30.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Ιούλ 2020
APPLE macOS Οι μελλοντικοί υπολογιστές Mac θα φοράνε επεξεργαστές σχεδιασμένους από...

Οι μελλοντικοί υπολογιστές Mac θα φοράνε επεξεργαστές σχεδιασμένους από την Apple

Η Apple εγκαταλείπει σταδιακά την Intel για την ARM τεχνολογία και καλύτερη απόδοση ανά watt

-

Πριν περίπου 15 χρόνια η Apple είχε ανακοινώσει τη μετάβαση από τους PowerPC επεξεργαστές σε αυτούς της Intel κυρίως για ένα λόγο: απόδοση ανά watt. Κυρίως για τον ίδιο λόγο η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα τη νέα – ιστορική μετάβαση – των υπολογιστών Mac σε Systems On a Chip τεχνολογίας ARM, σχεδιασμένα από την Apple. Apple Silicon, όπως η εταιρεία αποφάσισε να τους πλασάρει.

Οι νέοι υπολογιστές Mac που θα φέρουν CPUs των ARM/Apple θα αρχίσουν να κυκλοφορούν από τα τέλη του έτους που διανύουμε. Στο μεταξύ, θα κυκλοφορήσουν και νέοι Mac με Intel επεξεργαστές. Το μεταβατικό στάδιο θα διαρκέσει – περίπου όπως και τότε – δύο χρόνια.

Όπως και τότε λοιπόν, οι εφαρμογές θα κυκλοφορούν σε Universal (2) μορφή, δηλαδή σε Intel & ARM εκδόσεις (σε ένα όμως αρχείο). Τα apps που δεν θα έχουν μεταφραστεί για τους ARM επεξεργαστές θα μπορούν να τρέχουν μέσω emulation (Rosetta 2). Επειδή η “μετάφραση” θα γίνεται κατά την εγκατάστασή τους (πιθανώς η Apple σε αυτό το σημείο εννοεί εφαρμογές από το App Store), θα “τρέχουν” πολύ γρήγορα και ας είναι προϊόντα εξομείωσης.

Η Apple ανέφερε τις δυνατότητες του virtualization δείχνοντας όμως στο γνωστό Parallels app διανομή του Linux αλλά και την πλατφόρμα Docker. Δεν έγινε κάποια ειδική αναφορά στα Windows. Πιθανολογούμε πως – κάποια στιγμή – θα δούμε την ARM εκδοχή τους να τρέχει natively στους Mac αλλά πρόκειται για απλή πρόβλεψη γιατί μέχρι τώρα τίποτα σχετικό δεν έχει ανακοινωθεί ούτε εντοπίστηκε στις ιστοσελίδες της εταιρείας από το προωθητικό υλικό. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα καθώς αρκετοί επαγγελματίες βασίζονται στα Windows για λόγους συμβατότητας με εφαρμογές που αυτοί χρειάζονται και δεν κυκλοφορούν σε άλλα λειτουργικά συστήματα.

Οι υπολογιστές Mac που θα “φοράνε” επεξεργαστές Apple Silicon θα μπορούν να τρέξουν out of the box εφαρμογές για το iPhone και το iPad οι οποίες θα εγκαθίστανται απευθείας από το App Store. Το γεγονός αυτό πολλαπλασιάζει τους διαθέσιμους τίτλους για το macOS (το οποίο by the way περνάει πλέον στην έκδοση 11 αφήνοντας την Χ στο παρελθόν) – αν όμως υπολογίσουμε τους αξιόλογους τίτλους απλά προσθέτει αρκετούς.

Αναμένουμε μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία στους φορητούς Mac και μεγαλύτερες επιδόσεις στους “Pro” όσο και αν αυτό για αρκετούς χαρντκοράδες ακούγεται “κάπως”. Και μόνο που η Apple έκανε το demo με επεξεργαστή που στην ουσία είναι του iPad Pro του 2018 συν ένας πυρήνας γραφικών αλλά και που θα χρησιμοποιήσει την ίδια CPU στο development kit, λέει πολλά. Προσθέστε και τις υπόλοιπες τεχνολογίες / chipsets που κατά καιρό έχει αναπτύξει και θα δείτε πως έχετε μία πολύ δυνατή εξίσωση.

Τις λεπτομέρειες θα τις μάθουμε εν καιρώ. Το σίγουρο είναι πως μια ακόμη μετάβαση για την Apple ξεκινάει. Θα έχει απρόοπτα, άσχημες, αλλά και καλές στιγμές.

Κλείνοντας θα πρέπει να τονίσουμε πως η Apple δεσμεύτηκε ότι θα κυκλοφορήσει μελλοντικές εκδόσεις του macOS και για τους επεξεργαστές της Intel. Οι σημερινοί και μελλοντικοί κάτοχοι Intel Mac δεν πρόκειται να μείνουν ξεκρέμαστοι όπως δεν έμειναν παλαιότερα αυτοί που κατείχαν PowerPC Macs κατά τη μετάβαση στους Intel Macs.

Με την τεχνολογία, δεν βαριόμαστε ποτέ.

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου» ( Business Email Compromise –...

Εκατοντάδες επιχειρήσεις αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το Facebook

Μερικοί από τους κολοσσούς του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών στηρίζουν τη διεθνή καμπάνια Stop Hate For Profit, διαμαρτυρόμενοι για τη ρητορική μίσους που...

Apple Silicon (ARM) ready Mac apps

Η Apple πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη μετάβαση των υπολογιστών Mac στην ARM τεχνολογία. Στους παλιούς αυτό ξυπνά μνήμες από την πρώτη έκδοση...

Η Apple παρουσίασε το macOS 11 Big Sur

Πριν από 20 περίπου χρόνια ο Steve Jobs είχε αναφέρει πως το επερχόμενο τότε OS Χ ήταν το λειτουργικό σύστημα των επόμενων 20 ετών....

Η Apple παρουσίασε το watchOS 7

Η Apple παρουσίασε το watchOS 7, τη νεότερη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για έξυπνα ρολόγια που θα κυκλοφορήσει περίπου κατά τα τέλη του...

Η Apple παρουσίασε το iPadOS 14

Εισαγωγή Η Apple σήμερα μας παρουσίασε το iOS 14, το watchOS 7, το tvOS 14, νέα χαρακτηριστικά στα AirPods, στο CarPlay, στο HomePod, την επερχόμενη...

Σχετικάάρθρα