Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα φέρονται να έχουν συγκεντρώσει σημαντικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Πρίγκιπας και μελλοντικός Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman έχει υποκλέψει τηλεφωνικές συνομιλίες του Jeff Bezos, ιδιοκτήτη των Amazon και Washington Post. Η υποκλοπή έγινε με την εγκατάσταση ειδικού λογισμικού στην πλατφόρμα του WhatsApp.

Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες Agnès Callamard και David Kaye, δήλωσαν μεταξύ άλλων

Οι πληροφορίες που έχουμε λάβει υποδηλώνουν την πιθανή συμμετοχή του Πρίγκιπα Mohammed bin Salman σε παρακολούθηση του Jeff Bezos, σε μια προσπάθεια να επηρεάσει, αν όχι να φιμώσει, τις αναφορές της Washington Post στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Η παρακολούθηση περιλαμβάνει και άλλους, τόσο ξένους όσο και υπηκόους της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι θεωρούνται εχθροί του Βασιλείου. Οι πληροφορίες αυτές επίσης συνδέονται με τη συνεχή αξιολόγηση των πληροφοριών σχετικά με την ανάμειξη του Πρίγκιπα στη δολοφονία του δημοσιογράφου Khashoggi το 2018.

Η παρακολούθηση των τηλεφώνων του Jeff Bezos και άλλων απαιτεί άμεση διερεύνηση από τις αμερικανικές και άλλες αρμόδιες αρχές, λόγω της πολυετούς, άμεσης και προσωπικής συμμετοχής του Πρίγκιπα Mohammed bin Salman σε προσπάθειες να στοχοποιηθούν υποτιθέμενοι εχθροί.

Η Σαουδική Αραβία υποτίθεται ότι διερεύνησε τη δολοφονία του Khashoggi και δίωξε αυτούς που θεωρούσε υπεύθυνους, ενώ ταυτόχρονα διεξήγαγε κρυφά μια τεράστια διαδικτυακή εκστρατεία εναντίον του Jeff Bezos και της Amazon, με κύριο στόχο τη Washington Post.

Ο Jeff Bezos (τρίτος από δεξιά) σε επιμνημόσυνη τελετή για τον Jamal Khashoggi, Κωνσταντινούπολη 2019, Getty Images

Οι δύο εμπειρογνώμονες, οι οποίοι διορίστηκαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, πρόσφατα έλαβαν γνώση μιας εγκληματολογικής ανάλυσης του iPhone του Jeff Bezos από το 2019, σύμφωνα με την οποία θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι το τηλέφωνό του είχε παραβιαστεί την 1η Μαΐου 2018 μέσω ενός αρχείου βίντεο MP4 που στάλθηκε από έναν λογαριασμό WhatsApp που χρησιμοποίησε προσωπικά ο Πρίγκιπας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman. Σύμφωνα με την ανάλυση, ο Πρίγκιπας και ο Jeff Bezos αντάλλαξαν αριθμούς τηλεφώνου ένα μήνα πριν από την εκτιμώμενη υποκλοπή. Η εγκληματολογική ανάλυση διαπίστωσε ότι μέσα σε λίγες ώρες από την παραλαβή του αρχείου MP4, ξεκίνησε μία άνευ προηγουμένου μαζική εξαγωγή δεδομένων από το τηλέφωνο του Jeff Bezos.

Η εγκληματολογική ανάλυση αξιολόγησε ότι η πιθανή υποκλοπή πραγματοποιήθηκε μέσω της χρήσης ενός λογισμικού τύπου spyware που εντοπίστηκε σε άλλες περιπτώσεις παρακολούθησης της Σαουδικής Αραβίας, όπως το κακόβουλο λογισμικό Pegasus-3 του Ομίλου NSO, ένα προϊόν που διαπιστώθηκε ότι έχει αγοραστεί και αναπτυχθεί από Σαουδάραβες αξιωματούχους. Αυτό επιβεβαιώνεται και από άλλες πληροφορίες και αποτελεί αντικείμενο αγωγής του WhatsApp εναντίον του NSO Group

ΣΧΟΛΙΑ