Δύο μόλις εβδομάδες μετά το πρόστιμο της Ευρωπαϊκής επιτροπής, ένα νέο σκάνδαλο αποκαλύπτεται με εμπλεκόμενη και πάλι τη Google. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Google χρηματοδότησε καθηγητές και ερευνητές του Stanford και άλλων κορυφαίων πανεπιστημίων για να διεξάγουν ακαδημαϊκές έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων ενίσχυαν τις προσπάθειες της εταιρείας να επηρεάσει την κοινή γνώμη και τις πολιτικές αποφάσεις.

H Google έχει χρηματοδοτήσει τα τελευταία δέκα χρόνια, άμεσα και έμμεσα, εκατοντάδες ερευνητικές εργασίες. Σύμφωνα πάντα με τη Wall Street Journal, έχουν πληρωθεί επιχορηγήσεις με ποσά που κυμαίνονται από $5.000 έως $400.000 ώστε κάποιοι από τους ακαδημαϊκούς να κοινοποιήσουν στη Google τα αποτελέσματα των ερευνών τους πριν τη δημοσίευσή τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ryan Calo, πρώην ερευνητή στο πανεπιστήμιο Stanford, που έλαβε επιχορήγηση $400.000 αλλά δεν τη δήλωσε επικαλούμενος την προστασία των προσωπικών του δεδομένων. Αργότερα, ο Calo υποστήριξε ότι τα χρήματα τα πήρε το πανεπιστήμιο και όχι ο ίδιος και παραδέχτηκε ότι μοιράστηκε σχετικά έγγραφα με τη Google πριν τη δημοσίευση της έρευνας.

Ο ρεπόρτερ της Wall Street Journal υποστηρίζει ότι η Google κοινοποιεί ερευνητικά έγγραφα σε κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και πληρώνει τα έξοδα ταξιδιών ακαδημαϊκών που συνεργάζονται με το προσωπικό του αμερικανικού Κογκρέσου. Ορισμένες από τις χρηματοδοτούμενες έρευνες χρησιμοποιήθηκαν για την αντίκρουση των κατηγοριών για μονοπωλιακές πολιτικές ενώπιον της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου το 2012. Η Google χρηματοδότησε από το 2009 και μετά περίπου 100 ερευνητικές εργασίες, ενώ άλλες 100 ή περισσότερες έρευνες χρηματοδοτήθηκαν από δεξαμενές σκέψης ή πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα προσκείμενα στη Google.

Οι παραπάνω αποκαλύψεις έρχονται στο φως σε μια εποχή που η Google προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα της και να υπερασπιστεί τη θέση της σε διάφορα πεδία μάχης. Οι δραστηριότητες της εταιρείας συνδέονται στενά με καυτά θέματα, από τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας μέχρι την ελευθερία της έκφρασης.

ΣΧΟΛΙΑ