19.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι εφαρμογές που άλλαξαν τη ζωή μας στη δεκαετία των 10s

Facebook, Skype, Angry Birds, Tinder, Skroutz και πολλές άλλες, έχουν αλλάξει την καθημερινότητα όλων μας από το 2010 και μετά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 13 λεπτά

Η κυκλοφορία των πρώτων smartphones, λίγο πριν το τέλος της προηγούμενης δεκαετίας, οριοθετεί και τη μαζική εμφάνιση των ψηφιακών εφαρμογών. Ωστόσο, πολλοί λίγοι, εκτός από τον Steve Jobs που πρώτος οραματίστηκε το σημερινό περιβάλλον, μπορούσαν να υπολογίσουν ότι ο αριθμός των ενεργών εφαρμογών θα ξεπερνούσε τα 3 εκατομμύρια σε λίγο περισσότερο από δέκα χρόνια και τα κατεβάσματα από App Store και Google Play θα άγγιζαν τα 400 δισεκατομμύρια μόνο μέσα στο 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 το App Store διέθετε οριακά 500 εφαρμογές, πολλές από τις οποίες είχαν κρίσιμα λειτουργικά προβλήματα.

διαβάστε επίσης:    Τα δημοφιλέστερα videos της δεκαετίας των 90s

Οι εφαρμογές λοιπόν κατάφεραν, μέσα στη δεκαετία που τελειώνει σε λίγο, να μπουν τόσο καλά στις ζωές μας που στους περισσότερους από μας θα κόστιζε σοβαρά η έλλειψη τους. Αξίζει να θυμηθούμε ότι το iPhone, το πρώτο πραγματικό smartphone, “κτίστηκε” πάνω στο iPod (και το “απορρόφησε” στη συνέχεια), με την προσθήκη λειτουργιών τηλεφώνου σε μία συσκευή εφαρμογών αναπαραγωγής ήχου και εικόνας.

Οι εφαρμογές δρομολόγησαν αλλαγές χωρίς επιστροφή στην αγορά γιατί

  • είναι ο μοναδικός λόγος που αγοράζουμε smartphones σήμερα και όχι ένα απλό κινητό τηλέφωνο.
  • είναι ίσως ο σημαντικότερος συνδετικός κρίκος της παγκόσμιας κοινότητας.
  • έχουν γίνει πολύτιμο εργαλείο της επικοινωνίας μεταξύ επαγγελματιών, Αρχών και πολιτών / καταναλωτών.
  • παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της σύγχρονης αντίληψης του omnichannel marketing που επιδιώκει τις phygital εμπειρίες.
  • αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινής ζωής των κατοίκων ακόμα και στις αναπτυσσόμενες ή υπανάπτυκτες περιοχές του πλανήτη, όπου η τιμή λιανικής smartphone ίσως ξεπερνάει και το μέσο ετήσιο κατά κεφαλή εισόδημα.

διαβάστε επίσης:    Σημαντικές απώλειες για την τεχνολογία στη δεκαετία των 10s

Η ομάδα του tecky επέλεξε και παρουσιάζει παρακάτω τις εφαρμογές που – κατά τη γνώμη μας – έχουν επηρεάσει περισσότερο την καθημερινότητα μας τα τελευταία δέκα χρόνια, ακόμα και αν κάποιες από αυτές εμφανίστηκαν λίγο νωρίτερα ή έχουν πλέον αποσυρθεί.

Επικοινωνία

Skype (2003) Παρόλο που κυκλοφόρησε στην αρχή για υπολογιστές, πολύ πριν τις υπόλοιπες εφαρμογές, η εξάπλωση των smartphones εκτόξευσε τον αριθμό των χρηστών του. Η εξαγορά του από τη Microsoft το 2011 μπορεί να φρέναρε την ανοδική του πορεία αλλά είναι σαν να υπήρχε πάντα και εξακολουθεί να έχει περίπου 300 εκατ ενεργούς χρήστες ανά μήνα.

Messenger (2008) Αναπτύχθηκε από το Facebook και μέχρι το 2011 λεγόταν Chat. Εκτός από γραπτά μηνύματα, σήμερα επιτρέπει ανταλλαγή αρχείων και κλήσεις φωνής και video μέσω Internet. Λειτουργεί πλέον σαν αυτόνομο προϊόν με περισσότερους από 1.3 δις ενεργούς χρήστες ανά μήνα.

WhatsApp (2009) Η εταιρεία που το ανέπτυξε εξαγοράστηκε από το Facebook to 2014. Διατίθεται για όλες τις συσκευές, για δωρεάν αποστολή μηνυμάτων και κλήσεων φωνής / video μέσω Internet. Το 2018 λάνσαρε την “επαγγελματική” έκδοση WhatsApp Business για επικοινωνία μεταξύ εταιρειών. Έχει σχεδόν 2 δις χρήστες και απαιτεί αριθμός κινητού τηλεφώνου για την εγγραφή.

FaceTime (2010) Δωρεάν κλήσεις φωνής και video μέσω Internet. Αναπτύχθηκε από την Apple αποκλειστικά για τα προϊόντα της.

Viber (2010) Δωρεάν μηνύματα και κλήσεις φωνής / video μέσω Internet. Αρχικά σχεδιάστηκε σαν ανταγωνιστικό προϊόν του Skype, μόνο για το iPhone, από την Ισραηλινή Viber Media η οποία εξαγοράστηκε το 2014 από την Ιαπωνική Rakuten. Έχει σήμερα πάνω από 1 δις εγγεγραμμένους χρήστες και διατίθεται δωρεάν για όλες τις συσκευές. Απαιτείται αριθμός κινητού τηλεφώνου για την εγγραφή.

Χάρτες / Πλοήγηση

Google Maps (2008) Φωτογραφίες τραβηγμένες από δορυφόρους και επίγεια μέσα, λεπτομερείς χάρτες, street view, τρισδιάστατες απεικονίσεις, πληροφορίες για την κίνηση και οδηγίες πλοήγησης με χρήση του GPS του τηλεφώνου. Χρησιμοποιείται καθημερινά από περισσότερους από 1 δις ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, απευθείας ή σε συνεργασία με άλλες εφαρμογές και “ευθύνεται” για την εξαφάνιση από την αγορά των φορητών συσκευών πλοήγησης. Δύσκολα θα μπορούσαμε πλέον να ζήσουμε χωρίς το Google Maps.

Apple Maps (2012) Λεπτομερείς χάρτες και οδηγίες πλοήγησης με χρήση του GPS του τηλεφώνου. Δεν έχει καταφέρει ακόμα να σταθεί στα ίσια απέναντι στο Google Maps. Αποκλειστικά για τις συσκευές της Apple.

Αγορές

Amazon (1995) Αναζήτηση προϊόντων και αγορές από τα ηλεκτρονικά καταστήματα της Amazon. Η εφαρμογή ανέβηκε το 2011 και περιέχει πολλές άλλες δωρεάν εφαρμογές (κυρίως παιχνίδια).

Ebay (1995) Για πρώτη φορά τότε καταναλωτές μπορούσαν να συναλλάσσονται απευθείας μεταξύ τους πουλώντας και αγοράζοντας διάφορα είδη, καινούργια και μεταχειρισμένα. Αργότερα δόθηκε η δυνατότητα και σε εμπόρους να εγγράφονται στην πλατφόρμα του. Θεωρείται – μαζί με το Amazon –  από τους πρωτοπόρους του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου. Η εφαρμογή ανέβηκε το 2012.

Etsy (2005) Ψηφιακή αγορά, σαν shop-in-shop, για παραγωγούς και εμπόρους χειροποίητων και vintage προϊόντων / αντικειμένων που διαφοροποιούνται από το μέσο όρο της αγοράς. Η εφαρμογή ανέβηκε το 2011. Πολλοί “ψαγμένοι” καταναλωτές υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει μικρούς θησαυρούς στο Etsy.

Skroutz (2005) Η πρώτη και μεγαλύτερη Ελληνική ψηφιακή αγορά. Μετά από πολλές περιπέτειες, κατάφερε να φτάσει τους 250.000 πελάτες ανά ημέρα, να καθιερώσει τον όρο “σκρουτζομάγαζο” και να αποκτήσει τις θυγατρικές Scrooge στη Μεγ. Βρετανία και Alve στην Τουρκία. Υπάρχει κάποιος που να μην το έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μία φορά;

Wish (2010) Πλατφόρμα αγοραπωλησιών μεταξύ εμπόρων και καταναλωτών, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων, σε “ειδικές” τιμές. Ήταν η εφαρμογή με τα περισσότερα κατεβάσματα το 2018.

Κοινωνική δικτύωση

LinkedIn (2003) Ένα από τα πρώτα μέσα επαγγελματικής δικτύωσης, προβολής και αναζήτησης εργασίας. Με 300 εκατ ενεργούς χρήστες ανά μήνα, κατέχει μερίδιο 80% των καθημερινών επαγγελματικών κινήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει πάρει και στην Ελλάδα τη θέση που κατέχει σε άλλες χώρες. Σε πολλές περιπτώσεις το προφίλ στο LinkedIn έχει το ίδιο βάρος με το βιογραφικό ενώ κάποιες αγγελίες εργασίας εμφανίζονται αποκλειστικά σε αυτό.

Facebook (2004) Υπήρξε μία εποχή που κάποιος δεν υπήρχε αν δεν είχε ενεργό λογαριασμό στο Facebook. Σε όλα αυτά τα χρόνια, έχει φτιάξει δεσμούς και οικογένειες και έχει “κλείσει” σπίτια. Μισούμε τον Zuckerberg γιατί πουλάει τα προσωπικά μας δεδομένα σε διάφορους περίεργους τύπους και αλλάζει τους όρους χρήσης κάθε λίγο, έχουμε προσπαθήσει να το βγάλουμε από τη ζωή μας, το έχουμε βαρεθεί, οι νεότεροι το θεωρούν παλιομοδίτικο, αλλά δεν παύει να είναι το πιο διαδεδομένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης με σχεδόν 2.5 δις χρήστες ανά μήνα, όλων των ηλικιών, σε όλο τον κόσμο. Το μυστικό της επιτυχίας; Υπηρεσίες που δουλεύουν σωστά και αρέσουν σε πάρα πολύ κόσμο, όχι μόνο στους προγραμματιστές που τις σχεδιάζουν και τις υλοποιούν.

Twitter (2006) Ο ορισμός του microblogging με τη δημοσίευση σύντομων μηνυμάτων με όριο τους 140 χαρακτήρες ανά μήνυμα. Από το 2017 οι χαρακτήρες έχουν διπλασιαστεί σε 280. Καθιέρωσε νέες συνήθειες γραφής, όπως το tag (@) και το hashtag (#). Προσφιλές μέσο στους ρήτορες του μίσους, χρησιμοποιήθηκε πάρα πολύ για την επικοινωνία μεταξύ των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης. Άλλωστε το λατρεύει και ο Donald Trump

Instagram (2010)  Αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ αρχικά σαν εφαρμογή μόνο για iPhone αλλά μετά την εξαγορά του από το Facebook το 2012 άρχισε να στοχεύει σε ευρύτερο κοινό και να τρέχει πλέον σε όλα τα λειτουργικά συστήματα. Επαναπροσδιόρισε το ρόλο της εικόνας (φωτογραφία και video) σαν μέσο επικοινωνίας ή δήλωσης προσωπικού status. Νέες υπηρεσίες όπως τα stories έχουν αυξήσει τη δημοφιλία του στο νεανικό κοινό. Ο αριθμός των χρηστών του φτάνει το 1 δις ανά μήνα.

Snapchat (2011) Λειτουργεί με σύντομα μηνύματα πολυμέσων, τα snaps, τα οποία αυτοδιαγράφονται μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα τα δει κάποιος. Φωτογραφίες και video που συνοδεύονται από εφέ, φίλτρα, μικρά κείμενα και σχέδια, ήταν τα stories του πολύ πριν τα ανακαλύψει το Instagram και το Facebook. Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στο νεανικό κοινό μέχρι το 2016 αλλά σήμερα φαίνεται ότι έχει χάσει την αίγλη του.

Γνωριμίες

Grindr (2008) Είναι μεταξύ των πρώτων εφαρμογών γνωριμιών, απευθύνεται μόνο στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και έχει περίπου 4 εκατ χρήστες σε 235 χώρες. Αποτέλεσε έμπνευση για την ανάπτυξη των πιο γνωστών εφαρμογών γνωριμιών μέσα στα επόμενα χρόνια. Χρησιμοποιεί το GPS του τηλεφώνου για να εντοπίσει άτομα που πιθανά ενδιαφέρουν σε κοντινή απόσταση. Το 2018 κατηγορήθηκε από τη Νορβηγική ΜΚΟ SINTEF ότι πουλάει σε τρίτους δεδομένα χρηστών του που είναι θετικοί στον HIV.

Tinder (2012) Ποτέ πριν από το Tinder το προξενιό (ή αναζήτηση σχέσης) δεν ήταν τόσο εύκολη και γρήγορη υπόθεση. Το ενδιαφέρον εκδηλώνεται με το αντίστοιχο σύρσιμο της φωτογραφίας που αρέσει προς τα δεξιά ή αριστερά. Αναζήτηση παρέας / σχέσης για ένα ή περισσότερα βράδια, βάσει της φυσικής απόστασης, το Tinder αντλεί δεδομένα και από άλλες εφαρμογές και φημίζεται για τα φίλτρα του. Είναι διαθέσιμο σε 190 χώρες, 40 γλώσσες και το χρησιμοποιούν περισσότεροι από 55 εκατ άνθρωποι. Ιδιαίτερα διαδεδομένο σε Βόρεια Αμερική, Βόρεια Ευρώπη, Ελλάδα, Περσικό Κόλπο, Ινδία και Ωκεανία.

Badoo (2012) Παρόμοιες λειτουργίες με το Tinder, βγήκε λίγο αργότερα στην αγορά δίνοντας περισσότερη προσοχή στην ιδιωτικότητα. Το χρησιμοποιούν σχεδόν 200 εκατ άνθρωποι. Αντλεί δεδομένα και από άλλες εφαρμογές και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε Κεντρική & Νότια Αμερική, Νότια Αφρική, Ανατολική Ευρώπη, Ισπανία, Ιταλία, Βαλκάνια, Τουρκία και Νοτιοανατολική Ασία.

Delivery φαγητού

Domino’s (2008) Ανήκει στην ομώνυμη αλυσίδα πίτσας που διαθέτει καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Είναι αξιόπιστη, γρήγορη, περιέχει ειδικές προσφορές και με το Pizza Tracker δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης της εκτέλεσης της παραγγελίας από την αποστολή της μέχρι την παραλαβή του φαγητού.

E-food (2012) Ελληνική εκδοχή αντίστοιχων εφαρμογών ψηφιακής παραγγελιοληψίας έτοιμου φαγητού, το E-Food είναι το μεγαλύτερο στο είδος του στην Ελλάδα και ανήκει πλέον – μαζί με τα Deliveras και Clickdelivery – στο Γερμανικό κολοσσό του κλάδου Rocket Internet. Είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές στο νεανικό κοινό. Λαμβάνει, εισπράττει και προωθεί παραγγελίες σε χιλιάδες εστιατόρια πρόχειρου ή λιγότερου πρόχειρου φαγητού, καφέ και φούρνους σε όλη την Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι μία στις δέκα παραγγελίες  περνάει μέσα από την πλατφόρμα του.

Forky (2014) Αποτελεί μία διαφορετική προσέγγιση στον κλάδο παραγγελιοληψίας έτοιμου φαγητού. Δέχεται παραγγελίες και διανέμει υγιεινό φρέσκο “σπιτικό” φαγητό που παράγεται καθημερινά στο Forky. Η εφαρμογή έχει το μενού της ημέρας και τον αριθμό των θερμίδων για κάθε πιάτο. Εξυπηρετεί μόνο κάποιες περιοχές της Αττικής, σε συγκεκριμένο ωράριο και είναι κλειστό την Κυριακή. Μετά από διάφορες περιπέτειες, εξαγοράστηκε από τη Vivartia το 2018.

Μεταφορές

Uber (2010) Ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και δύο χρόνια αργότερα έφτασε στην Ευρώπη για να αλλάξει για πάντα το τοπίο των μέσων μεταφοράς. Οι ιδιοκτήτες των ταξί αισθάνθηκαν για πρώτη φορά ότι απειλείται το ολιγοπώλιο τους. Πολλές κυβερνήσεις – μεταξύ αυτών και η Ελληνική – επιχείρησαν να χειραγωγήσουν την Uber, άλλοι την κατηγόρησαν για αντεργατικές πρακτικές αλλά οι καταναλωτές εξακολουθούν να τη χρησιμοποιούν όπου και όταν θέλουν.

Beat (2011) Το τέλος του άπλυτου ταξιτζή, με το τσιγάρο στο χέρι, που κρεμούσε το μικρόφωνο του CB στον κεντρικό καθρέφτη. Το τέλος της κλοπής, της αγένειας, της σεξουαλικής παρενόχλησης, της έξτρα χρέωσης του ράδιο-ταξί. Ή αλλιώς η άφιξη ενός επαγγελματία οδηγού ταξί που μας σέβεται και τον σεβόμαστε. Ενόχλησε τόσο πολύ το Taxibeat (έτσι λεγόταν τότε) που επιχείρησαν να το κλείσουν. Άρεσε και πέτυχε τόσο πολύ που το αγόρασε η Daimler-Benz και κάνει πλέον διεθνή καριέρα.

Πληρωμές

Apple Pay (2014) Πριν από δέκα χρόνια το βλέπαμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Όχι μόνο δεν χρειάζεται πλέον να έχει κάποιος μετρητά αλλά δεν βγάζει καν από το πορτοφόλι του τη χρεωστική / πιστωτική κάρτα. Όλες οι πληρωμές μπορούν να γίνουν με το iPhone, το iPad ή το Apple Watch.

Google Pay (2018) Παρόμοια εφαρμογή με το Apple Pay αλλά για συσκευές Android. Επιπλέον λειτουργία η δυνατότητα αποστολής και λήψης χρημάτων μεταξύ ιδιωτών, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη εμπορικής συναλλαγής.

Ήχος, Video

YouTube (2005) Η ιδέα ήταν τόσο ενδιαφέρουσα επιχειρηματικά που μόλις ένα χρόνο μετά το λανσάρισμα του, το 2006, αγοράστηκε από τη Google. Το 2009 εισήγαγε το HD (1080p) στο Internet και ξεκίνησε την πρώτη συνεργασία διαδικτυακού μέσου με κανάλι συμβατικής τηλεόρασης, το Channel 4. Επόμενο ορόσημο ήταν το 2012 όταν το video του Gangnam Style έφτασε τις 1 δις προβολές. Ήταν το μέσο που έκανε τους περισσότερους κάτω των 30 να καταργήσουν την τηλεόραση και να παρακολουθούν τα πάντα μέσω Internet. Τα φετινά στοιχεία μιλούν για 2 δις ενεργούς χρήστες ανά μήνα και διαμοιρασμό 5 δις video ανά ημέρα.

Amazon Music (2007) Είναι το πρώτο οργανωμένο ηλεκτρονικό δισκάδικο του πλανήτη, με μουσική όλων των μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών. Ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και λίγο αργότερα επεκτάθηκε στην Ευρώπη. Καθιέρωσε την ψηφιακή αγορά δίσκων ή ακόμα και μεμονωμένων κομματιών σε χαμηλότερη τιμή από τα τότε δισκάδικα και με ειδικές προωθητικές υπηρεσίες. Έχει πάνω από 30 εκατ κομμάτια μουσικής διαθέσιμα για όλους ενώ τα μέλη του Amazon Prime έχουν πρόσβαση σε ακόμα περισσότερα.

Spotify (2008) Η βιβλιοθήκη του περιέχει πάνω από 50 εκατ κομμάτια μουσικής με πληρωμένα τα πνευματικά δικαιώματα. Δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ατομικών playlists ενώ στην premium έκδοση δεν ακούγονται διαφημίσεις. Άλλαξε τον τρόπο που ακούμε την αγαπημένη μας μουσική όπου και αν βρισκόμαστε. Ποιος θυμάται άραγε τα MP3 players και τα CD μουσικής;

Shazam (2008) Η πιο δημοφιλής εφαρμογή αναγνώρισης μουσικών κομματιών την ώρα που ακούγονται από οποιαδήποτε πηγή – ραδιόφωνο, τηλεόραση, σινεμά κλπ – αρκεί να μην παρεμβάλλονται άλλοι δυνατοί ήχοι. Το 2018 αγοράστηκε από την Apple.

Netflix (2010) Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1997 στις ΗΠΑ, με κύριο αντικείμενο την ενοικίαση και πώληση DVD. Η είσοδος στο streaming το 2010 σηματοδότησε μία νέα εποχή για τη βιομηχανία του video, είτε λέγεται κινηματογράφος είτε τηλεόραση. Σε αυτό βοήθησαν οι δικές του παραγωγές όπως τα House of Cards, Money Heist και πολλά άλλα. Η πιο τρανταχτή ως τώρα παραγωγή του Netflix, η νέα ταινία Irishman του Martin Scorsese, αλλάζει το τρόπο διανομής κινηματογραφικών ταινιών όπως τον ξέραμε μέχρι τώρα.

Apple Music (2015) Περισσότερα από 60 εκατ μουσικά κομμάτια για αγορά και αναπαραγωγή αποκλειστικά σε συσκευές της Apple. Ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των κατόχων iPhone.

Ψηφιακές βοηθοί

Siri (2011) Αναπτύχθηκε από την Apple αποκλειστικά για τις συσκευές της. Είναι η πρώτη ολοκληρωμένη ψηφιακή βοηθός που λειτούργησε με αναγνώριση και κατανόηση της ανθρώπινης φωνής.

Alexa (2014) Η ψηφιακή βοηθός της Amazon καταλαβαίνει και απαντά σε ερωτήσεις, εκτελεί εντολές και θεωρείται λίγο πιο χαζή από τη Siri.

Google Assistant (2016) Είναι η πιο έξυπνη από όλες και εξελίσσεται συνεχώς.

Ταξίδια / Διακοπές

Booking (2000) Το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό ταξιδιωτικό γραφείο στον κόσμο. Άλλαξε οριστικά τον τρόπο που ψάχνουμε και κλείνουμε καταλύματα, εισιτήρια, ενοικίαση αυτοκινήτου και δραστηριότητες. Οι αξιολογήσεις των πελατών του έχουν βελτιώσει εντυπωσιακά το επίπεδο των υπηρεσιών ταξιδιού.

TripAdvisor (2000) Είναι πλέον η συνηθέστερη πηγή πληροφόρησης για ό,τι σχετίζεται με ταξίδια. Περιέχει πληροφορίες, κριτικές και αξιολογήσεις επισκεπτών για καταλύματα, εστιατόρια και άλλα σημεία ενδιαφέροντος και προσφέρει κρατήσεις καταλυμάτων σε συνεργασία με άλλες εφαρμογές. Η θέση μίας τουριστικής επιχείρησης στην κατάταξη του είναι ένα από τα πιο δυνατά επικοινωνιακά όπλα. Τόσο σημαντικό για την τουριστική βιομηχανία που στις περισσότερες αγγελίες εργασίας για διοικητικές θέσεις σε τουριστικές μονάδες, περιγράφεται σαν απαραίτητη η εμπειρία στη δημιουργία περιεχομένου για το TripAdvisor.

Airbnb (2009) Λατρεία για κάποιους, αιτία όλων των κακών για κάποιους άλλους, το σίγουρο είναι ότι έχει χρησιμοποιηθεί από πάρα πολλούς. Απέδειξε ότι σε συστήματα ελεύθερης οικονομίας χωρίς ολιγοπώλια, η αγορά δουλεύει και ο καταναλωτής επιλέγει την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής. Παρά το εχθρικό περιβάλλον σε πολλές χώρες, περιλαμβάνεται η Ελλάδα, μας έδωσε τη δυνατότητα να μειώσουμε δραματικά το κόστος των διακοπών μας (μαζί με τις εφαρμογές εισιτηρίων), προκάλεσε έλλειψη ακινήτων προς ενοικίαση στο κέντρο των μεγαλουπόλεων (υπάρχουν και τα προάστια), ανάγκασε τα ξενοδοχεία να επανεξετάσουν την εμπορική πολιτική τους και δημιούργησε εναλλακτικές πηγές εισοδήματος και νέες θέσεις εργασίας για πάρα πολύ κόσμο.

Παιχνίδια

Angry Birds (2009) Πράσινα γουρούνια κυνηγούν πολύχρωμα πτηνά για να φάνε τα αυγά τους. Το πρώτο παιχνίδι-εφαρμογή με τεράστια αποδοχή έχει ξεπεράσει τα 500 εκατ κατεβάσματα σε όλες τις πλατφόρμες. Έχει γίνει ταινία, ρούχα, αντικείμενα κλπ.

FarmVille (2009) Διαχείριση αγροκτήματος σε περιβάλλον εφαρμογής social media που διαδόθηκε κυρίως μέσω Facebook. 35 εκατ παίκτες αγωνιούσαν καθημερινά για το τάισμα των ζώων της φάρμας, το μάζεμα των φρούτων και το φύτεμα των λαχανικών. Υπήρχαν κάποιοι που έβαζαν ξυπνητήρι για να προλάβουν να φροντίσουν τη φάρμα και να πάνε μετά στη δουλειά. Ευτυχώς μετά το 2011 πέρασε και αυτή η τρέλλα…

Candy Crash Saga (2012) Βάζεις καραμελίτσες στη σειρά, προσπαθώντας ταυτόχρονα με το άλλο χέρι να ισορροπήσεις όρθιος στο λεωφορείο. Σχεδιάστηκε αρχικά για το Facebook αλλά αργότερα κυκλοφόρησε για όλες τις πλατφόρμες. Είναι μάλλον το πρώτο killing-time παιχνίδι. Περισσότερα από 3 δις κατεβάσματα αποδεικνύουν ότι πολύς κόσμος ασχολείται τελικά με τις καραμελίτσες.

Flappy Bird (2013) Άλλο ένα παιχνίδι με πουλιά. Ήταν τόσο δημοφιλές που το 2ο μήνα απέφερε $50.000 την ημέρα από διαφημίσεις και τόσο εθιστικό που ο δημιουργός του το απέσυρε από App Store και Google Play μόλις 10 μήνες μετά την επίσημη κυκλοφορία του.

Pokémon Go (2016) Το πρώτο παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας (AR) με ευρεία αποδοχή, βασισμένο στο γνωστό παιχνίδι της Nintendo. Ακόμα και μεταμεσονύκτιο κυνήγι Pokemon στην Ερμού είχε διοργανωθεί.

Fortnite (2017) Παιχνίδι εικονικής επιβίωσης που παίζεται online με άλλους παίκτες. Απευθύνεται περισσότερο σε εφήβους. Τα 300 εκατ εγγεγραμμένων παικτών δηλώνουν ότι το κυνήγι των ζόμπι αρέσει σε πολλούς.

Άσκηση / Διατροφή

C25K (1996) Το επίσημο όνομα του είναι Couch Potato to Running 5km και αυτό ακριβώς υπόσχεται να κάνει. Να σε σηκώσει από τον καναπέ – ακόμα και αν δεν έχεις γυμναστεί ποτέ – και να σε κάνει να τρέξεις 5 χιλιόμετρα μέσα σε 2 μήνες, με τρεις σχετικά βατές ημίωρες προπονήσεις την εβδομάδα. Ο πρώτος ψηφιακός personal trainer με περισσότερους από 5 εκατ θαυμαστές.

MyFitnessPal (2005) Ψηφιακός θερμιδομετρητής με αναβαθμισμένες λειτουργίες και συμβατότητα με περισσότερες από 50 φορετές συσκευές και εφαρμογές υγείας. Οι χρήστες του υποστηρίζουν ότι είναι ο καλύτερος στο είδος του.

Endomondo (2007) Χρησιμοποιεί το GPS του τηλεφώνου για να μετρήσει την απόσταση που περπατάς, τρέχεις, κάνεις ποδήλατο κλπ και σου δίνει στατιστικά για την απόδοση, τη φυσική κατάσταση και την υγεία σου.

Strava (2009) Παρόμοιο με το Endomondo, περισσότερο προσανατολισμένο στους ποδηλάτες των πόλεων και του βουνού. Η standard έκδοση προσφέρεται δωρεάν αλλά υπάρχει και η Premium με συνδρομή και περισσότερες δυνατότητες.

Μαγειρική

Allrecipes (1997) Ξεκίνησε σαν website με δεκάδες χιλιάδες συνταγές και how-to μαγειρικής από όλο τον κόσμο, δίνοντας τη δυνατότητα προσθήκης από τους χρήστες αξιολογήσεων, κριτικών και σχολίων βελτίωσης της συνταγής. Διαθέτει και λίστα αγορών για τα υλικά της συνταγής που λείπουν από το σπίτι. Αν και οι συνταγές του προσαρμόζονται στις αμερικανικές διατροφικές συνήθειες, θεωρείται ότι ήταν το πρώτο που εκτόπισε τα βιβλία μαγειρικής από τις κουζίνες των οικιακών μαγείρων και τα αντικατέστησε με tablets και κινητά. Αν δεν μπορείς να βρεις στην τεράστια βάση συνταγών του τι θα μαγειρέψεις σήμερα, η λειτουργία Dinner Spinner θα το ψάξει για σένα ξανά και ξανά μέχρι να διαλέξεις το φαγητό που θέλεις.

Yummly (2009) Χρησιμοποιεί σοφιστικέ εννοιολογική αναζήτηση συνταγών και μεθόδων μαγειρικής, σύμφωνα με προτιμήσεις, διατροφικές συνήθειες, αλλεργίες και άλλα προβλήματα υγείας του χρήστη. Διαθέτει και δυνατότητα παραγγελιοληψίας υλικών και παράδοσης μέσα σε μία ώρα. Το 2014 ψηφίστηκε η καλύτερη εφαρμογή του App Store.

Ευάγγελος Αργυρός
Ευάγγελος Αργυρός
Business mentor, start-up evaluator, υποστηρικτής της καινοτομίας και λάτρης των τεχνολογικών προϊόντων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ