28.3 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Παρουσίαση Apple TV 4K: δεν προτείνουμε την αγορά του

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 5 λεπτά

Εισαγωγή

Δοκιμάσαμε το νέο Apple TV 4K εντατικά επί 2,5 μήνες. Καθυστερήσαμε το review μας καθώς στην πραγματικότητα οι δοκιμές μας ξεκίνησαν από την κυκλοφορία του tvOS 11.2 και μετά. Εάν έπρεπε να βαθμολογήσουμε τη συσκευή πριν το tvOS 11.2 η βαθμολογία μας θα ήταν σίγουρα κάτω του 5/10, θα εξηγήσουμε στη συνέχεια τους λόγους.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή:

Συσκευασία – Χαρακτηριστικά

Στην – ως συνήθως – προσεγμένη συσκευασία συναντάμε:

  • Apple TV 4K
  • Apple TV Remote
  • Καλώδιο τροφοδοσίας
  • Καλώδιο Lightning σε USB (για τη φόρτιση του Remote)
  • Έντυπα οδηγιών

Μια “μικρή”, αλλά σημαντική αλλαγή είναι ο “ανάγλυφος κύκλος»” γύρω από το κουμπί Menu. Πλέον, μπορούμε απλά με την ψηλάφηση του Remote να κρατάμε το χειριστήριο σωστά. “Λειτουργεί” και λύνει το πρόβλημα που υπήρχε με το remote του Apple TV 4.

Η συσκευή κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις αποθηκευτικού χώρου, στα 32GB και στα 64GB.

Πλέον, έχει αφαιρεθεί η ψηφιακή έξοδος ήχου που υπήρχε στην προηγούμενη έκδοση.

Υποστηρίζονται τα πρωτόκολλα Dolby Vision και HDR10, ενώ η Apple έχει υποσχεθεί τη μελλοντική υποστήριξη του προτύπου Dolby Atmos.

Ο επεξεργαστής είναι ο A10X Fusion με αρχιτεκτονική 64 bit και η μνήμη RAM είναι στα 3GB.

Αντιστοίχιση ρυθμού καρέ / δυναμικού εύρους – tvOS 11.2

Ευτυχώς με την κυκλοφορία του tvOS 11.2 η Apple πρόσθεσε δύο πολύ «σοβαρές» επιλογές, την αντιστοίχιση δηλαδή του ρυθμού καρέ και του δυναμικού εύρους του σήματος video. Πριν την ενημέρωση αυτή, το Apple TV 4K μετέτρεπε ένα video που δεν ήταν HDR σε HDR (εφόσον έχουμε επιλέξει μορφή video HDR στις ρυθμίσεις), αλλά και το ρυθμό καρέ σε αυτόν που έχουμε επιλέξει.

Πλέον, έχουμε την επιλογή τα videos να αναπαράγονται με βάση τον πραγματικό ρυθμό καρέ και το πραγματικό τους δυναμικό εύρος.

Γιατί όμως αυτό είναι σημαντικό: η “μετατροπή” των videos στο φορμά εικόνας που έχουμε επιλέξει για το περιβάλλον χρήσης του Apple TV, δεν ήταν καλή. Ειδικά οι φαν του κινηματογράφου ήταν εύκολο να εντοπίσουν κάποια χαμένα frames κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής.

Οι συγκεκριμένες επιλογές όμως έχουν ένα “κόστος”: κάθε φορά που εισερχόμαστε σε λειτουργία αναπαραγωγής video ή “βγαίνουμε” από αυτή, η οθόνη μαυρίζει για 1-2 δευτερόλεπτα. Το πρόβλημα αυτό αναμένεται να επιδιορθωθεί με την επίσημη κυκλοφορία του προτύπου HDMI 2.1, δεν γνωρίζουμε όμως ακόμα με σιγουριά εάν η υποστήριξη του προτύπου αυτού είναι εφικτή μέσω αναβάθμισης λογισμικού.

Όμως, η Apple δεν έκανε “ολόκληρη τη δουλειά”. Απέφυγε να προσθέσει και την επιλογή της αντιστοίχισης της ανάλυσης της εικόνας. Δηλαδή, είτε βλέπουμε video 4K, είτε Full HD, είτε 480p, η εικόνα μετατρέπεται σε 4K. Όταν πρόκειται για HD video (720p ή 1080p) το αποτέλεσμα είναι καλό. Όταν όμως παρακολουθούμε ένα 480p video στο YouTube, το αποτέλεσμα είναι άθλιο και οι λύσεις είναι δύο:

  1. Η χειροκίνητη αλλαγή της ανάλυσης από τις Ρυθμίσεις της συσκευής
  2. Η θέαση του video από το YouTube app της τηλεόρασής μας

Επίσης, με τη μη ύπαρξη της επιλογής αντιστοίχισης της ανάλυσης του video, στην πράξη αχρηστεύεται το upscaling των σύγχρονων τηλεοράσεων, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις είναι εξαιρετικό. Εάν έχετε μία καλή τηλεόραση με καλό upscaling, θα μπορείτε να το «χαρείτε» μόνο εάν αλλάζετε την ανάλυση του Apple TV πριν την αναπαραγωγή ενός video, στην original ανάλυσή του.

Ποιότητα εικόνας – Video

Είτε βλέπετε Netflix (4K, HD), είτε μέσω Plex (4K, HD), είτε YouTube (HD), η εικόνα πλέον (μετά το tvOS 11.2) είναι πολύ καλή. Με το 4K θα έχετε επίσης την ευκαιρία να δείτε τις φωτογραφίες σας με αισθητά καλύτερη εικόνα / ανάλυση.

Η εικόνα του Apple TV είναι εξαιρετική και η συσκευή μπορεί πλέον να βρίσκεται στο επίκεντρο του οικιακού μας κινηματογράφου.

Όλα αυτά όμως, με δύο υποχωρήσεις:

  1. Δεν υπάρχει η δυνατότητα της 4K θέασης στο YouTube, καθώς δεν υποστηρίζεται το VP9 codec της Google.
  2. Η εικόνα δεν είναι καλή στα χαμηλής ανάλυσης videos που βλέπουμε στο YouTube.

Αν και δεν το θεωρούμε σημαντικό, σημειώστε πως τα Aerial screen savers της Apple σε 4K, “τα σπάνε”.

Παιχνίδια – Λογισμικό

Οι εφαρμογές (πλην του YouTube) αναπαραγωγής video έχουν αναβαθμιστεί για την υποστήριξη της 4K ανάλυσης. Ως “player”, το Apple TV 4K είναι εξαιρετικό.

Όμως, δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους οι τίτλοι που θα εκμεταλλεύονται τον ισχυρό επεξεργαστή και τη νέα ανάλυση του Apple TV 4K. Εάν έχετε το Apple TV 4 δεν θα «ζηλέψετε» κανένα παιχνίδι του νέου Apple TV.

Και οι προοπτικές, δεν είναι καλές. Ενώ το Android TV αναπτύσσεται συνεχώς, η Apple δυσκολεύεται να πείσει τους developers να δημιουργήσουν παιχνίδια ‘αιχμής” για το Apple TV 4K. Καλοί τίτλοι υπάρχουν, αλλά «παίζουν» μια χαρά και στο Apple TV 4.

Η γνώμη μας

Εάν έχετε το Apple TV 4 δεν υπάρχει κανένας λόγος να προβείτε στην αγορά του Apple TV 4K. Εφόσον έχετε τηλεόραση 4K, μπορείτε ήδη να δείτε Netflix, Amazon, Plex και YouTube videos σε 4Κ. Η μόνη διαφορά είναι στο user interface του Netflix, όπου στο Apple TV είναι καλύτερο. Παιχνίδια που να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του Α10Χ προς το παρόν, δεν υπάρχουν. Σας προτείνουμε λοιπόν να μείνετε με το Apple TV 4 ή να κάνετε χρήση των smart χαρακτηριστικών της TV σας.

Όσοι ψάχνετε για κάποιον multimedia player, θα βρείτε καλά Android TV 4K boxes σε καλή τιμή, τα οποία και θα μπορούν να κάνουν αναπαραγωγή 4K video στο YouTube, αλλά και θα μπορείτε να εγκαταστήσετε το Kodi ή το Spotify σε αυτά.

Το Apple TV 4K το προτείνουμε μόνο σε όσους θέλουν να περάσουν στην εμπειρία 4K, μόνο με υλικό της Apple και χρησιμοποιούν πλήρως το οικοσύστημα της εταιρείας. Εάν είστε διατεθειμένοι να καταβάλετε ένα σεβαστό ποσό (190€ σήμερα στην ανεξάρτητη αγορά η συσκευή των 32GB) και να στήσετε ένα οικιακό σύστημα κινηματογράφου, το Apple TV 4K θα μπορέσει να αντεπεξέλθει ως το επίκεντρο. Είναι μια εξαιρετική συσκευή, που θα χαρείτε να χρησιμοποιείτε. Όμως, στα 4K ή στα πολύ χαμηλής ανάλυσης YouTube videos θα χρειαστεί να χρησιμοποιείτε το YouTube app της τηλεόρασής σας.

Design: 9/10

Δυνατότητες: 7/10 (δεν υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης εξωτερικού δίσκου, δεν υπάρχει η δυνατότητα σωστής και μόνιμης εγκατάστασης του Kodi, δεν υπάρχει υποστήριξη YouTube 4K, δεν υπάρχει υποστήριξη για το Spotify)

Ποιότητα εικόνας / video: 9/10 (λόγω «υποχρεωτικού» upscaling στην ανάλυση, αλλιώς θα ήταν 10/10)

Τιμή ως προς τελικό προϊόν: 4/10

Λογισμικό: 7/10 (εξαιρετικό tvOS, λίγοι καλοί τίτλοι που να δικαιολογούν την αγορά της συσκευής, ειδικά εάν έχετε το Apple TV 4)

Γενική βαθμολογία: 7,3/10

Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο review. Αντί να αφιερώσουμε χρόνο στα «τυπικά», αποφασίσαμε το review αυτό να εστιάζει στην καθημερινή χρήση της συσκευής. Στόχος μας είναι εφόσον προβείτε στην αγορά της συσκευής να “ξέρετε τι αγοράζετε” και να γνωρίζετε τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της υπό πραγματικές συνθήκες χρήσης.

Τονίζουμε και πάλι πως εάν δεν είστε Apple fans ή εάν έχετε ήδη το Apple TV 4, η αγορά του Apple TV 4K, δεν προτείνεται.

Kostthem
Kostthem
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ