Ένα τεστ υπό χαμηλό φωτισμό του τηλεφακού του iPhone X αποκάλυψε πως αυτός “απαιτεί” το ένα τέταρτο του φωτός από τον τηλεφακό του iPhone 7 Plus.

O Dan Provost του Studio Neat τονίζει πως το iPhone “αποφασίζει” μόνο του πότε θα κάνει χρήση του τηλεφακού, ακόμα και αν ο χρήστης έχει επιλέξει ζουμ 2Χ.

“Όταν επιλέγουμε να ζουμάρουμε επί δύο, το σύστημα κάμερας δεν ενεργοποιεί πάντα τον τηλεφακό. Σε μερικές περιπτώσεις (συνήθως σε περιβάλλοντα με χαμηλό φωτισμό), το αποτέλεσμα είναι μία περικομμένη εικόνα που έχει ληφθεί από τον ευρυγώνιο φακό. Αυτό για τους φαν του είδους θεωρείται ιεροσυλία, αλλά η Apple θα μπορούσε να απαντήσει πως η σωστή προσέγγιση είναι αυτή που δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα εικόνας.”

Αυτό συμβαίνει γιατί ο τηλεφακός έχει μικρότερο διάφραγμα, άρα χρειάζεται περισσότερο φως. Το λογισμικό της συσκευής καθορίζει πότε υπάρχει επαρκές φως για να κάνει χρήση του τηλεφακού.

Ο Provost αποφάσισε να βρει πότε ακριβώς το λογισμικό “δίνει την εντολή” στον τηλεφακό να “αναλάβει”, συγκρίνοντας το iPhone X με το iPhone 7 Plus.

“Τοποθέτησα ένα αντικείμενο (στη συγκεκριμένη περίπτωση μία παλιά Rolleiflex κάμερα) σε λευκό φόντο και το πλαισίωσα με δύο studio φώτα LED. Έστησα το iPhοne 7 Plus και το iPhone X σε σταθερές βάσεις και τα τοποθέτησα κατά τέτοιο τρόπο ώστε το “καδράρισμα” να είναι όσο πιο παρόμοιο γίνεται. Μετά, ξεκινώντας από ένα απολύτως σκοτεινό δωμάτιο, ξεκίνησα σιγά σιγά να ανεβάζω το επίπεδο του φωτός, παρατηρώντας πότε οι δύο συσκευές θα κάνουν χρήση του τηλεφακού.”

Το iPhone X είχε επαρκές φως για να κάνει χρήση του τηλεφακού στα 16 lux, ενώ ο τηλεφακός του iPhone 7 Plus ενεργοποιήθηκε στα 88 lux. Πρόκειται για λιγότερο από το ένα τέταρτο του φωτός, ή αλλιώς δύο “stops” στη γλώσσα των επαγγελματιών του είδους.

“Το iPhone X απαιτεί περίπου “δύο λιγότερα stops φωτός” για να “γυρίσει” στον τηλεφακό σε σύγκριση με το iPhone 7 Plus. Προφανώς πρόκειται για καλά νέα, τα οποία και μας τονίζουν το πόσο βελτιώθηκε ο δεύτερος φακός σε μόλις ένα χρόνο. Στην περίπτωσή μου, κάνοντας χρήση του iPhone X τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρχε διαφορά, καθώς πολύ σπάνια κατέληγα με μία περικομμένη, ζουμαρισμένη εικόνα”.

Μπορείτε να δείτε τη διαδικασία της δοκιμής αυτής στο video που ακολουθεί:

 

Φίλοι της Apple, ετοιμάσαμε για εσάς μία νέα ενότητα, αποκλειστικά αφιερωμένη στα νέα και στα προϊόντα της Apple. Το tecky θα καλύπτει όλες τις ειδήσεις που αφορούν την Apple, στο εξής ακόμα πιο δυνατά, αλλά και θα ετοιμάζει για εσάς οδηγούς και κείμενα με κόλπα και συμβουλές για τις αγαπημένες μας συσκευές.

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στη σελίδα μας στο facebook. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ