Πάνω από 370 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διαβήτη και εξαρτώνται άμεσα από τις ενέσεις ινσουλίνης προκειμένου να ρυθμίσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους. Η ινσουλίνη είναι ακριβή και δεν υπάρχουν γενόσημες εκδόσεις της.

Στα Counter Culture Labs στην California, μία ομάδα από biohackers έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία της “ανοικτής ινσουλίνης”, μίας βιοϊσοδύναμης δηλαδή λύσης που θα είναι οικονομικά πιο προσιτή και θα έχει τη δυνατότητα να την προμηθεύεται το σύνολο των ανά τον κόσμο ασθενών. Το όνομα του Έργου είναι «Open Insulin»

Η ομάδα θέλει να δημιουργήσει μία συνθετική ινσουλίνη από το βακτήριο E. coli και να τεκμηριώσει ελεύθερα τη διαδικασία.

info: μέσω της διαδικασίας της ελεύθερης τεκμηρίωσης αναγνωρίζεται η “πατρότητα” της εργασίας του εκδότη ενώ ταυτόχρονα επιτρέπεται ελεύθερα η αντιγραφή, η αναδιανομή και τροποποίησή της

Στην πορεία, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα μπορούν να κάνουν χρήση του ανοικτού πρωτοκόλλου και να δημιουργήσουν στα εργαστήριά τους ινσουλίνη προσιτή για όλους. Σύμφωνα με την Maureen Muldavin, ενεργό μέλος του προγράμματος, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες επιστημονικών ερευνών για την παραγωγή βιοϊσοδυνάμων, όμως, οι φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν γενόσημα φάρμακα δεν θέλουν να εμπλακούν σε αυτές.

Η Maureen Muldavin τονίζει επίσης πως λόγω της δομής της ινσουλίνης η διαδικασία επινόησης ενός βιοϊσοδύναμου θα είμαι μία πρόκληση. “Δεν είναι απλό. Δεν αρκεί το να εισάγεις (στα βακτήρια) το γενετικό κώδικα και να δημιουργηθεί άμεσα η ινσουλίνη”.

Η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα. Μετά την παραγωγή της ινσουλίνης θα πρέπει να ελεγχθεί η “καθαρότητά” της και να γίνουν περαιτέρω δοκιμές με αντισώματα. Με το τελικό πρωτόκολλο που θα δημιουργηθεί, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα μπορούν να επιδιώξουν την έγκριση του FDA για την παραγωγή γενόσημων ινσουλίνης.

Καταξιωμένοι επιστήμονες του χώρου τονίζουν πως το εγχείρημα αυτό θα είναι δύσκολο καθώς εκτιμούν πως οι διαδικασίες για τη χορήγηση άδειας από τον FDA θα είναι «δύσκολες» και χρονοβόρες. Επίσης τονίζουν το υπέρογκο κόστος του αρχικού εξοπλισμού που θα πρέπει να επωμιστούν οι φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν γενόσημα φάρμακα.

Σε πρώτη φάση το project χρηματοδοτείται μέσω της σχετικής εκστρατείας crowdfunding ενώ στη συνέχεια αναμένεται να συμβάλλουν δεκάδες επιστήμονες

Η Muldavin, συμπληρώνει: “Θέλουμε να δείξουμε ότι μια ομάδα ανθρώπων με διαφορετικά επίπεδα επιστημονικής κατάρτισης μπορεί να έρθει μαζί με έναν ελάχιστο προϋπολογισμό σε ένα κοινοτικό χώρο και να κάνει νόμιμες επιστημονικές έρευνες” και καταλήγει:

“Είμαστε πραγματικά στη χρυσή εποχή της βιολογίας”

 

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ