Σε περίπου 400.000 ανέρχεται ο αριθμός των επαγγελματιών που υποχρεούνται πλέον να διαθέτουν ηλεκτρονικά μέσα είσπραξης όπως το τερματικό POS, τη συσκευή που δέχεται χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Ο σχετικός νόμος εφαρμόζεται με κύριο στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής από τη μη έκδοση αποδείξεων. Οι επαγγελματίες αυτοί ανήκουν σε 85 διαφορετικά επαγγέλματα και – για όσους δεν το έχουν ήδη αντιληφθεί – η προθεσμία για την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών μέσων είσπραξης λήγει αύριο Πέμπτη 27 Ιουλίου.

Το μεγαλύτερο άγχος όσων επαγγελματιών δεν έχουν προμηθευτεί ακόμα τερματικό POS είναι αν θα προλάβουν να τρέξουν τη διαδικασία μέχρι αύριο και – κυρίως – αν οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή αριθμό τερματικών. Για κάποιο μη προφανή λόγο, ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί μέχρι τώρα με τα εναλλακτικά ηλεκτρονικά μέσα είσπραξης. Υπενθυμίζουμε, ότι ο νομοθέτης κάνει λόγο μόνο για τη δυνατότητα ψηφιακής πληρωμής με πλαστικό χρήμα, δεν επιβάλλεται η αναγκαστική χρήση των φυσικών τερματικών POS.

Και αυτό γιατί στην αγορά – διεθνή και ελληνική – υπάρχουν και άλλοι τρόποι πληρωμής με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, χωρίς τη χρήση του γνωστού τερματικού POS που οι περισσότεροι βλέπουμε στα καταστήματα. Δεν είναι τίποτα άλλο από ειδικές εφαρμογές (apps) που εγκαθίστανται σε smartphones και tablets των επαγγελματιών. Οι εφαρμογές αυτές έχουν μικρές απαιτήσεις όπως λογισμικό Android ή iOS και σύνδεση στο internet (μέσω δικτύου κινητής ή wi-fi) και ουσιαστικά μετατρέπουν το smartphone ή tablet που ήδη έχει ο επαγγελματίας σε ένα εικονικό τερματικό POS.

Εννοείται βέβαια ότι είναι απαραίτητη η ψηφιακή σύνδεση της εφαρμογής με τραπεζικό λογαριασμό του επαγγελματία σε ελληνική τράπεζα (φυσική ή ψηφιακή) ώστε να υπάρχει συγκεκριμένο και ελέγξιμο σημείο συλλογής των εισπράξεων. Τέτοιες εφαρμογές είναι διαθέσιμες στην ελληνική αγορά. Δεν τις αναφέρουμε ονομαστικά για να μη θεωρηθεί ότι, μέσω των άρθρων που δημοσιεύουμε, διαφημίζουμε υπογείως συγκεκριμένα προϊόντα ή/και υπηρεσίες. Είναι όμως πολύ εύκολο να τις εντοπίσουν οι επαγγελματίες που ενδιαφέρονται μέσω μίας απλής αναζήτησης στο internet.

ΣΧΟΛΙΑ