Η πρώτη, στα παγκόσμια χρονικά, παράνομη εκτόξευση εμπορικού δορυφόρου είναι γεγονός και μάλιστα δεν πρόκειται για ένα δορυφόρο αλλά για ταυτόχρονη εκτόξευση τεσσάρων. Οι δορυφόροι σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν (άγνωστο πότε και που) από την αμερικανική νεοφυή επιχείρηση Swarm Technologies που εδρεύει στη Silicon Valley και βρίσκεται ακόμη σε “λειτουργία απόκρυψης”, δεν δημοσιοποιεί δηλαδή σχεδόν κανένα στοιχείο για τη δραστηριότητά της.

Οι SpaceBee 1, 2, 3 και 4 της Swarm Technologies είναι μικροσκοπικοί δορυφόροι επικοινωνιών, στο μέγεθος ενός τόμου, λειτουργούν αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια και εξυπηρετούν την κρυπτογραφημένη αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ συστημάτων του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT). Εκτοξεύτηκαν από την ανατολική Ινδία στις 12 Ιανουαρίου 2018 με την αποστολή PSLV-C40, μαζί με ένα Ινδικό γεωγραφικό δορυφόρο και μερικές δεκάδες άλλους από διάφορες χώρες και μπήκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη την ίδια μέρα.

Το πρόβλημα είναι ότι η σχετική αίτηση για χορήγηση άδειας εκτόξευσης και τροχιάς των SpaceBee που είχε καταθέσει η Swarm Technologies απορρίφθηκε το Δεκέμβριο του 2017 από την Αμερικανική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών για λόγους που σχετίζονται με την ασφάλεια στο διαστημικό χώρο. Η Επιτροπή θεωρεί ότι το μικρό μέγεθος αυτών των δορυφόρων τους κάνει μη ανιχνεύσιμους από τα συστήματα εντοπισμού και παρακολούθησης, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των διαστημικών πτήσεων.

Τα σχέδια της Swarm Technologies περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και άλλων παρόμοιων δορυφόρων ώστε να εξασφαλιστεί με πολύ χαμηλό κόστος η επικοινωνία μεταξύ των συστημάτων του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT), σε περιοχές που δεν υπάρχει επαρκής επίγεια κάλυψη Internet, όπως οι αγροτικές περιοχές, οι έρημοι και η θάλασσα.

Η Swarm Technologies ιδρύθηκε από την Καναδή Sara Spangelo, πρώην στέλεχος της NASA και της Google και τον Αμερικανό Benjamin Longmier ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια ήταν ακαδημαϊκός και είχε ιδρύσει μία μικρή επιχείρηση διαστημικής τεχνολογίας που αργότερα πούλησε στην Apple. Η παράνομη εκτόξευση των SpaceBee βάζει σε κίνδυνο την εξέλιξη των προγραμμάτων – ακόμα και τη βιωσιμότητα – της Swarm Technologies και ταυτόχρονα δοκιμάζει τους μηχανισμούς παρακολούθησης και ελέγχου των ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εμπορικά στο Διάστημα.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ