⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτάΓνωρίζουμε όλοι πως η Ελλάδα είναι μία πολύ “δύσκολη” (sic) χώρα για το επιχειρείν. Όντως, οι φόροι και το κόστος της γραφειοκρατίας “προσθέτουν” στους επιχειρηματίες ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα, σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει στις προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες (και όχι μόνο).
Βέβαια, οι διαφορές που εντοπίζονται κατά καιρούς στις επίσημες τιμές στα προϊόντα της Apple στη χώρα μας, είναι συνήθως πολύ υψηλότερες από τις διαφορές που προκύπτουν από τη μεγαλύτερη φορολογία. Και οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι πολύ κατώτερες. Σε μερικές περιπτώσεις δε, κάτω του μετρίου.
Ευτυχώς, η πλειοψηφία των επιχειρηματιών της ανεξάρτητης αγοράς φροντίζει να απολαμβάνουν οι καταναλωτές τιμές εφάμιλλες αυτών των Ευρωπαϊκών χωρών, σε πολλές περιπτώσεις δε, και καλύτερες. Όλα αυτά βέβαια, από τη “μέση του κύκλου” ενός προϊόντος και μετά, καθώς οι τιμές μειώνονται παράλληλα με την αύξηση της διαθεσιμότητας.
Το πρόβλημα της τιμολόγησης στην Ελλάδα είναι γνωστό και αυτή η κολόνια κρατάει πολλά χρόνια, από εποχές Rainbow (κι όμως, υπήρξε περίοδος όπου η “αντιπροσώπευση” στην Ελλάδα ήταν ακόμα χειρότερη). Εντελώς θεωρητικά, με καλή θέληση, μπορούμε σε κάποιο βαθμό να δεχτούμε τις τιμολογήσεις της Info Quest. Υπάρχουν όμως πρακτικές που απλά, δεν μπορούμε να τις δεχτούμε.
Ένα τρανό παράδειγμα αποτελεί η τιμολόγηση του iPhone X στην Ελλάδα. Όλοι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και υποψήφιοι αγοραστές της συσκευής γνωρίζουν και το κόστος αγοράς της. Στη χώρα μας, ακόμα και μετά τη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας των προ-παραγγελιών, κρίνεται από τους υπεύθυνους του επίσημου διανομέα πως αυτή η πληροφορία δεν αφορά τους καταναλωτές ή πως πρέπει να κρατείται μυστική, ως επτασφράγιστο μυστικό.
Πιο απλά, στην Ελλάδα του 2017, θεωρείται “νορμάλ” ο καταναλωτής να μαθαίνει την τιμή του προϊόντος που τον ενδιαφέρει μετά το “άνοιγμα” των προ-παραγγελιών. Αν θέλει να προλάβει να πάρει στα χέρια του την πολυπόθητη συσκευή, θα πρέπει να θέσει παραγγελία τα πρώτα δευτερόλεπτα της διαδικασίας των προ-παραγγελιών, έχοντας πάρει την απόφαση ως προς το οικονομικό σκέλος στο …περίπου. Αλήθεια, τις έννοιες “προγραμματισμός” και “προϋπολογισμός” τις γνωρίζουν εκεί στην Info Quest;
Σαφώς και τις γνωρίζουν. Απαγορευτικό από την Apple για τη δημοσιοποίηση των τιμών δεν υπάρχει, οι τιμές έχουν οριστεί και έχουν ενημερωθεί όλοι οι επίσημοι συνεργάτες, άρα, με απλά μαθηματικά, δεν μας σέβονται.