*** Ενημέρωση 20/11/2017: Ενεργοποιήθηκαν τα πακέτα Cosmote Fiber. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις τιμές εδώ.

Το κάτωθι δελτίο τύπου εστάλη στα μέσα και αφορά το πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ για “οπτική ίνα έως το σπίτι”. Το πιλοτικό πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει και οι τυχεροί χρήστες απολαμβάνουν ταχύτητες έως και 1 Gbps. Το καλό νέο είναι πως η συγκεκριμένη ταχύτητα δεν αφορά μόνο την ταχύτητα “κατεβάσματος”, αλλά και του upload (ανεβάσματος).

Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ευρέως διαδεδομένη στις μητροπόλεις των τεχνολογικά σύγχρονων κρατών και ίσως στο μέλλον να ξεκινήσει και η εμπορική διάθεσή της και στη χώρα μας. Οι δοκιμές αυτή τη στιγμή γίνονται πέριξ του Κέντρου “Σόλωνος”, στην Αθήνα.

Τι σημαίνει όμως θεωρητικά μία μέση ταχύτητα των 500Mbps (η μισή από αυτή που “υπόσχεται” η συγκεκριμένη τεχνολογία); Υπολογίστε πως μία ταινία μεγέθους 5GB θα κατέβει σε 2 λεπτά, εφόσον βέβαια υπάρχει το ανάλογο bandwidth από τον πάροχο περιεχομένου.

*** Ενημέρωση 10/11/2017:

Παραθέτουμε το πρώτο video που προαναγγέλλει την υπηρεσία, με τίτλο Cosmote Fiber

Δελτίο τύπου:

Νέο δίκτυο αρχιτεκτονικής «οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι» (Fiber to the Home – FTTH) ανέπτυξε πιλοτικά ο Όμιλος ΟΤΕ στο Δήμο Αθηναίων. Παρέχοντας ταχύτητες Internet έως 1 Gbps, ο Όμιλος ΟΤΕ ανοίγει τον δρόμο για την Κοινωνία του Gigabit.

Στο πλαίσιο του πιλοτικού έργου, τα καλώδια χαλκού αντικαταστάθηκαν πλήρως από οπτικές ίνες έως και τα σπίτια των καταναλωτών, σε επιλεγμένη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας. Έτσι, περίπου 50 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις απολαμβάνουν σήμερα σύνδεση COSMOTE FTTH συμμετρικής ταχύτητας έως 1 Gbps (1 Gbps download & 1 Gbps upload), εντελώς δωρεάν.

Ο Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών Ομίλου ΟΤΕ, κ. Στέφανος Θεοχαρόπουλος, δήλωσε: «Είμαστε η εταιρεία των οπτικών ινών στην Ελλάδα. Θέλουμε οι πελάτες COSMOTE να απολαμβάνουν πρώτοι τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι νέες υποδομές. Στόχος του πιλοτικού έργου είναι να δοκιμάσουμε την αρχιτεκτονική FTTH σε live δίκτυο σταθερής, ώστε να ορίσουμε τις κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές, να “ακούσουμε” καλύτερα τον πελάτη μας, ιδιώτη ή επιχείρηση, και να χαρτογραφήσουμε αποτελεσματικότερα τις ανάγκες του. Ανοίγουμε το δρόμο για να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις μελλοντικές ανάγκες των πελατών μας για υπηρεσίες FTTH».

Το Fiber to the Home αποτελεί στρατηγικό στόχο και αναπόσπαστο μέρος των τεχνολογικών σχεδίων του Ομίλου ΟΤΕ. Για το λόγο αυτό, ο Όμιλος έχει εντείνει το κατασκευαστικό του πλάνο φέρνοντας τις οπτικές ίνες στις γειτονιές, για τη διάθεση πολύ υψηλών ταχυτήτων σταθερού internet με VDSL και VDSL Vectoring.

Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα, αφού μόνο την περασμένη εξαετία, οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα €2 δισ. Επιπλέον, έχει ήδη εξαγγείλει για την επόμενη τετραετία (2017-2020) επενδύσεις ύψους €1,5 δισ., για να προσφέρει στους καταναλωτές ακόμα υψηλότερες ταχύτητες και μεγαλύτερη κάλυψη στο σταθερό και το κινητό.

ΣΧΟΛΙΑ