Οι έξυπνες συσκευές μας έχουν κατακλύσει. Οικιακά προϊόντα αυτοματισμού, φορετές συσκευές καταγραφής άθλησης, συναγερμοί, κάμερες, τα πάντα πλέον κυκλοφορούν και σε smart εκδόσεις.

Ασφαλώς όλοι θέλουμε να επωφεληθούμε από τις ευκολίες που μας προσφέρει η τεχνολογία αλλά στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον είναι δύσκολο να επενδύσουμε μεγάλα ποσά σε έξυπνες συσκευές.

Η σημερινή μας δοκιμή αφορά όμως μία ζυγαριά, τη Mi Scale της Xiaomi, την οποία μπορούμε να αποκτήσουμε εύκολα, σχεδόν όλοι. Την αγοράσαμε στα 29,79€ από ελληνικό κατάστημα, ενώ κυκλοφορεί και η νεότερη έκδοση Mi Scale v.2 περίπου στα 45€.

Βασικά χαρακτηριστικά

 • Διαστάσεις: 30εκ. x 30εκ x 2,82εκ.
 • Βάρος 1,9 κιλά
 • Χρώμα: Λευκό
 • Υλικό πρόσοψης: Επισκληρυμένο γυαλί
 • Εύρος βάρους: 5kg – 150kg
 • Μετράει βάρος και υπολογίζει Δείκτη Μάζας Σώματος
 • Ακρίβεια ένδειξης: 50gr
 • Περιθώρια σφάλματος: 5kg – 50kg: μέγιστο 0.1kg / 50kg – 100kg: μέγιστο 0.2kg
 • Συμβατότητα με Android (Mi Fit / Google Fit) και iOS (Mi Fit / Υγεία) συσκευές
 • Η μεταφορά της πληροφορίας γίνεται μέσω bluetooth (4.0)
 • Οθόνη γραφικών LED (161 φώτα LED με αισθητήρα φωτός / αυτόματη φωτεινότητα)

Συσκευασία

Η συσκευασία είναι όσο πιο απλή γίνεται. Δηλαδή, περιέχει τη ζυγαριά και τις οδηγίες χρήσης. Εμείς, αγοράσαμε τη ζυγαριά από την ανεξάρτητη αγορά και οι οδηγίες ήταν μόνο στα Κινέζικα. Μη σας αγχώνει αυτό, η διαδικασία είναι πολύ εύκολη.

Θα χρειαστείτε τέσσερις ΑΑ μπαταρίες (αν και ο retailer ανέφερε στις πληροφορίες του προϊόντος πως συμπεριλαμβάνονται στη συσκευασία, αυτό τελικά δεν ισχύει).

Με το που τοποθετήσουμε τις μπαταρίες η ζυγαριά ενεργοποιείται.

η διάρκεια ζωής των μπαταριών σύμφωνα με την Xiaomi κυμαίνεται περίπου στο ένα έτος

Ζευγοποίηση – Pairing

Το επόμενό μας βήμα είναι να ανοίξουμε από την iOS ή Android συσκευή μας την εφαρμογή Mi Fit για να ζευγοποιήσουμε τις συσκευές (smartphone με ζυγαριά).

Η εφαρμογή δεν έχει Ελληνικό περιβάλλον χρήσης. Όμως η χρήση της είναι υποχρεωτική μόνο την πρώτη φορά.

Εάν δεν έχουμε ήδη λογαριασμό Mi account θα μας ζητηθεί να δημιουργήσουμε. Ερωτώμαστε και για το ύψος μας προκειμένου να υπολογίζεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος. Στη συνέχεια μας ζητείται να ανέβουμε στη ζυγαριά για το πρώτο ζύγισμα και την ολοκλήρωση της ζευγοποίησης (pairing).

Εκχώρηση «αδειών»

Η εφαρμογή θα «ζητήσει άδειες» για την ανάγνωση και εγγραφή δεδομένων στην εφαρμογή Υγεία της Apple ή στο Google Fit. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο εάν δεν θέλουμε να ασχοληθούμε πάλι με το app της Xiaomi και θέλουμε απλά όποτε ζυγιζόμαστε να ενημερώνεται το smartphone μας.

Στο παράδειγμά μας, δώσαμε στο app δικαιώματα εγγραφής δεδομένων για το βάρος και τον ΔΜΣ.

Με το που ζυγιζόμαστε, η ζυγαριά ενημερώνει μέσω bluetooth το Mi Fit app και αυτό με τη σειρά του (χωρίς να ανοίξουμε την εφαρμογή) την εφαρμογή Υγεία ή το Google Fit.

Εάν δεν εμφανιστούν αυτόματα τα πλαίσια διαλόγου που αφορούν τα «δικαιώματα» της εφαρμογής, ανοίξτε την εφαρμογή Υγεία ή το Google Fit και κατευθυνθείτε στις «Πηγές» προκειμένου να εκχωρήσετε δικαιώματα εγγραφών. Με αυτά τα δικαιώματα ενεργοποιημένα θα ενημερώνονται στον Google / Apple λογαριασμό Υγείας τα στοιχεία του βάρους και του ΔΜΣ αυτόματα.

Η γνώμη μας

Πρώτη χρήση

Από τη στιγμή που παραλάβαμε τη ζυγαριά έως να ζυγιστούμε και να αποθηκευθούν τα δεδομένα στο κινητό μας πέρασαν το πολύ 5 λεπτά. Η διαδικασία είναι πανεύκολη.

Design

Μας άρεσε πάρα πολύ το απλό design της ζυγαριάς. Μπορεί να «σταθεί» διακριτικά σε κάθε χώρο.

Λογισμικό

Το Mi Fit app της Xiaomi έχει τα θεματάκια του, αλλά τα βασικά τα κάνει καλά.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως υπάρχει μία λειτουργία την οποία δεν ήμασταν σε θέση να δοκιμάσουμε. Μέσα από την εφαρμογή μπορείτε να δημιουργήσετε και άλλα προφίλ. Μετά από τα κλασικά ερωτήματα (ηλικία, ύψος κλπ) ο νέος χρήστης ζυγίζεται και στο εξής η ζυγαριά θα τον αναγνωρίζει αυτόματα κάθε φορά που ζυγίζεται. Δεν ξέρουμε εάν η συγκεκριμένη λειτουργία «δουλεύει» σωστά, αλλά η Xiaomi υποστηρίζει πως η ζυγαριά θα αναγνωρίζει όλα τα μέλη της οικογένειάς σας και θα κάνει τις εγγραφές στα σωστά προφίλ.

Μετρήσεις

Η ζυγαριά μετράει το βάρος και υπολογίζει το Δείκτη Μάζας Σώματος. Σας συνιστούμε να «παίρνετε στα σοβαρά» μόνο τη μέτρηση του βάρους καθώς πιστεύουμε πως με τα στοιχεία της ηλικίας, του φύλου, του ύψους και του βάρους δεν μπορεί να υπάρξει αξιόπιστος υπολογισμός του ΔΜΣ.

Ως προς τη μέτρηση του βάρους, εντοπίσαμε κάτι που είναι πιθανό σε κάποιους να μην αρέσει. Αλλάζοντας λίγο τη στάση του σώματός μας τη στιγμή που ζυγιζόμαστε, το αποτέλεσμα της μέτρησης αλλάζει κατά πολύ. Αυτό συμβαίνει και στις άλλες ζυγαριές, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Φροντίστε κάθε φορά που ζυγίζεστε να έχετε ακριβώς την ίδια στάση σώματος.

Εμπειρία καθημερινής χρήσης

Εμείς επιλέξαμε μετά το αρχικό σετάρισμα να μην ασχοληθούμε άλλο με την εφαρμογή της Xiaomi. Απλά ζυγιζόμαστε προσέχοντας να είναι το κινητό κοντά και να έχουμε κάθε φορά την ίδια στάση σώματος, έως να αρχίσει να αναβοσβήνει η ένδειξη του βάρους και τα υπόλοιπα γίνονται αυτόματα. «Λειτουργεί» εύκολα και σωστά, κάθε φορά.

Δυστυχώς δεν είχαμε την ευκαιρία να τσεκάρουμε την αναγνώριση διαφορετικών ατόμων. Όμως, τα βασικά, η ζυγαριά Xiaomi Mi Scale τα κάνει πολύ καλά και αξίζει και με το παραπάνω τα χρήματά της.

Design: 9/10

Λογισμικό: 7/10

Value for money (τι παίρνουμε για τα χρήματα που πληρώνουμε): 10/10

Μετρήσεις: 8/10 (δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε την ακρίβεια των μετρήσεων, δεν δίνουμε υψηλότερο βαθμό γιατί πρέπει κάθε φορά να έχουμε την ίδια στάση σώματος με μεγαλύτερη «αυστηρότητα» σε σύγκριση με τις άλλες ζυγαριές)

Συνολικά: 8,5

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ