Ορόσημο η δημιουργία του ισχυρότερου μαγνητικού πεδίου στον κόσμο

Στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου του Τόκυο μετρήθηκε μαγνητικό πεδίο στα 1200 tesla

772

Ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Φυσικής Στερεάς Κατάστασης του Πανεπιστημίου του Τόκυο στην Ιαπωνία με επικεφαλής τον Shojiro Takeyama κατάφερε να δημιουργήσει το ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο που έχει καταγραφεί ποτέ σε εσωτερικό περιβάλλον. Η ένταση του συγκεκριμένου μαγνητικού πεδίου μετρήθηκε στα 1200 tesla και είναι 400 φορές ισχυρότερο από ένα μεγάλο μαγνητικό τομογράφο σώματος και 50 εκατομμύρια φορές ισχυρότερο από το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Η γεννήτρια megagauss που χρησιμοποιήθηκε στα πειράματα, λίγο πριν μπει σε λειτουργία στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Φυσικής Στερεάς Κατάστασης του Πανεπιστημίου του Τόκυο. Φωτό: Shojiro Takeyama

Παρόλο που μαγνητικά πεδία μεγαλύτερης έντασης έχουν καταγραφεί σε εξωτερικούς χώρους, προερχόμενα κυρίως από μεγάλες εκρήξεις χημικών ουσιών, η δημιουργία τόσο ισχυρών μαγνητικών πεδίων σε απόλυτα ελεγχόμενο εσωτερικό χώρο φέρνει τους φυσικούς ένα βήμα πιο κοντά στην πυρηνική σύντηξη και τους κάνει να ελπίζουν ότι σύντομα θα αγγίξουν το όριο του κβαντικού κόσμου. Η μέτρηση έγινε με της βοήθεια laser (περιστροφή Faraday).

Σπινθήρες στον αέρα τη στιγμή που η γεννήτρια megagauss ενεργοποιείται. Φωτό: Shojiro Takeyama

Η ελεγχόμενη δημιουργία ισχυρών μαγνητικών πεδίων θα μπορούσε στο μέλλον να επηρεάσει το σχεδιασμό των πυρηνικών αντιδραστήρων που – αν και αμφιλεγόμενοι – παραμένουν μέχρι τώρα η καθαρότερη πηγή άφθονης και φτηνής ενέργειας. Τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου του Τόκυο είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής.

Γραφική απεικόνιση της γεννήτριας megagauss από τον Shojiro Takeyama

 

ΣΧΟΛΙΑ