Είναι λίγο μετά τις εφτά το πρωί σε ένα εργοτάξιο όπου κατασκευάζεται μεγάλο συγκρότημα ξενοδοχείου και παραθεριστικών κατοικιών. Οι εργάτες έχουν πιάσει δουλειά πριν από λίγο και έχουν πάψει προ πολλού να κοιτάζουν τον ουρανό την ώρα που το ιπτάμενο ρομπότ περνάει πάνω από τα κεφάλια τους. Στην πραγματικότητα είναι λιγότερο τρομακτικό από όσο ακούγεται, δεν είναι ο Tooby που κόβει βόλτες πάνω από το εργοτάξιο. Πρόκειται για ένα μικρό μη επανδρωμένο τηλεχειριζόμενο τετρακόπτερο (…drone στα ελληνικά) με ενσωματωμένη κάμερα υψηλής ανάλυσης και αισθητήρες laser.

Αυτό το drone λοιπόν έχει μία και μοναδική δουλειά να κάνει. Έχει προγραμματιστεί να απογειώνεται κάθε πρωί και να πετάει για περίπου δέκα λεπτά ακολουθώντας συγκεκριμένες γραμμικές πορείες, σαν να εκτελεί άψογα μία καλογραμμένη χορογραφία, με σκοπό να τραβήξει εκατοντάδες εναέριες φωτογραφίες του εργοταξίου. Τις φωτογραφίες αυτές τις στέλνει στο δίκτυο υπολογιστών με το οποίο είναι συνδεδεμένο.

Οι φωτογραφίες χρησιμοποιούνται – σε συνδυασμό με πολλές άλλες που τραβιούνται στο έδαφος – από ειδικό λογισμικό για να δημιουργηθεί μία ψηφιακή τρισδιάστατη απεικόνιση (κάτι σαν ψηφιακή μακέτα) του έργου. Η κάθε νέα απεικόνιση συγκρίνεται ψηφιακά με την αμέσως προηγούμενη και έτσι καταγράφεται η εξέλιξη του έργου και ελέγχεται αν ακολουθεί το πλάνο ολοκλήρωσης.

Οι ειδικοί ονομάζουν αυτή τη διαδικασία Reality Capture. Εκτός από τις “κλασσικές” κάμερες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αισθητήρες laser για την καταγραφή σημείων σε σύστημα αξόνων χ-ψ-ζ, εκπομπές υπερήχων αλλά και κάμερες με αισθητήρες βάθους τύπου Kinnect. Πολλές από τις συσκευές που κατασκευάζονται, π.χ. το Albris της SenseFly, δεν απευθύνονται πια σε χομπίστες ή φωτογράφους γάμων και βαπτίσεων αλλά σε επαγγελματίες με πολύ ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Η διαδικασία Reality Capture (και οι τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί για να την υποστηρίξουν) έχει πλέον πάρα πολλές εφαρμογές. Η κυριότερη είναι η δημιουργία εξαιρετικά λεπτομερών τρισδιάστατων χαρτών που θα χρησιμοποιηθούν στο άμεσο μέλλον για την ασφαλή πλοήγηση των μη επανδρωμένων οχημάτων. Άλλες εφαρμογές είναι τα βιντεοπαιχνίδια, το γύρισμα ταινιών & βίντεο κλιπς, οι καλλιέργειες, αλλά και διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές επιθεώρησης και διαχείρισης έργων.

Ξέρουμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε άψογα μόνο ό,τι μπορούμε να μετρήσουμε με απόλυτη ακρίβεια. Το drone λοιπόν είναι εδώ για να εκτελέσει τις μετρήσεις που ο άνθρωπος αδυνατεί να κάνει με φυσικά μέσα ώστε να εξασφαλιστεί το καλύτερο και ασφαλέστερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ