30.2 C
Athens
Σάββατο, 26 Σεπ 2020
ΑΣΦΑΛΕΙΑ Ο Tim Cook έσφαξε με το γάντι τον Zuckerberg

Ο Tim Cook έσφαξε με το γάντι τον Zuckerberg

"Δεν είναι ο καταναλωτής το προϊόν μας. Η Apple δεν βγάζει χρήματα από την πώληση των προσωπικών δεδομένων των πελατών της. Για εμάς, η ιδιωτικότητα αποτελεί αγαθό, ένα ανθρώπινο δικαίωμα, μία πολιτική ελευθερία"

-

Δεν θα ήταν δυνατό να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση” ήταν η απάντηση του CEO της Apple, Tim Cook, όταν ερωτήθηκε από τη δημοσιογράφο του Recode, Kara Swisher, για το τι θα έκανε εάν βρισκόταν στη θέση του Zuckerberg.

Ο Cook προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ανέφερε πως το Facebook θα έπρεπε να έχει “αυτο-ρυθμιστεί” ως προς το ζήτημα της διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του και σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να έχει φροντίσει να αποφύγει τις διαρροές των δεδομένων αυτών.

Μάλιστα, έθεσε και ζήτημα Ρύθμισης (regulation):

Πιστεύω πως ήρθε η ώρα μία ομάδα ανθρώπων να σκεφτεί βαθιά και σοβαρά τι πρέπει να γίνει

Ο Tim Cook αφού πρώτα τόνισε πως είναι κατά των ρυθμίσεων, πήρε ξεκάθαρη θέση ως προς το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την Πολιτεία για τη θέσπιση κανόνων.

“Είναι σαφές για μένα ότι είναι απαραίτητη μια μεγάλη, βαθιά αλλαγή. Προσωπικά, δεν είμαι οπαδός των Ρυθμίσεων, επειδή αυτές μερικές φορές μπορούν να έχουν απροσδόκητες συνέπειες. Όμως, με τις διαστάσεις που έχει πάρει το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και λόγω της κρισιμότητάς του, ίσως είναι πλέον απαραίτητη μία καλά επεξεργασμένη ρύθμιση.”

Ο Cook τόνισε για πολλοστή φορά τη θεωρία της Apple και τη διαφοροποίησή της από την πλειοψηφία των τεχνολογικών γιγάντων σήμερα:

Δεν είναι ο καταναλωτής το προϊόν μας. Η Apple δεν βγάζει χρήματα από την πώληση των προσωπικών δεδομένων των πελατών της. Για εμάς, η ιδιωτικότητα αποτελεί αγαθό, ένα ανθρώπινο δικαίωμα, μία πολιτική ελευθερία.”

Και συνεχίζει:

Θα μπορούσαμε να κερδίσουμε πολλά χρήματα ρευστοποιώντας τα δεδομένα των πελατών μας. Όμως, οι πελάτες μας δεν είναι το προϊόν μας. Επιλέξαμε να μη το κάνουμε. Δεν σκοπεύουμε να παρακολουθήσουμε ή να καταγράψουμε τις προσωπικές ζωές των πελατών μας.”

Ο Cook τόνισε πως η αυτο-ρύθμιση είναι σημαντική για την Apple, ενώ ανέφερε και παραδείγματα: “Δεν θέλουμε πορνογραφικό υλικό στο App Store. Δεν θέλουμε εχθρικό λόγο στο App Store.”

Στη συνέχεια ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple συμβούλεψε τους χρήστες να διαβάζουν και να κατανοούν τις πολιτικές των ιστοσελίδων και των εφαρμογών ως προς τα προσωπικά δεδομένα και πρότεινε ως λύση την ιδιωτική περιήγηση (private browsing) και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και το μπλοκάρισμα των cookies.

Ανέφερε επίσης πως θεωρεί αρκετά τρομακτικό το να τσεκάρει ένα προϊόν στο διαδίκτυο και στη συνέχεια αυτή η κατηγορία προϊόντων να τον “κυνηγάει σε όλον τον παγκόσμιο ιστό.” Φυσικά, η συγκεκριμένη αναφορά συσχετίζεται με τα νέα εργαλεία της Apple στα macOS High Sierra και iOS 11, τα οποία και αποτρέπουν την παρακολούθηση των χρηστών.

Το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων θα μας απασχολήσει έντονα τους μήνες και τα χρόνια που έρχονται. Μπορεί αυτές τις μέρες στο προσκήνιο να βρίσκεται το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, οι σοβαρές όμως περιπτώσεις παραβίασης των προσωπικών μας δεδομένων είναι πολλές και δεν τις γνωρίζουμε καν όλες…

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ιπτάμενη κάμερα μεταδίδει ζωντανή εικόνα από το εσωτερικό του σπιτιού

Η νέα κάμερα ασφαλείας της Ring (θυγατρικής εταιρείας της Amazon) που παρουσιάστηκε χθες είναι ιπτάμενη, ονομάζεται Always Home Cam και ουσιαστικά είναι ένα μικρό...

Ξεκινά το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων

Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων που ιδρύθηκε από τη Cisco στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί στο κτίριο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων που παραχώρησε...

Προστίθεται νέα πλατφόρμα για τα μέτρα τοπικής εμβέλειας στο covid19.gov.gr

Κατά τη διάρκεια της σημερινής προγραμματισμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την προσθήκη στο...

Έξυπνα γυαλιά: Facebook και Ray-Ban ενώνουν τις δυνάμεις τους

Άλλοι δύο κολοσσοί ανακοίνωσαν την ένταξή τους στη βιομηχανία των έξυπνων γυαλιών. Το βράδυ της Τετάρτης στο Facebook Connect, το ετήσιο συνέδριο του Facebook,...

Time Flies.

Το ετήσιο φθινοπωρινό ραντεβού της Apple με τους πιστούς καταναλωτές της, αυτό που περιμένουν κάθε χρόνο με αγωνία όλοι όσοι αυτοπροσδιορίζονται σαν μέλη της...

Ηλεκτρική κάψουλα διαλογισμού για ανώτερα επίπεδα συνειδητότητας

Μπορεί τα τεχνολογικά επιτεύγματα να έχουν διευκολύνει απίστευτα την καθημερινότητα και τη ζωή του ανθρώπινου είδους αλλά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά νεο-χίπι και...

Σχετικάάρθρα