30.2 C
Athens
Τρίτη, 22 Σεπ 2020
ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ / APP Ποιες κατηγορίες εφαρμογών δεν θα τρέχουν από το φθινόπωρο...

Ποιες κατηγορίες εφαρμογών δεν θα τρέχουν από το φθινόπωρο στο Apple Watch και στους Mac

Δείτε πώς μπορείτε να εντοπίσετε τις 32μπιτες εφαρμογές στον υπολογιστή σας και οργανωθείτε από τώρα για την αντικατάστασή τους

-

Αλλαγές αναμένονται από το προσεχές φθινόπωρο στις εφαρμογές που θα “τρέχουν” στις συσκευές Apple Watch και Mac.

Apple Watch / watchOS

Στην πιο πρόσφατη beta του watchOS, 4.3.1, υπάρχει ένα νέο προειδοποιητικό μήνυμα, το οποίο και εμφανίζεται όταν ο χρήστης ανοίξει μία εφαρμογή που έχει “γραφτεί” για το watchOS 1 / WatchKit. Το μήνυμα αναφέρει πως η “χ” εφαρμογή πρέπει να αναβαθμιστεί γιατί αλλιώς δεν θα είναι προσβάσιμη σε μελλοντικές εκδόσεις του watchOS.

Κάτι που σημαίνει πως από το φθινόπωρο και την έλευση του watchOS 5 σταματά η υποστήριξη των εφαρμογών που έχουν γραφτεί μέσω του WatchKit.

Όταν πρωτο-κυκλοφόρησε το Apple Watch με το watchOS 1, το hardware ήταν εξαιρετικά αδύναμο και στην ουσία οι εφαρμογές λειτουργούσαν μέσω του iPhone. Το ρολόι απλά πρόβαλλε τα δεδομένα που “έφταναν” σε αυτό μέσω bluetooth. Πλέον, τα ρολόγια της Apple έχουν ικανοποιητική ταχύτητα και πολλαπλάσια επεξεργαστική ισχύ και έτσι η Apple μπορεί να βασιστεί στις εφαρμογές που λειτουργούν αυτόνομα στο ρολόι.

Η Apple είχε ανακοινώσει από το Νοέμβριο στους δημιουργούς την πρόθεσή της να “αφήσει” πίσω τις παλιές εφαρμογές του watchOS. Αν και πρόκειται για καλή είδηση, αναμένουμε να υπάρξουν και απώλειες, όπως στην περίπτωση του Instagram (αντί να δημιουργήσει μία νέα – αυτόνομη εφαρμογή, το κοινωνικό δίκτυο προτίμησε να αποσύρει το app από το watchOS).

Mac / macOS

Η Apple έχει από καιρό ενημερώσει τους developers του macOS πως από την 1η Ιουνίου του 2018 δεν θα δέχεται στο Mac App Store ενημερώσεις εφαρμογών που είναι 32μπιτες. Ήδη, από τον Ιανουάριο του 2018 η Apple δεν δέχεται στο Mac App Store νέες εφαρμογές που δεν υποστηρίζουν τα 64-bit.

Από σήμερα (Πέμπτη) το βράδυ (σύμφωνα με ρεπορτάζ του TechCrunch), οι χρήστες της έκδοσης 10.13.4 του macOS θα βλέπουν το ακόλουθο μήνυμα εάν προσπαθήσουν να ανοίξουν μία 32μπιτη εφαρμογή:

Οπότε, με βάση τις συνήθεις πρακτικές της Apple, στην επόμενη έκδοση του macOS πιθανότατα δεν θα υποστηρίζονται οι 32μπιτες εφαρμογές.

Πώς βρίσκουμε τις 32μπιτες εφαρμογές

Αν και στο Apple Watch τα πράγματα είναι πιο απλά επειδή τα apps δουλεύουν και στο iPhone, στο macOS είναι λίγο πιο πολύπλοκα και χρειάζονται προεργασία από μέρους μας. Καλό θα είναι να έχουμε την εικόνα των εφαρμογών που μελλοντικά δεν θα ανοίγουν, για να κάνουμε τα κουμάντα μας. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιείτε μία παλιά έκδοση του Photoshop και η δουλειά σας βασίζεται σε αυτό το λογισμικό, πρέπει να δείξετε προσοχή.

Ας δούμε λοιπόν, πώς μπορούμε να εντοπίσουμε τις 32μπιτες εφαρμογές σε έναν υπολογιστή Mac:

Μηλαράκι > Πληροφορίες για αυτό το Mac

Αναφορά Συστήματος

Στα αριστερά επιλέγουμε Εφαρμογές (στην ενότητα Λογισμικό) και στο δεξί πάνελ εμφανίζονται όλες οι εφαρμογές μας. Αν δεν είναι άμεσα ορατή η στήλη 64-bit (Intel), πλοηγηθείτε προς τα δεξιά για να την εντοπίσετε. Κάνοντας αριστερό κλικ στην ονομασία της στήλης οι εφαρμογές σορτάρονται (τακτοποιούνται) ως προς το “ναι” ή το “όχι”. Όλες οι εφαρμογές που έχουν την ένδειξη “όχι”, (πιθανότατα) δεν θα τρέχουν στην επόμενη έκδοση του macOS.

Ελπίζουμε πως κάποιες από αυτές τις εφαρμογές (π.χ. Cosmote TV Go) θα έχουν αναβαθμιστεί έως το φθινόπωρο. Ως προς τα παλαιά apps όμως, δεν είμαστε αισιόδοξοι.

Τώρα, γνωρίζετε ποιες εφαρμογές σας δεν θα “τρέχουν” στο macOS 10.14. Αν πρόκειται για apps που δεν είναι παλιά, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στους developers για να ενημερωθείτε για τις προθέσεις τους και να κάνετε τον προγραμματισμό σας.

 

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Έξυπνα γυαλιά: Facebook και Ray-Ban ενώνουν τις δυνάμεις τους

Άλλοι δύο κολοσσοί ανακοίνωσαν την ένταξή τους στη βιομηχανία των έξυπνων γυαλιών. Το βράδυ της Τετάρτης στο Facebook Connect, το ετήσιο συνέδριο του Facebook,...

Time Flies.

Το ετήσιο φθινοπωρινό ραντεβού της Apple με τους πιστούς καταναλωτές της, αυτό που περιμένουν κάθε χρόνο με αγωνία όλοι όσοι αυτοπροσδιορίζονται σαν μέλη της...

Ηλεκτρική κάψουλα διαλογισμού για ανώτερα επίπεδα συνειδητότητας

Μπορεί τα τεχνολογικά επιτεύγματα να έχουν διευκολύνει απίστευτα την καθημερινότητα και τη ζωή του ανθρώπινου είδους αλλά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά νεο-χίπι και...

Το TikTok παραδέχεται ότι λογοκρίνει ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο

Στα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αποκαλύπτεται - μεταξύ άλλων - ότι το κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok...

Lucid, ο εξολοθρευτής της Tesla

Ιδρύθηκε το 2007 με το όνομα Atieva και σκοπό να σχεδιάζει και να παράγει μπαταρίες και συστήματα μετάδοσης κίνησης για κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το...

IFA 2020: οι καλύτερες παρουσίες

Το σημαντικότερο ραντεβού του τεχνολογικού κόσμου της Ευρώπης, η διεθνής έκθεση IFA (Internationale Funkausstellung Berlin), δόθηκε για μία ακόμη χρονιά στο Βερολίνο. Κατασκευαστές προϊόντων...

Σχετικάάρθρα