30.2 C
Athens
Κυριακή, 27 Σεπ 2020
Οι πληροφορίες του Bloomberg για τις νέες εκδόσεις των...

Οι πληροφορίες του Bloomberg για τις νέες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων της Apple

Μεταξύ (πολλών) άλλων: * App Store στο Apple Watch * Έμφαση και πάλι στην ταχύτητα των συσκευών iPhone & iPad * Το HomePod θα αναγνωρίζει διαφορετικές φωνές μέσω του νέου multi-user mode * Νέα εφαρμογή Οικία με βελτιωμένη υποστήριξη καμερών ασφαλείας * Dark Mode στο iOS * Download manager στο Safari * Νέο περιβάλλον χρήστη στο multitasking του iPad. Ο χρήστης θα μπορεί να τρέξει πολλά παράθυρα της ίδιας εφαρμογής.  * Νέα εφαρμογή Apple Music για το macOS * Η εφαρμογή Μαγνητόφωνο θα είναι διαθέσιμη και στο Apple Watch

-

Το φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο των Προγραμματιστών (WWDC) της Apple πλησιάζει. Στις 3 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου keynote, αναμένουμε την παρουσίαση των κυριότερων χαρακτηριστικών των επερχόμενων λειτουργικών συστημάτων της Apple. Οι πρώτες δοκιμαστικές εκδόσεις θα διατεθούν στις αρχές του Ιούνη στους δημιουργούς, λίγες εβδομάδες αργότερα στους public beta testers και εντός του Σεπτέμβρη και του Οκτώβρη στο ευρύ κοινό.

Ο γνωστός αναλυτής του Bloomberg επί των θεμάτων της Apple, Mark Gurman, δημοσιοποίησε τις πληροφορίες του ως προς τα επερχόμενα λειτουργικά συστήματα και σας τις παραθέτουμε.

Ο Gurman ανέφερε πως οι πηγές του ζήτησαν να μην κατονομαστούν

iOS 13

 • Η επερχόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Apple για φορητές συσκευές, iOS 13, έχει την κωδική ονομασία «Yukon». Η έκδοση που θα κυκλοφορήσει το 2020 έχει την ονομασία «Azul» και εστιάζει στο 5G και σε τεχνολογίες Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR).
 • Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα δοθεί έμφαση στη μείωση των bugs και στην αύξηση της ταχύτητας των συσκευών.
 • Θα έχουμε αλλαγές στο περιβάλλον χρήστη, νέο animation κατά την εκκίνηση της οθόνης πολυδιεργασιών (multitasking) και κατά το κλείσιμο των εφαρμογών. Πιο καθαρή εμφάνιση στην οθόνη των widgets.
 • Θα προστεθεί Σκούρα Εμφάνιση (Dark Mode), η οποία θα φέρει μαύρα και σκούρα γκρι χρώματα, ενώ θα ενεργοποιείται από το Κέντρο Ελέγχου (Control Center).
 • Η Apple πειραματίζεται για την προσθήκη της γραφής μέσω συρσίματος στο πληκτρολόγιό της. Όπως στο SwiftKey δηλαδή, ο χρήστης θα μπορεί να σύρει το δάκτυλό του πάνω στα γράμματα, δημιουργώντας την επιθυμητή λέξη. Είναι πιθανό το χαρακτηριστικό αυτό τελικά να μην κυκλοφορήσει δημόσια.
 • Νέα, ανανεωμένη εφαρμογή Υγεία με αρχική σελίδα που εστιάζει στη δραστηριότητά μας. Νέος τομέας σχετικά με την ένταση ήχου (πόσο δυνατά ακούμε μουσική στα ακουστικά μας, θόρυβος περιβάλλοντος κ.λπ.). Επίσης προστίθεται η παρακολούθηση του έμμηνου κύκλου.
 • Όπως στις εφαρμογές Duet Display και Luna Display, έτσι και στις επερχόμενες εκδόσεις των iOS και macOS θα μπορεί η οθόνη του iPad να μετατρέπεται σε δεύτερη, βοηθητική οθόνη ενός υπολογιστή Mac. Θα υπάρχει η δυνατότητα σχεδίασης σε αυτή, μέσω του Apple Pencil. Επίσης, θα είναι δυνατή η προβολή (στο iPad πάντα) των γνωστοποιήσεων του macOS.
 • Νέα εφαρμογή Υπομνήσεων, πιο ανταγωνιστική με αυτές των τρίτων κατασκευαστών. Η κεντρική οθόνη της θα έχει τέσσερις ενότητες: εργασίες για σήμερα, όλες οι εργασίες, προγραμματισμένες εργασίες, επισημασμένες εργασίες. Κάθε ενότητα θα έχει το χρώμα της και ξεχωριστή σελίδα, στην οποία οι χρήστες θα μπορούν να προσθέτουν εγγραφές / εργασίες.
 • Βελτιωμένη λειτουργία Χρόνος επί οθόνης. Οι γονείς θα μπορούν να επιλέγουν ποιες ώρες τις ημέρας θα μπορούν τα παιδιά τους να επικοινωνήσουν (ή να μην επικοινωνήσουν) με συγκεκριμένες επαφές.
 • Ανανεωμένη εφαρμογή Books, η οποία θα επιβραβεύει τους χρήστες που διαβάζουν.
 • Στο iMessage θα μπορεί ο χρήστης να προσθέσει όνομα προφίλ και φωτογραφία, επιλέγοντας σε ποιον αυτά θα είναι ορατά. Νέο μενού για αποστολή stickers που είναι φτιαγμένα από Animojis.
 • Αναβαθμισμένη εφαρμογή Χαρτών, όπου θα είναι πιο εύκολη η αποθήκευση τοποθεσιών που επισκεπτόμαστε συχνά (σπίτι, δουλειά κ.λπ.), αλλά και πιο εύκολη η επιλογή της πλοήγησης στις τοποθεσίες αυτές.
 • Οι εφαρμογές Εύρεση Φίλων και Εύρεση iPhone γίνονται μία εφαρμογή (κωδική ονομασία «GreenTorch»). Αν η Apple διαθέσει τελικά στην αγορά δικό της beacon (μικρή, ανιχνεύσιμη συσκευή που θα κολλάει πάνω σε σακίδια κ.λπ.), ο έλεγχός της θα γίνεται μέσα από αυτή την εφαρμογή.
 • Στην εφαρμογή Mail θα μπορούμε να σιγάσουμε συγκεκριμένα emails (threads), να μπλοκάρουμε μηνύματα από συγκεκριμένους αποστολείς και να οργανώσουμε με μεγαλύτερη ευκολία τους φακέλους μας.
 • Νέο Sleep mode, το οποίο θα περιλαμβάνει και τη λειτουργία Ώρα Ύπνου που σήμερα τη συναντάμε στην εφαρμογή του Ρολογιού. Αν η Apple κυκλοφορήσει συσκευή καταγραφής ύπνου (είτε αυτόνομη είτε ως χαρακτηριστικό στο νέο Apple Watch), ο έλεγχος της λειτουργίας παρακολούθησης του ύπνου θα γίνεται μέσα από αυτή την εφαρμογή.
 • Νέα εφαρμογή Οικία με βελτιωμένη υποστήριξη καμερών ασφαλείας. Θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης παλαιότερων καταγραφών.
 • Το HomePod θα αναγνωρίζει διαφορετικές φωνές μέσω του νέου multi-user mode.
 • Βελτιωμένη οθόνη διαμοιρασμού με καλύτερες προτάσεις, βάσει των συνηθειών μας.
 • Η εταιρεία ετοιμάζει και δοκιμάζει λειτουργία download manager στο Safari. Οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις λήψεις τους από ένα σημείο, όπως στα desktop συστήματα.
 • Βελτιωμένη εφαρμογή Αρχεία με καλύτερη διασύνδεση με εφαρμογές τρίτων.
 • Νέο περιβάλλον χρήστη στο multitasking του iPad. Ο χρήστης θα μπορεί να τρέξει πολλά παράθυρα της ίδιας εφαρμογής.
 • Βελτιωμένη υποστήριξη για άτομα με προβλήματα ακοής. Οι ρυθμίσεις της Προσβασιμότητας θα είναι διαθέσιμες στο πρώτο επίπεδο των Ρυθμίσεων (και όχι μέσω της ενότητας Γενικά).

macOS 10.15

Το μεγάλο νέο για τον Mac αυτή τη χρονιά θα είναι η δυνατότητα της εύκολης μετατροπής των εφαρμογών για το iPad σε macOS εφαρμογές.

Σημείωση: το project Marzipan είναι ήδη πολύ δημοφιλές ανάμεσα στους developers

 • Οι δημιουργοί θα μπορούν εύκολα να κάνουν compile τις iOS εφαρμογές τους για το macOS. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται μεγάλο κύμα εφαρμογών στο οικοσύστημα του macOS. Η Apple ωστόσο δεν αναμένεται να ενώσει από τώρα τα Stores. Έως και το 2021 οι developers θα καταθέτουν δύο εκδόσεις του κώδικά τους, ενώ μετά είναι πιθανό να περάσουμε σε ένα, ενοποιημένο κατάστημα εφαρμογών για το iOS και το macOS. Προτεραιότητα έχουν οι εφαρμογές του iPad, μετά του iPhone και μετά η – πιθανή – ενοποίηση των καταστημάτων.
 • Οι εφαρμογές της Apple για το iPad, Podcasts και Εύρεση iPhone/Φίλων (το νέο app με την κωδική ονομασία «GreenTorch») θα κυκλοφορήσουν για το macOS.
 • Νέα εφαρμογή Apple Music για το macOS.
 • Επίσης έρχονται στον Mac οι λειτουργίες: Χρόνος επί οθόνης, iMessage εφέ και stickers, ενσωμάτωση των Siri Shortcuts.
 • Βελτιωμένες εφαρμογές Books, Υπομνήσεις.

watchOS 6

 • Η εφαρμογή App Store θα τρέχει απευθείας στο Apple Watch.
 • Η εφαρμογή Μαγνητόφωνο θα είναι διαθέσιμη και στο Apple Watch.
 • Συγχρονισμός Animoji και Memojis από συσκευή iPhone.
 • Η ενότητα Ηχοβιβλία της εφαρμογής Books θα τρέχει στο Apple Watch.
 • Εφαρμογή παρακολούθησης έμμηνου κύκλου.
 • Εφαρμογή υπενθύμισης λήψης χαπιών.
 • Στις Πολυπλοκότητες (Complications) θα μπορούμε να επιλέγουμε την προβολή της υπολειπόμενης μπαταρίας για τα συνδεδεμένα αξεσουάρ ήχου (για άτομα με προβλήματα ακοής) και της έντασης ήχου στον περιβάλλοντα χώρο μας.
 • Νέες προσόψεις (X-Large, California).
 • Νέες Πολυπλοκότητες.
Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφεύγει κατά της Apple και της Ιρλανδίας

Τον Αύγουστο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη ότι η Ιρλανδία πήρε μέτρα που ευνόησαν την κερδοφορία της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Apple στην Ευρωπαϊκή...

Ιπτάμενη κάμερα μεταδίδει ζωντανή εικόνα από το εσωτερικό του σπιτιού

Η νέα κάμερα ασφαλείας της Ring (θυγατρικής εταιρείας της Amazon) που παρουσιάστηκε χθες είναι ιπτάμενη, ονομάζεται Always Home Cam και ουσιαστικά είναι ένα μικρό...

Ξεκινά το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων

Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων που ιδρύθηκε από τη Cisco στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί στο κτίριο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων που παραχώρησε...

Προστίθεται νέα πλατφόρμα για τα μέτρα τοπικής εμβέλειας στο covid19.gov.gr

Κατά τη διάρκεια της σημερινής προγραμματισμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την προσθήκη στο...

Έξυπνα γυαλιά: Facebook και Ray-Ban ενώνουν τις δυνάμεις τους

Άλλοι δύο κολοσσοί ανακοίνωσαν την ένταξή τους στη βιομηχανία των έξυπνων γυαλιών. Το βράδυ της Τετάρτης στο Facebook Connect, το ετήσιο συνέδριο του Facebook,...

Time Flies.

Το ετήσιο φθινοπωρινό ραντεβού της Apple με τους πιστούς καταναλωτές της, αυτό που περιμένουν κάθε χρόνο με αγωνία όλοι όσοι αυτοπροσδιορίζονται σαν μέλη της...

Σχετικάάρθρα