υπολογιστών, παραμένει και συνεχίζει να επηρεάζει την ανάπτυξή της. Οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τα smartphones τους για ακόμη περισσότερες καθημερινές εργασίες, όπως τον έλεγχο των κοινωνικών μέσων, των ημερολογίων, για τις τραπεζικές συναλλαγές τους, ακόμα και για τα ψώνια, γεγονός που μειώνει την ανάγκη για την αγορά ενός προσωπικού υπολογιστή.»

Η Lenovo πέρασε στην πρώτη θέση (με μικρή διαφορά), αποστέλλοντας 13,6 εκατομμύρια υπολογιστές. Κατέκτησε μερίδιο αγοράς 21,9%, έχοντας σημειώσει αύξηση στις αποστολές της, της τάξεως του 10,5%.

Μικρότερη ήταν η αύξηση για την HP (6,1%), η οποία έπεσε στη δεύτερη θέση με αποστολές σχεδόν 13,6 εκατομμυρίων υπολογιστών και μερίδιο αγοράς 21,9%.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειώσουμε πως και σε επίπεδο Ομίλων η Lenovo με την κοινοπραξία που έχει σχηματίσει με τις Fujitsu και Development Bank of Japan Inc. κατέχει την πρώτη θέση

Ακολουθούν η Dell με μερίδιο 16,8% και αυξημένες αποστολές κατά περίπου ένα εκατομμύριο τεμάχια (αύξηση 9,5%), η Apple με 4,4 εκατ. αποστολές και άνοδο 3% και το Acer Group με άνοδο 3,1%.

Δοθείσης της ευκαιρίας σας παραθέτουμε και τον πίνακα της Gartner που αναφέρεται μόνο στις πωλήσεις εντός ΗΠΑ.

Να σημειώσουμε πως στις εκτιμήσεις της η Gartner περιλαμβάνει τα γνωστά μας desk-based PCs, τα notebook PCs και τα ultramobile premiums (όπως το Microsoft Surface), αλλά όχι συσκευές σαν τα Chromebooks ή τα iPads.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ