35.3 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Παρουσίαση: Apple HomePod

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 5 λεπτά

Εισαγωγή

Η μάχη των οικοσυστημάτων συνεχίζεται πλέον και στο πεδίο των έξυπνων ηχείων. Η Apple με το HomePod μπήκε καθυστερημένα στη συγκεκριμένη αγορά, καθώς η Google και η Amazon έχουν παρουσιάσει από καιρό τις προτάσεις τους, οι οποίες επιτυγχάνουν και καλές πωλήσεις.

Σε ποιους απευθύνεται το HomePod

Το HomePod απευθύνεται αποκλειστικά στους κατόχους έστω και μίας iOS συσκευής της Apple και στους συνδρομητές του Apple Music, καθώς μπορεί να αναπαράγει τραγούδια από το Apple Music, ή από εξωτερικές πηγές, αποκλειστικά μέσω του πρωτοκόλλου επικοινωνίας AirPlay.

Προσοχή, αυτή τη στιγμή, ακόμα και αν έχετε συνδρομή στο Apple Music μέσω μίας Android συσκευής, δεν θα είστε σε θέση να πραγματοποιήσετε την αρχική διαμόρφωση του HomePod. Χρειάζεστε ένα iPhone, ένα iPad ή ένα iPod Touch που να «τρέχουν» την πιο πρόσφατη έκδοση του iOS.

Αν λοιπόν δεν διαθέτετε κάποια iOS συσκευή, το HomePod στην ουσία για εσάς θα είναι «άχρηστο».

Σας λέμε λοιπόν πως η αγορά του από μη χρήστες συσκευών της Apple είναι αχρείαστη και συνεχίζουμε την παρουσίασή μας έχοντας περισσότερο στο νου μας τον Apple χρήστη.

Συσκευασία

Τυπική συσκευασία Apple, λιτή κι απέριττη. Εντός της συσκευασίας συναντάμε το ηχείο με το καλώδιό του (δύο μέτρα) και ένα βιβλιαράκι οδηγιών (που δεν ανοίξαμε).

Design

Το HomePod είναι μικρό, πανέμορφο και βαρύ ως προς το μέγεθός του. Η οθόνη του όμως «πιάνει σκόνη» αμέσως.Ως «αντικείμενο» του σαλονιού σας, θα το χαρείτε. Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από την Apple από ένα πανέμορφο προϊόν.

Αρχική διαμόρφωση (…do it like Airpods)

Αρχική διαμόρφωση …the Apple way.

Συνδέουμε το ηχείο στη πρίζα, περιμένουμε 10-15 δευτερόλεπτα και αμέσως στο iPhone μας εμφανίζεται η σχετική ειδοποίηση.

Αφού επιλέξουμε Διαμόρφωση, καλούμαστε να ορίσουμε την «τοποθεσία» του HomePod.

Αποδεχόμαστε τα Προσωπικά αιτήματα… (ισχύει μόνο για όσο το iPhone μας βρίσκεται εντός της εμβέλειας του ίδιου Wi-Fi).

Συμφωνούμε με τους όρους χρήσης…

Επιλέγουμε τη μεταφορά των ρυθμίσεών μας….

Ακολουθεί μία «οθόνη» που μας ενημερώνει πως γίνεται η διαμόρφωση του HomePod, η οποία και διαρκεί περίπου 20 δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά, εμφανίζεται η σχετική επιβεβαίωση της ολοκλήρωσης της διαμόρφωσης του HomePod.

«Οικειότητα»

Είναι πραγματικά πολύ βολικό να ενεργοποιούμε ένα αξεσουάρ και αυτό αμέσως να μας «γνωρίζει». Εάν χρησιμοποιείτε το iTunes και το Apple Music για καιρό, ο ψηφιακός βοηθός της Apple σας γνωρίζει ήδη. Ξέρει τα αγαπημένα σας τραγούδια και μπορεί να δημιουργήσει λίστες με αυτά.

Συνεργασία με τις άλλες Apple συσκευές μας

Φυσικά, χωρίς να κάνουμε τίποτα απολύτως πέρα από την αρχική διαμόρφωση που μόλις είδαμε, όλες οι Apple συσκευές μας «γνωρίζονται» ήδη με το HomePod.

Ήχος

Δεν ανήκω στην κατηγορία των audiophiles. Μου αρέσει η μουσική, ακούω συνέχεια, αλλά το μέγιστο ποσό που έχω πληρώσει για ηχεία μέχρι στιγμής δεν ξεπερνάει τα 300€. Συγχωρέστε με λοιπόν, αλλά δεν μπορώ να σας μιλήσω για τον ήχο του ως ειδικός, γιατί δεν είμαι. Πιστεύω όμως πως μπορώ να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις του μέσου χρήστη.

Το HomePod βγάζει εξαιρετικό ήχο. Καθαρός, διαυγής (ειδικά αν σκεφτούμε πως αναπαράγει συμπιεσμένο αρχείο μουσικής) και δυνατός. Το δε μπάσο του είναι δυνατό, χωρίς να παραμορφώνεται ο ήχος.

Ο ήχος γεμίζει ομοιόμορφα το χώρο, όπου και αν το τοποθετήσετε.

Όμως, ένα HomePod δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα ζεύγος καλών ηχείων. Η Apple σύντομα θα διαθέσει το χαρακτηριστικό AirPlay 2, με το οποίο θα ενεργοποιείται το Multi-room audio και το stereo pairing. Τότε, αν βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη και για δεύτερο HomePod, θα μπορείτε να αντικαταστήσετε το καλό σετ ηχείων που διαθέτετε.

Πιο απλά, «για ένα ηχείο, παίζει εξαιρετικά». Για αντικατάσταση του Hi-Fi σας, θα χρειαστείτε και δεύτερο.

Siri

Ο ψηφιακός βοηθός της Apple, στα καλύτερά του. Αν και δεν μπορεί να διαβάζει τα μηνύματά μας που περιέχουν ελληνικούς χαρακτήρες, θα τον απολαύσετε. Όπου και αν βρίσκεστε, όσο δυνατά και αν παίζει η μουσική, μιλήστε του με νορμάλ ένταση φωνής και θα σας ακούσει.

Βρήκε πολύ γρήγορα τα τραγούδια που του ζητήσαμε, μας ενημέρωσε για την εξωτερική θερμοκρασία αλλά και για τη θερμοκρασία του σπιτιού μας (HomeKit αξεσουάρ – θερμόμετρο), αλλά έθεσε και χρονοδιακόπτη / ειδοποίηση κατόπιν παραγγελίας μας.

Έχουμε όμως ένα παράπονο από την Apple. Επειδή «είσαι η Apple», θα έπρεπε να έχεις σκεφτεί να μην ενεργοποιείται και το Siri του iPhone ταυτόχρονα. Εάν το iPhone σας είναι κοντά σας τη στιγμή που δίνετε εντολές, θα «τις ακούει» και αυτό.

Εφαρμογή «Οικία»

Κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις του HomePod είναι διαθέσιμες μέσω της εφαρμογής Οικία. Επίσης, μέσα από την εφαρμογή μπορούμε να προβούμε σε reset της συσκευής.

Οθόνη αφής

Όταν το ηχείο είναι σε χρήση είναι ορατές οι επιλογές της μείωσης και της αύξησης της έντασης. Ένα απλό πάτημα θεωρείται ως play / pause. Με διπλό πάτημα προχωράμε στο επόμενο τραγούδι, ενώ με τριπλό ακούγεται το προηγούμενο.

Ένα γραφικό / κυματομορφή μας δείχνει πως ο ψηφιακός βοηθός «ακούει».

Τιμή – διαθεσιμότητα

Το HomePod δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα στη χώρα μας. Το εντοπίσαμε στην ανεξάρτητη αγορά στην τιμή των 420€ με άμεση παράδοση. Αυτή την τιμή αναμένουμε να έχει και επίσημα όταν θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας, ενώ λίγους μήνες μετά αυτή θα προσεγγίσει τα 370-380€.

Η γνώμη μας

Πρόκειται για ένα ακόμα εξαιρετικό προϊόν της Apple, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά στους χρήστες του οικοσυστήματός της. Εάν για εσάς το κόστος απόκτησής του δεν αποτελεί πρόβλημα, θα το ευχαριστηθείτε. Εφόσον όμως θέλετε να γίνει η κύρια πηγή της ακρόασης μουσικής στο σπίτι σας, θα χρειαστεί να αγοράσετε και δεύτερο. Το AirPlay 2 λογικά η Apple θα το έχει ενεργοποιήσει το πολύ έως τα τέλη του Μάρτη.

Ως «μονό» ηχείο, εκτιμάμε πως δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο ήχο, ειδικά αν συνυπολογίσουμε το μέγεθός του.

Αν σας αρέσει πραγματικά να ακούτε μουσική και «είστε εντός» του οικοσυστήματος της Apple, θα το λατρέψετε.

Kostthem
Kostthem
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ